Partizan bez Lige šampiona, poništen čist gol crno-belih!

Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan bez Lige šampiona, poništen čist gol crno-belih!

Fudbaleri Partizana nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona posle poraza od Fenerbahčea rezultatom 2:1 (1:0) u revanš meču 3. kola kvalifikacija. U prvom meču je bilo 2:2.

Šampion Srbije je odigrao solidan meč, doduše dosta nesigurno u prvih 50-ak minuta, a sve (brojne) greške koje su znalački kaznili mnogo bogatiji i iskusniji igrači Fenera mogle su da bude ispravljene u mnogo boljem drugom poluvremenu. Ipak, vođstvo domaćih od 2:0 nije prepolovljeno u 64. minutu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo zbog sudijske odluke. U možda i ključnom momentu 180 minuta ovog duela Luganov autogol je poništen zbog nepostojećeg ofsajda Bogunovića, pa Tošićev prelep pogodak iz slobodnjaka 14 minuta kasnije nije mnogo vredeo.

Pročitajte opširnije:

- Ostali rezultati kvalifikacija

Prvo poluvreme je proteklo u mnogo opreznijoj i tečnijoj igri domaćih, u odnosu na onu koju su prikazali u Beogradu, a na drugoj strani "crno-beli" nisu bili dovoljno agresivni i veoma nesigurnim pasovima su propuštali prilike za svoje karakteristične kontre.

Takav odnos snaga omogućio je Fenerbahčeu da prvi stigne do prilike, a Božović je morao da zaustavi šut veoma opasnog Guize sa ivice šesnaesterca u 4. minutu. Golman Partizana je morao da interveniše ponovo samo 60-ak sekundi kasnije, kada je Lugano pokušao glavom.

Konačno, početni pritisak rivala razbili su Dijara i Veljko Paunović. Međutim, nakon prelepog lob pasa na sedam metara od gola Demirela veteran crno-belih nije dobro primio loptu. Nešto kasnije, Moreira je iz polu kontre pametno povukao po sredini, ali je njegov šut izblokiran.

Usledila je nova inicijativa Aragonesovih izabranika, koji su između 18. i 22. minuta imali nekoliko izvrsnih šansi. Božović je odbranio šut raspoloženog Aleksa, zatim je Boral pokušao da uposli Šenturka, da bi na kraju opsade gola Partizana zbog greške Stevanovića Boral imao priliku da pošalje loptu u mrežu. Ipak, on se odlučio da je prosledi "na tacnu" Guizi, koji je, srećom bio prekratak.

Pet minuta kasnije, posle perioda nešto mirnije igre, činilo se da će Partizan konačno krenuti ofanzivnije, ali je vezni red ponovo bio previše spor, a usledila je ekspresna kazna. Izgubljena lopta je odletela duboko na levo krilo, gde ju je Dani Guiza majstorski umirio kolenom, "odrolao" je unazad, a onda je lep centaršut na drugu stativu neometani Šenturk iskoristio za rutinsku završnicu i apsolutno zasluženu prednost od 1:0. Fener je posle postignutog gola oduzeo gas, ali crno-beli ni tada nisu dovoljno pritiskali. Tek u 41. minutu je konačno jedan od karakterističnih pasova šampiona Srbije prošao - Tošić je pronašao Dijaru, ali je to bilo sve od Partizana, kao i mnogo puta do tada. Napadač je ušao u šesnaesterac, iskomplikovao je, a niko ga nije pratio pa niti je mogao da šutira, niti da pošalje upotrebljivu loptu.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja.

Nastavak nije doneo bitne promene na terenu. Fenerbahče je igrao čvrsto u odbrani i veoma sigurno u veznom redu, a sekao je ritam izvrsnim dubokim loptama koje su uz brzog Guizu i rastrčalog Šenturka pravile velike probleme pomalo uspavanoj zadnjoj liniji crno-belih. Greška defanzivaca Partizana je umalo koštala ekipu deficita od 2:0 u 59. minutu, kada je Gokan poklonjenu loptu iskoristio da uleti u šesnaesterac i da je pošalje na drugu stranu ka Kazimu. Ipak, nekadašnji Englez je nekontrolisano poslao preko gola iz "zicer" pozicije. Isti ritam je trajao u narednih 10-ak minuta, kada je lopta konačno završila iza leđa Demirela. Dijara je iskoristio dobar dubok pas, ali je on opravdano poništen zbog ofsajda. Samo dva minuta kasnije nova munjevita kontra Fenera je donela veliku prednost domaćima - Šenturk je izbacio Guizu, on je precizno poslao na drugu stativu i na glavu Aleksu - 2:0, 58. minut.

Crno-beli su ostali praktično u istoj situaciji i morali su da postignu dva pogotka, ali su se od tog trenutka konačno probudili. Zatim se dogodio momenat o kom nema mnogo diskusije - Partizanu je poništen čist gol! U 64. minutu nova duboka lopta je krenula ka Bogunoviću, do nje je prvi u šesnaestercu stigao Lugano, a onda je lobovao svog golmana i poslao loptu u mrežu. Međutim, sudija Mehuto Gonzales je poništio gol zbog nepostojećeg ofsajda, a Partizan je žestoko oštećen ubedljivo najočiglednijom sudijskom greškom u dvomeču sa Fenerbahčeom.

Crno-beli su nastavili da (jalovo) napadaju, a Fener je kao i u Beogradu, veoma sigurno čuvao loptu držeći isturene napadače rivala apsolutno odsečenim. Ipak, u kratkom razmaku kratki pasovi su doneli prilike za Bogunovića i Dijaru. Turski tim se odbranio, ali je onda Zoran Tošić prelepim udarcem sa 18 metara iz slobodnjaka vratio nadu u dalji plasman - 76. minut - 2:1!

Do kraja utakmice je dugo čekana agresivnost Partizana potpuno prenela težište igre ispred Demirelovog gola, što nije sprečilo sigurne i povučene Turke da novom kontrom naprave novu veliku priliku. Nova nesmotrena reakcija defanzive je otvorila prostor Aleksu, ali je srećom gužva nekako raščišćena. Na drugoj strani Obradović i Lazić su pokušali da odgovore, što nije bilo dovoljno da se izjednači i meč produži bar za još 30 minuta.

Fenerbahče ide u Ligu šampiona, a crno-belima ostaje utešno pretkolo Kupa UEFA. Na kraju, Partizan se časno oprostio od najveće evropske fudbalske pozornice pre svega uvodnom "ludnicom" u Beogradu, a da je igrao sigurnije i agresivnije u Istanbulu, ostaje utisak da bi rezultat mogao biti potpuno drugačiji. Naravno, još dugo će se spominjati 64. minut ove utakmice i poništen gol, kao i toliko komentarisane odluke arbitara iz meča u Beogradu.



Fenerbahče - Partizan 2:1 (1:0)

Stadion: Šukru Saračoglu. Gledalaca: oko 35.000. Sudija: Mehuto Gonzales. Strelac: Šenturk 28, Aleks 58 - Tošić 76. Žuti kartoni: Lugano, Jasin (Fenerbahče).

Fenerbahče: Demirel - Gonul, Lugano, Jasin, Karlos, Ugur Boral (od 61. Gursoj) - Aleks, Maldonado (od 89. Baris), Kazim Kazim - Šenturk (od 71. Duraci), Guiza.

Partizan: Božović - Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović - Fejsa (od 74. Lazić), Žuka, Moreira, Tošić - Paunović (od 58. Bogunović) Dijara.



Kamenovan autobus sa novinarima i prijateljima FK Partizan

Navijači Fenerbahčea kamenovali su večeras u Istanbulu autobus koji je prevozio novinare i prijetelje fudbalskog kluba Partizan na revanš utakmicu ta dva tima u Trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kamenje je polomilo dva stakla autobusa koji je vozio od hotela do stadiona "Sukru Saračoglu" gde će Partizan i Fenerbahče igrati večeras od 20 sati po srednje-evropskom vremenu.

Ka stadionu Fenerbahčea ukupno su krenula tri autobusa sa novinarima i pristalicama "crno-belih", ali je samo jedan pogođen, a niko nije povređen.

Prvi duel Partizana i Fenerbahčea završen je rezultatom 2:2.

Danas u Monaku žreb za Kup UEFA

U Monaku će danas u 18 časova biti obavljen žreb u kome će biti određene grupe za Ligu šampiona. Žreb za prvo kolo Kupa UEFA biće održan sutra u 13 časova, takođe u Monaku, u kojem će se naći Partizan i Borac, dok Vojvodini i Crvenoj zvezdi ostaje danas da se izbore za mesto u jednom od šešira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.