Izvor: MozzartSport.com, 16.Maj.2021, 13:21

PLBiH: Kreće foto finiš - Borac na Grbavici, Radnik i Olimpik za opstanak

Danas na programu dueli 31. runde

Do kraja nikad neizvesnijeg šampionata Premijer lige Bosne i Hercegovine ostalo je još tri runde. Prvi od poslednja tri koraka premijerligaškog karavana kreće danas, a biće odigrane sve utakmice 31. kola. Sve u istom terminu, od 17 časova. Dakle, foto finiš.

17.00: (6,50) Željezničar (4,00) Borac (1,48)

Derbi ovog kola igra se na stadionu Grbavica gde će se sastati stari rivali Željezničar i Borac. Duel ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sa dijametralno suprotnom formom. Dok domaći kubure sa pronalaženjem recepta za pobede, gosti gaze sve redom. Plavi sa Grbavice u drugoj polusezoni ne znaju za pobedu, a čak 14 vezanih utakmica nisu upisali tri boda. Ni Blaž Slišković za kormilom nije pomogao, pa je vrlo brzo odlučio da digne sidro, što svakako pokazuje kakvo je stanje u taboru Želje. Iako nemaju nikakav rezultatski imperativ, može da ih raduje remi u prošlom kolu na gostovanju kod Veleža, gde su bili nadomak pobede. Ipak, otežavajuća okolnost biće neigranje prve vedete tima, Semira Štilića, koji još nije sanirao povredu. Luka Juričić će propustiti meč zbog kartona.

Banjalučani ponekad deluju kao da dolaze iz neke mnogo kvalitetnije lige. Ne toliko zbog igre, koliko zbog rezultata, jer su u poslednjih 12 mečeva upisali čak 11 pobeda i svega jedan remi. Rezultat i forma kojom se malo koji klub u istoriji Premijer lige može pohvaliti. Sve to je dovelo Borac do pol pozicije tri runde pre kraja, jer je prvi na tabeli sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirano Sarajevo. Svesni su u gostujućem timu, da uprkos lošoj seriji domaćina, ovakvi mečevi uvek nose određenu težinu, ali raspucani Stojan Vranješ i ekipa sigurno dolaze po tri boda. Šef struke Borca i dalje neće moći da računa na Almedina Ziljkića zbog povrede.

17.00: (8,00) Mladost DK (4,30) Sarajevo (1,38)

Pod budnim okom posmatraće se i duel u Doboj Kaknju. Ne toliko zbog domaćih, koliko zbog gostiju. Istina, ni Mladost nije prebrinula sve brige oko opstanka, pa će probati da osvoje bar bod protiv aktuelnog šampiona, ali mnogo više će se gledati šta će uraditi Sarajevo. Mladost bi možda bila zadovoljna i bodom, jer su četiri boda udaljeni od opasne zone, a realno teško je očekivati da i Krupa i Olimpik upišu pobede. Tako da će domaći sigurno težiti čuvanju svog gola, dok je jasno da gostima igra samo pobeda. Remi sa Slobodom u prošlom kolu, doprineo je da Sarajevo "kaska" za Borcem dva boda, što je donelo smenu Vinka Marinovića. Na njegovo mesto seo je Dženan Uščuplić. Dobro poznato ime u bordo timu, koji je u velikoj većini slučajeva bio spasilac kada god je to trebalo. Svojevrsna šok terapija mogla bi da donese pozitivnu reakciju timu, jer ukoliko Sarajevo želi titulu, danas mora da pobedi. Da je Uščuplić već počeo praviti rezove, dovoljan je dokaz da će meč u Doboj Kaknju verovatno propustiti Aleksandar Pejović i Tino Sven Sušić. Do sada, neizostavni delovi tima. Ali očigledno, nešto nije štimalo.

17.00: (2,10) Radnik (3,10) Olimpik (3,50)

Osim ovih mečeva koji bi mogli doneti rasplet u trci za titulu, sa velikom pažnjom pratiće se i duel u Bijeljini. Derbi začelja između Radnika i Olimpika. Domaći su u katastrofalnoj seriji. Poslednji trijumf upisali su 7. marta, a od tada upisali su šest poraza i svega tri remija. Sve to, donelo je poslednje mesto na tabeli sa tri boda manje u odnosu na sigurnu zonu. Nije pomogao ni Vlado Jagodić, pa je Radnik u mnogo teškoj situaciji, pa mu ni eventualni današnji trijumf ne bi pomogao da prepusti fenjer nekom drugom. Ipak, današnja tri boda su im od životne važnosti. Bukvalno. Jer svaki drugi rezultat, dovodi Radnik u situaciju da pakuje kofere za Prvu ligu Republike Srpske.

Olimpik ima tri boda više u odnosu na Radnik i bodovno je izjednačen sa Krupom koja je u bezbednoj zoni. Sve ono dobro što su napravili u prethodnim rundama (pobede nad Željezničarom i remi sa Tuzlom), izabranici Slavka Petrovića prosuli su u prethodna dva kola. Prvo poraz od Slobode, a onda remi sa Mladosti. Ne bi taj remi toliko ni boleo Vukove, da nisu promašili veliki broj šansi, a pride i penal u finišu, koji bi ih mogao koštati opstanka. S obzirom da Krupa igra u gostima protiv Zrinjskog, Olimpiku možda ni bod ne bi loše legao, a ukoliko izgube, niži rang čeka.

17.00: (2,80) Tuzla Siti (2,90) Velež (2,65)

Zanimljivo će biti i u duelu Tuzle i Veleža, koji će, za razliku od ostatka sezone, biti odigran u Banovićima. Razlog je jednostavan. Tušanj je rezervisan za Slobodu, a s obzirom da se utakmice igraju u istom terminu mlađi tuzlanski premijerligaš, morao je naći alternativu. Tako da, protiv neugodnog Veleža, prednost domaćeg terena nemaju. Za četvrtim mestom koje vodi u Evropu, zaostaju pet bodova, pa je realno teško očekivati da mogu doći do izlaska na evropsku scenu. Ne krasi ih ni bog zna kakva forma, jer su u poslednjih šest mečeva upisali dva poraza, tri remija i svega jedan trijumf.

Gosti su u mnogo boljoj formi, ali i mnogo većim šansama da se domognu cilja. Trenutno su treći sa četiri boda manje od drugog Sarajeva, ali i dalje imaju solidnu zalihu za izlazak u Evropu. Velež je već odavno poznat po odličnoj seriji rezultata i oborenom rekordu kluba, ali su u poslednja tri duela upisali tri remija. Da li je i koliko to ostavilo maha na tim Feđe Dudića, videćemo danas.

BiH 1 - 31. KOLO

Nedelja

17.00: (8,00) Mladost DK (4,30) Sarajevo (1,38)

17.00: (2,10) Radnik (3,10) Olimpik (3,50)

17.00: (3,10) Sloboda (3,10) Široki Brijeg (2,30)

17.00: (2,80) Tuzla Siti (2,90) Velež (2,65)

17.00: (6,50) Željezničar (4,00) Borac (1,48)

17.00: (1,35) Zrinjski (4,50) Krupa (8,50)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.