Patrijarh Porfirije u svetosavskim eparhijama Srbije, BiH i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2022, 00:17

Patrijarh Porfirije u svetosavskim eparhijama Srbije, BiH i Crne Gore

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije učestvovanje na obeležavanju velikog jubileja - 350. godišnjice od smrti Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), a 12. maja predvodiće Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Odazivajući se želji vernog naroda i pozivu nadležnih arhijereja, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski boraviće od 9. do 12. maja 2022. godine u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj, navodi se u saopštenju SPC.

Svečanosti posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu prošle godine nisu mogle da bude proslavljene zbog teške pandemijske krize.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh će započeti u manastiru Mileševi, gde će mu u ponedeljak, 9. maja predveče biti priređen svečani doček i doksologija.

Sutradan, na 425. godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su mošti prvog arhiepiskopa srpskog počivale 360 godina.

Istog dana u popodnevnim časovima, poglavar SPC će boraviti u Pljevljima, gde će mu biti priređen doček ispred hrama svetog velikomučenika Georgija na Gukama, a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

U večernjim satima, patrijarh će stići u episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće održani u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U večernjim satima istog dana, patrijarh će prisustvovati obeležavanju 350. godišnjice od smrti svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021) prazničnoj večernjoj službi u manastiru Ostrogu. Nakon toga patrijarh će se obratiti vernicima.

Sutradan, 12. maja, ujutru patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ostrog, a istog popodneva predvodiće Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PATRIJARH PORFIRIJE PUTUJE U CRNU GORU: Prisustvovaće obeležavanju godišnjice smrti Svetog Vasilija

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2022

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije učestvovanje na obeležavanju velikog jubileja - 350-te godišnjice od smrti Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021)...Svečanosti povodom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca biće održane od 9. do 12. maja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.