Razgovori o povećanju minimnalca završeni bez konkretnog predloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o povećanju minimnalca završeni bez konkretnog predloga

Prvi sastanak radne grupe Socijalno ekonomskog saveta (SES) na kojem su počeli pregovori o povećanju minimalne cene rada za 2020. godinu završen je danas, a da nijedna od strana nije izašla sa konkretnim predlogom za budući "minimalac", potvrdio je za Tanjug pregovarač ispred UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić.

"Sindikati i Unija poslodavaca sačekaće da konkretan predlog iznesu predstavnici ministarstva finansija a nastavak pregovora biće u četvrtak", rekao je on i objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su sve strane na prvom sastanku konstatovale da ima prostora za povećanje minimalne cene rada.

Ristić je objasnio da postoji prostor do kraja meseca da predstavnici ministarstava, sindikata i poslodavaca usaglase predlog, a ako do toga ne dođe minimalnu cenu rada za 2020. godinu odrediće Vlada Srbije samostalno.

On je podsetio da se ni na jednim pregovorima do sada nije dogodilo da se konkretan predlog saopšti na prvom sastanku, a napomenuo je da su prošle godine bila četiri pregovaračka sastanka i da na kraju nije bilo usaglašenog predloga pa je Vlada Srbije samostalno donela odluku o minimalcu.

Prvi sastanak pregovarača o minimalcu protekao je u upoznavanju prisutnih sa vrednostima parametara koji su prema Zakonu o radu osnov za utvrđivanje minimalne cene rada.

Predstavnici vlasti ranije su saopštavali da bi povećani minimalac mogao dostići 30.000 dinara a sindikati su podsećali da povećanje mora biti veće kako bi prema sporazumu postignutom u SES-u minimalac 2021. godine dostigao vrednost minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici poslodavaca povećanje od 30.000 dinara smatraju realnim i ocenjuju da bi svako povećanje preko tog iznosa moralo da bude praćeno ustupcima vlasti oko drugih nameta, poput poreza i doprinosa.

Minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 27.000 dinara i prima je oko 350.000 zaposlenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinju pregovori sindikata, poslodavaca i države o minimalcu

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2019

Pregovori predstavnika Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata u vezi sa minimalnom cenom rada trebalo bi da počnu danas...Trenutna minimalna cena rada iznosi nešto više od 27.000 dinara. Predstavnici države kažu da zbog povoljnih finansijskih i budžetskih trendova postoje uslovi za povišicu, a...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.