Partizan srušio prvaka i stigao do najboljih osam u Evropi!

Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan srušio prvaka i stigao do najboljih osam u Evropi!

Partizan je među osam najboljih ekipa Evrope, a to mesto je obezbedio srušivši aktuelnog prvaka Starog kontinenta! Crno-beli su u fantastičnoj atmosferi u "Pioniru" savladali Panatinaikos u najvažnijem od četiri duela sa grčkim gigantima ove sezone - 82:73 (26:17, 16:20, 18:18, 22:18) i tako oslobodili mesto na evropskom tronu, a sebe doveli na dva koraka do velikog sna - fajnal fora.

Partizan je bez nervoze ušao u duel koji je odlučivao o tome ko će nastaviti takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Evroligi, a to je pokazao Milton Palasio, koji je trojkom upisao prve poene za šampiona Srbije. Ekipe su bile u egalu sve do polovine prve četvrtine, kada su crno-beli predvođeni Palasiom (tada osam poena, bez promašaja iz igre) napravili seriju od 9:0 i poveli sa 23:15. Milenko Tepić je zatim prodao jednu loptu, ali se iskupio trojkom uz zvuk sirene za "plus devet" na kraju prve deonice - 26:17.

Partizan je održavao svoju prednost u drugoj četvrtini čvrstom odbranom i relativno lakom realizacijom napada, ali su se Grci mini serijom od 5:0 pred sam kraj poluvremena vratili na podnošljivih "minus četiri". Slična slika je gledana i u nastavku - izabranici Duška Vujoševića su propustili nekoliko prilika da stignu do dvocifrene razlike, ali nisu dozvoljavali rivalu da se ozbiljnije približi sve do 26. minuta, kada je Panatinaikos preko Jaskevičijusa stigao do dugo čekanog izjednačenja - 53:53.

Taman kada su dodali gas, prvaci Starog kontinenta su se ponovo našli u situaciji da jure, za ovakvu utakmicu, veliku prednost rivala - Partizan je uzvratio preko Čede Vitkovca, koji je sa pet poena, bitnim skokom u napadu i iznuđenim dodatnim slobodnim bacanjem vratio svoj tim u odličnu poziciju pred najvažnijih 10 minuta u srpskoj klupskoj košarci u poslednjoj deceniji - 60:53.

Crno-beli, međutim, nisu ličili na sebe u prvoj polovini četvrte deonice. Srećom, samo tada. Jaskevičijus je trojkom potpuno vratio u život svoju ekipu (64:62), a onda je usledila serija neverovatnih grešaka i prodatih lopti, što je omogućilo Panatinaikosu da prvi put posle prve četvrtine stigne do prednosti od 66:64 (35. minut).

Neverovatna završnica, puno nervoze na obe strane i vrela atmosfera otvorili su novi, četvrti triler u poslednjim minutima duela srpskog i evropskog šampiona ove sezone.

Konačno, ovog puta je bolji bio Partizan! Istorijski trijumf najavio je Novica Veličković trojkom 120 sekundi pre kraja za rezultat 73:67, a onda su jednom "odbojkom" i herojskim prodorom fenomenalnog Palasija uz čvrstu odbranu u poslednjih 30 sekundi pre kraja beogradski crno-beli napravili senzacionalan uspeh - 82:73 i plasman u četvrtfinale Evrolige u kom će igrati protiv Taukeramike!

Do neverovatnog trijumfa ekipu Duška Vujoševića predvodio je Milt Palasio sa 24 poena, Kecman je ubacio 16 sa 13 skokova, Veličković je ubacio 11, a Tepić 10. U ekipi Željka Obradovića Jaskevičijus je ubacio 20, Batist 12, a Spanulis 11.

Izjavu trenera Partizana Dušana Vujoševića i stratega PAO-a Željka Obradovića možete da pročitate ovde.

Tau prvi put pao ove sezone, Fener prošao dalje

Grupa D:


Partizan - Panatinaikos 82:73

Montepaski - Efes Pilsen 80:67

Tabela: Montepaski 4-2, Partizan 4-2, Panatinakos 3-3, Efes 1-5.

Grupa E:

Ulker - Tau Keramika 75:59

Aris - Ljetuvos Ritas 83:74

Tabela: Tau Keramika 5-1, Ulker 3-3, Ljetuvos Ritas 2-4, Aris 2-4.

Sutra

Grupa F:


Makabi - Žalgiris

Olimpijakos - Real Madrid

Tabela: Makabi 3-2, Real 3-2, Olimpijakos 3-2, Žalgiris 1-4.

Grupa G:

Unicaha - Lotomatika

Barselona - CSKA Moskva

Tabela: CSKA 4-1, Barselona 2-3, Unikaha 2-3, Lotomatika 2-3.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.