Pobedio OPAKU bolest, pa kupio svoj bivši klub!

Izvor: Mondo, 31.Jul.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobedio OPAKU bolest, pa kupio svoj bivši klub!

Osvajač Kupa pobednika kupova 1990. i finalista Kupa šampiona 1992. prodat je za 140 miliona evra.

Đanluka Vijali ostavio je dubok trag u sva četiri kluba za koja je nastupao kao profesionalac, ali u konkurenciji Kremonezea iz rodne Kremone, Juventusa i Čelsija, čini se da je ipak ekipa Sampdorije bila ta u kojoj je ostvario najveće uspehe - srazmerno istoriji i statusu pomenutih klubova.

U tandemu sa Robertom Manćinijem, a pod vođstvom legendarnog Vujadina Boškova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Sampa" je krajem 80-ih i početkom 90-ih spadala u sam vrh evropskog fudbala.

Osvojila je Seriju A i evropski Kup pobednika kupova, dok je u meču za kontinentalnu titulu, odigranom na "Vembliju" 1992. godine, izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnog udarca u 112. minutu.

Poslednji trofej bio je Kup Italije 1994, ali u međuvremenu je Boškov preuzeo Romu, a Vijali prešao u Juventus i bilo je jasno da se slavni dani bliže kraju...

Slavni klub iz Đenove u dva navrata je ispadao u Seriju B, dok je u elitnom rangu italijanskog fudbala imao neke vrlo dobre sezone, ali u proseku je to bila "surova" sredina tabele.

Vest o prodaji Sampdorije, koju su u sredu preneli mediji na Apeninskom poluostrvu, možda nije sama po sebi najava velikog povratka u borbu za trofeje, ali će navijačima svakako doneti novu nadu i osmeh na lica, budući da se na čelu konzorcijuma budućih vlasnika nalazi upravo Đanluka Vijali!

Dugogodišnji vlasnik "Sampe" Masimo Ferero pregovarao je o prodaji sa Vijalijem i njegovom grupom investitora, a na sastanku predsednika klubova Serije A otkrio je da će klub preći u njihove ruke za 140 miliona evra.

"Gazeta delo Sport" navela je da će preuzimanje uskoro biti završeno.

Vijali se po završetku sjajne igračke karijere oprobao u trenerskom poslu, ali posle Čelsija (1998-2000) i Votforda (2001-2002) više nije sedao na klupu.

Bavio se humanitarnim radom, radio kao stručni komentator na TV stanicama u Italiji i Engleskoj, da bi u žižu javnosti ponovo dospeo pre oko godinu dana, kada je nakon osam meseci hemoterapije uspeo da pobedi rak.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.