Izvor: MozzartSport.com, 07.Jun.2020, 16:46

Post festum debija Andrije Radulovića: Zvezdin snajperista, odbio je Savićevićev poziv

Kako je levonogi biser dobio šansu za debi kod Dejana Stankovića?

Prisetili smo se identične anegdote na stranicama ovog portala posle debija sadašnjeg prvotimca Mančester Sitija Ivana Ilića za Crvenu zvezdu. Govori o tome kako je po dolasku na Marakanu Milorad Kosanović odmah prepoznao vanserijski potencijal sadašnjeg stratega Dejana Stankovića, koji je u tom trenutku oscilirao.

Bilo je čak priča da zajedno sa Pericom odem na pozajmicu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << negde. Bez obzira na gol protiv Kajzerslauterna. Međutim, kada je Kosan stigao posle nekoliko treninga mi je šapnuo na uvo: ’Sine moj, tvoj hleb je pečen’. Aludirao je na to da sam već gotov igrač. Nastavak znate, blistao sam u toj sezoni. Sve što sam šutnuo ulazilo je u gol“, govorio je svojevremeno Dejan Stanković.

Hleb Andrije Radulovića je daleko od pečenog. Tinejdžer iz Kotora potrudio se da odličnim debitanskim nastupom – više onom „zavijušom“ sa 17 metara, nego pogotkom iz penala – dobije instant slavu i medijsku popularnost. Niko ne može da sigurnošću da tvrdi da će levonogi ofanzivni vezista biti igrač evropskog formata, ili standardni prvotimac Crvene zvezde, ali... Mnogo je simbolike bilo natrpano u tih Radulovićevih 45 minuta prvog nastupa za seniorski tim Crvene zvezde.

Delije su ga prilikom izvođenja najstrože kazne hrabrili stihovima „Rodio se novi Delija“, sadašnji šef Dejan Stanković ga je očinski zagrlio, svestan da je omladinac srušio veliku barijeru u karijeri i doprineo da se publika zaljubi u njega na prvu loptu. Međutim, status Andrije Radulovića, kao i njegov drugova iz „klase 2002“, bio je tema ne baš burnog, ali sastanka na kojem su se u Ljutice Bogdana razmenjivala mišljenja. Jedan od onih koji je pratio Radulovićev razvoj, imao je hrabrosti da vrlo otvoreno sugeriše Zvezdanu Terziću i Dejanu Stankoviću.

Slušajte, ova deca rođena 2002. godine imaju ozbiljan kvalitet. Ne govorim vam o kvalifikacijama kada smo svi ovde pod moranjem i kada sve gori. Ali pustite Radulovića, Blagojevića, Lukića i Babića da odigraju ove tri utakmice. Oni se obrukati neće, ja vam potpisujem da neće izgubiti ni od TSC-a. Imaju kvalitet, pa taj TSC koliko da je dobar nije bolji od omladinaca Bajerna. Tamo su se susretali sa igračima koji imaju brzinu oko 35 kilometara na čas, skoro kao Mbape. I nisu izgubili. Ne verujem da je TSK bolji“, rekao je jedan od zaposlenika omladinske škole.

Blizina Kup derbija sigurno je uticala na Dejana Stankovića da u vatru gurne samo Andriju Radulovića, momka koji ima najduži staž od drugova sa kojima je do skora delio svlačionice. Kada je stigao pre četiri godine u Ljutice Bogdana, Andrija Radulović je gledao kako je jedna grupa igrača rođena 2002. godine, označena kao najslabija u omladinskoj školi Crvene zvezde. Oštra selekcija Slavoljuba Đorđevića, Nikole Jelića i Dragana Mladenovića, uticala je da samo Radulović zadrži mesto u timu. Zvezda je iz Vojvodine dovela Babića, Matića i Piplicu, Aca Lukić je stigao iz Čukaričkog, Uroš Blagojević iz Zemuna. Sve su to momci koji posle 11 osvojenih bodova u Ligi šampiona i osmine finala tog takmičenja očekuju mesto u seniorskom timu. Pre ili kasnije...

Manje zbog svoje dugovečnosti, više zbog golova u Ligi šampiona, Andrija Radulović je zaslužio da prvi probije led iz svoje generacije. Mada je i pre 6. juna 2020. godine važio za jednog od top projekata omladinske škole. Oči navijačima Crvene zvezde. počeo je da puni partijama protiv Totenhema i Bajerna. Onaj trk, pa potom udarac levonom nogom u malu mrežu mladog tima Sparsa, predstavlja najbolji mogući opis osnovnih kvaliteta Andrije Radulovića. Direktor Zvezdine omladinske škole Dragan Mladenović zna u neformalnim razgovorima da kaže kako takvu levu nogu nema niko u Srbiji. Snajper u njegovoj levici bio je prisutan i u Pireju, kao i u beogradskom duelu sa Bajernom kada je centrašutem pogodio u glavu Aleksandra Lukića.

Mnogo toga se u igri Zvezdinih omladinaca vrtelo oko Kotoranina i pre pomenutih mečeva. Trener Slavoljub Đorđević je voleo da mu da slobodu u kretanju, znajući da će kao polušpic, bez previše defanzivnih stega, dočekati trenutak da demonstrira savršen udarac levonom nogom. Prošlog leta Voždovac je nameravao da mu ponudi mesto u seniorskom timu i sigurne minute, ali Radulović je želeo da sačeka, jer je osećao da su u Zvezdi spremni da ga sačekaju.

Daleko od toga da je Andrija Radulović blizu gotovog proizvoda. Znao je i tokom juniorskog staža da oscilira, i prosto ne bude prisutan na utakmici. Jakog saveznika imao je u učitelju Slavoljubu Đorđeviću, mada mu je povremeno i Boban Bajković čuvao kožu. Bilo je trenutaka kada je Đorđević želeo da ga izvede iz igre posle 30 minuta, jer nije želeo da gleda kako jedan od njegovih najboljih igrača izbegava odgovornost.

Kume, sačekaj, sad će da prospe magiju“, obraćao se Bajković, šefu stručnog štaba Slavoljubu Đorđeviću.

Baš na tom meču, Andrija Radulović je za dva minuta spakovao dva gol,a upisao je potom i asistenciju.

Kume, sad ga menjaj. Sad je gotovo“, šalio se Bajković.

Dobra stvar za Andriju Radulovića je obaveza svih klubova Superlige da od naredne sezone u protokolu imaju četvoricu igrača mlađih od 21 godine. Posebno što je upao u oku Dejanu Stankoviću tokom nedavnog susreta protiv omladinaca kada se „naklatio“ dve godine starijem Konotaru. Vrlo je moguće da će strelac trećeg gola izbeći obavezno doškolovavanje u Grafičaru, i prečicom pokušati da postane najveći ljubimac Zvezdine publike, ponekad patološki vezane za decu kluba.

Kada je počeo da razvija talenat u kadetskom i omladinskom timu Crvene zvezde, Andrija Radulović je dobio poziv Dejana Savićevića. Bila su to vremena kada odnosi Srbije i Crne Gore nisu bila nategnuti kao danas zbog verskih pitanja. Međutim, Radulović, kao i njegov otac, nisu želeli da menjaju kurs. Odbili su Savićevićev predlog da ofanzivni vezista postane reprezentativac Crne Gore sa povlašćenim statusom. Kotorska porodica nikada nije krila da prosrpsku orjentaciju, posebno što je Andrija u Crvenoj zvezdi i Beogradu bio mažen i pažen. Sada je ostao onaj mnogo teži deo. Da ga Srbija i Crvena zvezda naprave formiranim igračem.

I da se u kontinuitetu priča o njegovoj levici.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.