Spektakularnim vatrometom zatvorene ZOI u Pekingu

Izvor: B92, 20.Feb.2022, 13:59

Spektakularnim vatrometom zatvorene ZOI u Pekingu

Spektakularnim vatrometom nad stadionom "Ptičije gnezdo" u Pekingu zatvarene su Zimske olimpijske igre.

Sjajan program održan je na mestu na kojem su igre i otvorene 4. februara.

U proteklih 17 dana videli smo sjajna nadmetanja na borilištima, a oboren je značajan broj olimpijskih rekorda.

Najuspešniji su Norvežani sa ukupno 37 medalja, od čega je 16 zlatnih, a čak 29 država uspelo je da dođe do nekog od odličja, što je takođe rekord do sada. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najspešniji sportista Igara je Norvežanin Johanes Tinjes Bo koji je osvojio pet medalja, četiri zlatne i jednu bronzanu.

Program je započeo spektakularnim prikazom zimske pahulje, kojom je domaćin želeo da pokaže pojam zajedništva i ujedinjenosti, a u kreiranju ove figure, učesnici su koristili i simbolične fenjere.

Potom je usledilo intoniranje himne Kine, da bi se potom pojavili mališani u sankama koji su simbolizovali kineski horoskop sa životinjskim znacima.

To je urađeno kako bi se praktično proslavio ulazak u godinu tigra i svim učesnicima poželele najlepše želje u kineskoj novoj godini.

To je bio uvod u defile sportista učesnika, koji je krenuo od predstavnika Grčke, osnivača Igara, a završio se sportistima iz zemlje domaćina, Kine.

Nešto kasnije dodeljene su i preostale medalje, u takmičenjima koja su završena kasno danas.

Potom je u programu odata počast volonterima, bez kojih Igre ne bi bile tako uspešne, a onda je kreirana i zelena figura u znak buđenja proleća, i kako se svi nadaju, prestanka pandemije koronavirusa.

Prisutnima se obratio i predsednik Kine Si Đinping, kao i predsednik Organizacionog komiteta Igara Ćai Ći.

Na kraju viđena je i ceremonija predaje olimpijske zastave od strane domaćina, organizatoru narednih Igara, gradovima Milanu i Kortini D'Ampeco, koji će najbolje olimpijce ugostiti na ZOI 2026.

Igre je govorom zatvorio predsednik MOK Tomas Bah, a deklaracija o završetku takmičenja ozvaničena je gašenjem olimpijskog plamena.

Usledio je fantastičan vatromet nad stadionom, za kraj izuzetno uspešno organizovanih Igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.