PARTIZANOV DOKTOR JASAN: Eriksen je UMRO na terenu, njegova karijera je ZAVRŠENA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 16:07

PARTIZANOV DOKTOR JASAN: Eriksen je UMRO na terenu, njegova karijera je ZAVRŠENA! (VIDEO)

Šef medicinskog tima crno-belih nema dilemu.

Partizana je u ponedeljak počeo pripreme za sledeću sezonu, a medicinska testiranja su održana u Institutu za medicinsku fiziologiju.

Najveći derbi prvog kola EP biće odigran večeras (21.00) u Minhenu. Svetski šampioni i po kvalitetu najjača selekcija na EURO Francuska igra protiv Nemačke, koja je uvek među favoritima i igra na domaćem terenu. Kvota na Francuze je 2,85, na Nemce 2,90, na iks 3,00, a na GG3+ 2,40. Pogledajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve kvote kladionice MOZZART za Francuska - Nemačka.

Sead Malićević, šef medicinskog tima kluba iz Humske, detaljno je opisao preglede kroz koje prolaze fudbaleri Partizana.

- Prva dva dana su, tradicionalno, data nama u ruke. Ta dva dana po okupljanju ekipe su medicinski dani. Radimo jako ozbiljne preglede, mnogo ozbiljnije nego što i Zakon o sportu predviđa. Mi ćemo danas u laboratoriji, koja je verovatno najbolja laboratorija za medicinu sporta u zemlji, uraditi maksimalni test opterećenja, da utvrdimo kako srce radi tokom velikih, maksimalnih napora. Druga značajna stvar, što je više nego što piše u Zakonu o sportu, je ultrazvuk srca. Hoćemo da se uverimo da srčani mišić nijednog od naših sportista nije pretrpeo nikakvu organsku promenu tokom bavljenja sportom - rekao je Malićević.

Posebno se osvrnuo na situaciju koja se desila najboljem igraču Danske Kristijanu Eriksenu na meču protiv Finske, koji je doživeo zastoj srčanog mišića.

- Kristijan Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže. Danas je živ isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti ljudi koji su mu pružili pomoć. Od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem dve stvari: prvo, zahvaljujući ovakvim pregledima kakve obavljamo danas i dva puta godišnje, predupređujemo pojavu takvih situacija. Međutim, treba da se kaže da postoje situacije koje se na ovim pregledima ne mogu videti. Druga stvar je da je medicinski tim FK Partizan i opremljen i obučen da reaguje u tim situacijama, ali se svi nadamo da do takvih situacija nikad neće doći.

Pre intervencije lekarskog tima, usledila je brza intervencija Simona Kjera koji mu je ukazao prvu pomoć. Postavlja se pitanje da li bi igrači Superlige trebali da prođu obuku prve pomoći.

- Kad god je bila situacija ovakvog tipa na terenu, uvek sam video da je makar jedan od saigrača bio dovoljno obučen i dovoljno hrabar da postupi u tim situacijama. Često je tih prvih nekoliko sekundi najznačajnije. Mi imamo ideju, ali je pitanje koliko je izvodljivo da prođemo svi obuku iz kadio-pulmonalne reanimacije, odnosno spoljašnje masaže srca i korišćenja defibrilatora. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kada dođe do fibrilacija, kada srce počne sa potpuno nepravilnim načinom rada, isporukom tog jednog električnog šoka, ponovo dolazi do uspostavljanja normalnog rada srca - kaže šef Partizanove medicinske službe i nastalvlja u istom tonu:

- Mi te uređaje imamo i na stadionu i u sportskom centru, oni stoje na zidu i dostupni su svakome. Treća mašina ide sa igračima na utakmice i na treninge. Ideja je da se tom mašinom, i uopšte procedurom, ne bavi samo dežurni lekar, već da to mogu da rade fizioterapeuti i ostatak medicinskog tima, ali i nemedicinsko osoblje, igrači, svi koji budu raspoloženi i zainteresovani. Imamo ideju da se ta obuka sprovede ove godine - istakao je Sead Malićević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.