Izvor: MozzartSport.com, 14.Avg.2020, 13:51

Podmlađena crnogorska liga: Budućnost za koplje ispred svih i bez kapitena, Sutjeska oslabljena, Zeta bez jasnih ambicija, novajlije sa po sedam pojačanja

Kreće Prva liga Crne Gore, na otvaranju Dečić i Budućnost (20.00)

Nakon mesec i po dana odmora, Prva crnogorska liga se vraća na scenu. Preciznije, počinje nova sezona. U prethodnoj takmičarskoj godini, Budućnost je uspela da prekine dvogodišnji post i domogne se četvrte titule prvaka zemlje, te ih sada, zajedno sa Sutjeskom, ima najviše u Crnoj Gori.

Format takmičenja ostaje nepromenjen, ali je FSCG propisao pravilo prema kojem će klubovi svojim fudbalerima >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pred svaki trening ili utakmicu morati da meri temperaturu, a prilikom dolaska na iste, kao i tokom boravka u službenim prostorijama kluba obavezno je nošenje maski. Naravno, ne i na terenu tokom odigravanja utakmica.

Što se samog takmičenja tiče, timovi će u svakom trenutku morati da imaju makar dvojicu igrača od 20 godina ili mlađih, a sve zbog odbijanja trenera i klupskih čelnika da se ukaže šansa mlađim fudbalerima, te su čelnici FSCG bili primorani na ovakav potez. Do sada je pravilo bilo ograničeno na jednog fudbalera do najviše 21 godinu.

No, da se vratimo na početak prvenstva, koje će Budućnost otvoriti danas protiv Dečića (20.00) na neutralnom terenu, pošto  novi prvoligaš još uvek nije postavio reflektore. Šampion u dosadašnjem delu prelaznog roka nije potrošio ni jedan jedini evro, ali je opet, doveo četvoricu fudbalera. Iz Rudara, odnosno Grblja, posle nekoliko godina odsustva vratio je svoju decu, Velizara Janketića i Miomira Janketića, Igor Ćuković takođe je stigao iz Pljevalja, dok je Nemanja Sekulić kao slobodan igrač napustio Zetu. I tu ne bi trebalo da bude kraj pojačanjima, barem prema rečima sportskog direktora kluba iz Podgorice, Zvezdana Miloševića, koji je najavio još jednog ili dvojicu novih fudbalera u redovima šampiona.

Međutim, Budućnost je pred početak nove sezone ostala bez najmlađeg kapitena u istoriji kluba, 20-godišnjeg Stefana Milića koji se za 500.000 evra preselio u Dinamo iz Zagreba. Za razliku od Milića, najboljeg fudbalera po izboru Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, Draška Božovića, nije pokupio neki veći klub u regionu. Mali problem za Budućnost predstavlja blaža povreda bivšeg fudbalera Partizana, Petra Grbića, te će vezista propustiti meč protiv Dečića, a vrlo verovatno i utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv bugarskog Ludogoreca.

I pored toga što ih očekuje važan meč za manje od nedelju dana pod Goricom, u taboru gostiju pozivaju na opreznost. Jer, Dečić je u aktuelnom prelaznom roku doveo čak sedmoricu igrača i jasno stavio do znanja da ne želi nazad u niži rang. Istina, nijedno od tih imena nije zvučno, svi su očekivano stigli bez obeštećenja, i svaki od njih dolazi iz domaćeg šampionata, osim Ognjena Rolovića koji je prethodne četiri godine proveo u inostranstvu nastupajući za malteški Kercem Ajaks, Kamzu, Saburtalo i na kraju Minsk.

"Meni je veoma važno da igrači u mislima budu samo na utakmici proitiv Dečića, iako je jasno da ne mogu da se potpuno isključe od onoga što ih čeka uskoro. Sutrašnja utakmica nema mnogo veze sa duelom na evropskoj sceni, ipak je to drugi nivo, a i mi ćemo igrati u drugačijem sastavu, ali očekujem da protiv Dečića napravimo dobru uvertiru", ističe trener Budućnosti Mladen Milinković.

Budućnost prethodne sezone nije imala pravog konkurenta u trci za titulu. Najbliža podgoričkoj ekipi, a opet predaleko, bila je ekipa Sutjeske, osvajač dve uzastopne titule, pre nego što je trofej otišao u glavni grad Crne Gore. Nikšićani početak nove sezone dočekuju sa novim trenerom, Draganom Radojičićem, nakon što su se rastali sa Nikolom Rakojevićem po završetku prethodnog šampionata. Iskusni crnogorski stručnjak imaće pune ruke posla, s obzirom da su klub napustila četvorica standardnih prvotimaca iz prethodne sezone - Darko Bulatović, Stefan Nikolić, Nemanja Nedić i Marko Vučić i svi osim poslednjeg otišli su u inostrane klubove.

Ako je za utehu Radojičiću, klub mu je obezbedio četiri pojačanja, sva četiri iz domaćeg prvenstva, od kojih trojicu sa internacionalnim iskustvom – Nikola Stijepović (Kastrioti, Torpedo Kutaisi), Admir Adrović (Panduri, Al Muharaku, Damaš, Oman…) i Filip Mitrović (Kindija, Tjumen). Pritom, veliki posao Sutjeska je obavila produžetko saradnje sa Božom Markovićem, najefikasnijim igračem ekipe u prethodnoj sezoni i ujedno najboljim strelcem kluba u Prvoj ligi Crne Gore sa 63. gola. Sutjeska je slavila na sve četiri pripremne utakmice uz gol-razliku 14:0 i spremna dočekuje početak šampionata, kao i prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Borca iz Banja Luke.

Istorijsku sezonu imala je Iskra, završivši odmah iza Sutjeske, na trećoj poziciji. Time je tim iz Danilovgrada obezbedio prvi put učešće u Evropi, gde ga u preliminarnoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope očekuje duel Snata Kolomom iz Andore za nedelju dana. Dovedena su četvori igrača, među kojima je i bivši golman Napretka iz Kruševca, Marko Kordić. Uprava kluba prvenstveno se osvrnula na produžetak ugovora sa bitnijim igračima iz prethodne sezone, te je tako nastavljena saradnja sa čak 11 fudbalera, među kojima su i najbolji strelci ekipe Ivan Vuković i Milan Đurišić sa po pet golova. Međutim, treći igrač sa istim brojem pogodaka na svom kontu, Dritoj Camaj, preselio se kao slobodan igrač u mađarsku Kišvardu, zbog čega će danilovgradski klub imati težak zadatak da nadomesti gubitak kvaliteta na levom krilu.

Najburnije će i ove sezone biti u Zeti. Kako je do sada ostao samo bez štopera Alfonsa Sopa i levog beka Nemanje Sekulića, a doveo krilo Vaska Kalezića i golmana Igora Mrvaljevića, stiče se utisak da je klub iz Golubovaca spreman za novu sezonu. Ipak, malo šta je u taboru Zete kako treba. Godinama unazad Vukovi su postali sinonim za klub koji pred sam početak ostane bez nekolicine najboljih igrača, a na kraju nekako uspe da se domogne Evrope.

Uspeva nam jer Zeta je brend, uprkos brojnim problemima. Eto, mi smo na nedelju do datuma kada ćemo saznati ime rivala u kvalifikacijama za ligu Evrope, a uopšte nemamo jasnu ambiciju, čak ni ne znamo ni sastav u kojem ćemo igrati. Brojni igrači koji su u poslednje dve sezone radom i zalaganjem učinili da Zeta ostane u vrnu crnogorskog fudbala su u pregovorima za unosnije ugovore, a mi im svakako nećemo stajati na putu. Sa druge strane, pošto još ne znamo ko će od prvotimaca otići, ne možemo ni da ‘gužvamo’ igrače na istim pozicijiama i zato će se situacija iskristalisati tek za sedam dana”, rekao je trener Dejan Roganović pre desetak dana. U međuvremenu, odlazaka još uvek nije bilo, a jedino je pristigao pomenuti Kalezić.

I zaista, Zeta je i prošle sezone ostala bez Igora Vujačića i Nikole Krstovića koji sada brane boje beogradskih večitih, a opet, završila je na četvrtom mestu i u pretkolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv Engordanija.

Od preostalih timova, ostaje da se vidi da li će OFK Titograd imati neke benefite od toga što je, rizikujući ispadanje, zimus naglo krenuo u drugi deo prvenstva sa dosta mladih igrača, te koliko može Podgorica, s ponajboljom infrastrukturom i talentovanim trenerom Miloradom Pekovićem.

Prvi put nakon 14 godina među prvoligašima neće biti Grblja, a umesto njega će se u elitnom društvu, po drugi put nadmetati Jezero koje je dovelo čak sedmoricu igrača.

CRNA GORA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (5,40) Dečić (3,70) Budućnost (1,60)

Subota

17.30: (2,00) Jezero (3,25) Rudar Pljevlja (3,70)

20.00: (2,05) Podgorica (3,05) OFK Titograd (3,80)

20.00: (1,50) Sutjeska (3,90) Petrovac (6,25)

20.00: (2,35) Zeta (3,00) Iskra (3,10)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.