Potpisana Deklaracija o odnosima Srbije i Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2016, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana Deklaracija o odnosima Srbije i Hrvatske

Predsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su danas u Subotici Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koja sadrži šest tačaka.

Deklaracijom je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

To bi, kako se navodi, trebalo učiniti na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Savjeta Europe 10. novembra 1994.

U drugoj tački deklaracije navodi se da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

U dokumentu se navodi i da dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, te da su obe države spremne da, u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

Kao treća tačka je navedena saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne ubrzati primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču.

Deklaracijom se potvrđuje i da su obe države saglasne da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Obe države svesne su novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize, navodi se u deklaraciji i dodaje da su spremne aktivno i koordinirano da deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Poslednja tačka odnosi se na zajedničke prekogranične projekte, a navodi se da su obe države spremne da aktivno deluju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU.

Vučića i predsednicu Hrvatske dočekao je veliki broj građana ispred Gradske kuće u Subotici.

Vučić: Odnosi Hrvatske i Srbije su kičma za dobre odnose u celom regionu, rezultati ne moraju biti spektakularni, ali će ih biti

Predsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da je politička volja najvažnija za rešavanje otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, dodajući da je ona sa srpske strane apsolutna, a da je uveren u dobre namere i sposobnosti hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Mnogo toga konkretnog smo predvideli i uveren sam da će da daju rezultate. Politička volja je najvažnija, s naše strane je apsolutna, a uvereni smo ne samo u dobre namere, već i u mogućnosti i sposobnosti gospođe Kitarović", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara kako dve strane nameravaju da "ožive" deklaraciju o odnosima dve zemlje i postignu konkretne rezultate.

Prema njegovim rečima, rezultati potpisane deklaracije će se videti već za mesec dana.

"Ne moraju to da budu spektakularni rezultati, ne kažem da će Hrvati da počnu da obožavaju Srbe, da će Srbi mnogo da vole Hrvate, da oko 5. avgusta neće biti bezbroj problema u različitim izjavama i emocijama, niti će moći da prođe za pet deset godina, ali sve što konkretno zajedno uradimo, jednu ulicu, jedan udžbenik, jedan put, jednu sliku, to je veliki i konkretan korak", rekao je Vučić.

On je naveo da predstavnici hrvatske manjine u Srbiji, za koje smatra da nisu glasali za SNS na izborima, znaju da će obećano biti i urađeno.

"Posle mnogo velikih obećanja i lepih reči nije ništa bilo, a ja sam danas već danas razgovarao sa budućim gradonačelnikom Subotice, on je dobio zadatak da asfaltira dve glavne ulice u Donem Tavankutu, razgovarao sam sa premijerom Vojvodine i pokrajinski budžet će izdvajati sredstva za "Hrvatsku reč" i to su konkretne stvari koje smo odmah napravili", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, obećao je još tri stvari koje će biti rešene u najkraćem roku, dok će neke biti rešene za godinu dana.

On je naveo da Srbi u Hrvatskoj traže od Srbije da ispuni ono što hrvatska manjina traži od srpske države, kako bi i oni mogli to isto da zahtevaju od Hrvatske, kako bi se "osećali kao svoj na svome".

Vučić ne podržava ekonomski neisplative medije

Vučić je napomenuo da će država nastojati da obezbedi sredstva i garancije da nacionalne manjine u Srbiji nastave da se informišu na maternjem jeziku i neguju svoju kulturu, ali da, kada je reč o Radiju Subotica, neće podržavati nešto što je, kako je rekao, ekonomski neisplativo.

Premijer je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li je u planu izmena Zakona o informisanju po kojem je država morala da se povuče iz vlasništva u medijima pošto je, kako je konstatovao novinar, Radio Subotica pred gašenjem, a jedina u Vojvodini pravi program na četiri jezika nacionalnih manjina.

"Razgovarao sam danas sa zaposlenima u Radiju Subotica. Nisam za podržavanje nečega što ekonomski ne može da opstane. Bolje je da damo novac za zakup termina, nego da izdržavamo nešto što je ekonomski nemoguće, rekao je Vučić.

Važno je, kazao je, da Hrvati u Srbiji budu informisani i da neguju svoju kulturu, i dodao da će Srbija gledati da nađe način kako to da reši preko lokalnih medija u Subotici.

Kada je reč o Zakonu, premijer je podsetio da je donet u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i Venecijanskim komitetom koji su tražili, podsetio je, da se sprovede privatizacija medija u Srbiji.

"Mi ćemo pokušati da obezbedimo garancije i za učenje jezika, ali i za informisanje na jeziku svake nacionalne manjine. Tu nema spora i spreman sam da sa predstavnicima hrvatske manjine o tome razgovaram svaki put, svakog dana, poručio je Vučić.

Susret na mostu kod Erduta

Vučić i Grabar Kitarović susreli su se ranije danas na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo - Erdut, posle čega su obišli rodnu kuću Milutina Milankovića gde su mu otkrili bistu. Nakon razgovora sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Vučić i Grabar Kitarović su posetili Donji Tavankut kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Bunjevci i Hrvati.

Vučić i Grabar Kitarović su obišli rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića u Dalju, razgledali su stalnu postavku, upisali se u knjigu utisaka, te razgledali modele Milankovićevog planetarija.

"Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo podvukli važnost i bogatstvo naših manjina", napisala je hrvatska predsednica koja je navela da je Milanković bio veliki i cenjeni naučnik srpskog porekla i hrvatske domovine.

Vučić je napisao da je Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu i dodao da se nada "da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda".

Sa predstavnicima srpske manjine u Dalju

Vučić i Grabar Kitarović su potom svečano otkrili bistu Milankovića, i sastali se sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Razgovor u rodnoj kući Milutina Milankovića trajao je duže od jednog sata. U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Poseta Donjem Tavankutu

Vučić i Grabar Kitarović posetili su i Donji Tavankut, mesto kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci.

Vučić i Grabar Kitarović dočekani su aplauzom, a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU "Festival bunjevačkih pisama" i pevačke grupe "Kraljice Bodroga".

Meštani: I do sada smo se dobro slagali, poseta veliki plus

Dolazak Vučića i Grabar Kitarović naišao je na oduševljenje meštana Donjeg Tavankuta, koji smatraju da je to istorijska poseta koja će pomoći boljem suživotu svih zajednica na tom prostoru.

Kako je reporteru Tanjuga rekla meštanka Marija Simić, poseta mnogo znači za unapređenje odnosa, ali i za život mladih u tom mestu.

"Ovo je istorijski dan jer deklaracija (o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske) znači pružanje ruke prijateljstva za sve nas i to znači lepšu budućnost za naše selo i našu manjinu", rekla je Simić.

Njena sugrađanka Đula Kopilović smatra da dolazak dvoje visokih državnika znači mnogo za meštane Donjeg Tavankuta, koji su se i do sada dobro slagali i da je to "veliki plus".

Antun Nerković poručuje da poseta dvoje državnika predstavlja podršku ostanku nacionalnih manjina na tlu Srbije.

Ipak je istakao da je hrvatskoj zajednici potrebna veća zastupljenost u državnim organima. Kako je rekao, nije optimista da će poseta hrvatske predsednice to promeniti.

"Ta poseta neće imati uticaj jer rukovodstvo DSHV-a mi ne uliva nadu", rekao je Merković.

Kako je predviđeno, Vučić i Grabar Kitarović će u prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva "Matija Gubec" održati sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a zatim nastaviti u Suboticu gde je planirano da potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Ovo je prva poseta hrvatske predsednice Srbiji i ona nije zvanična, već ima radni karakter.



470

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Susret na mostu, Milanković, hleb i so, pa potpisi FOTO

Izvor: B92, 20.Jun.2016

Zagreb -- Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetili su rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj...Tu su dočekani s hlebom i solju...Oni su potom zajednički otkrili bistu srpskog naučnika...Vučić i Grabar Kitarovićeva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.