PROMENE NA JADRANU Srbija ispred svih, može da ima čak pet timova sledeće sezone u ABA ligi

Izvor: Press, 13.Mar.2018, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROMENE NA JADRANU Srbija ispred svih, može da ima čak pet timova sledeće sezone u ABA ligi

Postojeći sistem ABA lige odlazi u istoriju, neće se više računati koeficijent bodovanja prema kome su timovi iz država bivše Jugoslavije bili rangirani, već se pravi zatvoreno takmičenje, u koje će pravo ulaska imati samo pobednik Druge ABA lige.
Foto: Screenshot
Šta to trenutno znači? MZT se seli u niži rang kao poslednjeplasirana ekipa, a njegovo mesto zauzeće pobednik fajnal-fora Druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ABA lige.
Takođe, Srbija bi mogla da obori rekord sa pet timova na Jadranu, ako Borac ili Vršac trijumfuju na fajnal-foru u Čačku (3. i 4. aprila). U suprotnom, ostaćemo na četiri ekipe u regionalnom takmičenju.
Ova promena neće uticati na nacionalna prvenstva, zato što, primera radi, ako Dinamik bude šampion Srbije, može da se plasira u Drugu ABA ligu, pošto se za ABA, kako je navedeno, pravi zatvoren sistem takmičenja.
Dakle, naredne sezone će u ABA ligi igrati 12 klubova: Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks, FMP iz Srbije, Cedevita, Cibona, Zadar iz Hrvatske, Budućnost i Mornar iz Crne Gore, Olimpija iz Slovenije, Igokea, kao i šampion Druge lige, u kojoj će od sezone 2018/2019. takođe biti 12 ekipa.
FOTO: KK BORAC/DUŠKO RADIŠIĆ / PROMO
Od sledeće sezone, pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u viši rang, po sistemu najbolji u tri utakmice (na dve pobede), a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige.
Dalje, u Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države i klub koji ispadne, ima zagarantovano mesto u ABA 2, dok će se ostali učesnici Druge lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.
Umesto fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Poslednjeplasirani tim u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi za sledeću sezonu bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.
Ono što je važno, shodno odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/2025, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.
SVE NA JEDNOM MESTU

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.