Overmars nije jedini manijak u klubu – skandal preti da uništi Ajaks

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 12:23

Overmars nije jedini manijak u klubu – skandal preti da uništi Ajaks

Skandal sa Markom Overmarsom, koji je zbog seksualnog uznemiravanja napustio mesto sportskog direktora, preti da uništi Ajaks.

Kako prolazi vreme, istraga u vezi sa Overmarsovim ponašanjem bi mogla da utiče na ceo amsterdamski klub i da se sve sruši kao domine.

Kako prenose holandski mediji, Overmars je uznemiravao najmanje 11 žena u klubu kojima je slao i opscene fotografije.

Međutim, to je sam vrh ledenog brega.

Overmars je uznemiravao žene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u klubu duži vremenski period i to je bilo poznato njegovim saradnicima. Navodno su ga zvali "napaljeni ujak", ali su to tolerisali dok nije "preterao".

Žene koje, logično, žele da ostanu anonimne, plašile su se da izađu u javnost sa optužbama protiv najbogatijeg i najmoćnijeg kluba u zemlji.

Atmosferu u Ajaksu opisuju kao "kulturu penisa", sa stereotipskim šalama o ženama koje su često kritikovane zbog svog izgleda.

A oni koji su prelazili granicu nisu sankcionisani. Muškarci su tajno fotografisali svoje koleginice i onda ih međusobno komentarisali u grupi.

Jednoj je neimenovani igrač je otvoreno "predložio" da se nađu u kabini, a ista žena je rekla: "Kao žena u Ajaksu moraš imati dvostruki sloj kože. Ako nemaš, postane nezgodno".

Žene su oklevale da izađu u javnost.



"Tu je ogroman odnos moći. Ako ne prihvatiš, brzo nestaneš. Seksizam je u klupskoj kulturi",
kaže druga.

Ovaj skandal mogao bi iz korena da uzdrma trofejni klub, a da Overmars bude samo prva domina.

Poslednji godišnji izveštaj Ajaksa pokazuje da u klubu od 408 stalno zaposlenih su 26% žene. A za povećanje broja žena u klubu najviše se zalaže generalni direktor Edvin van der Sar.

Javnost očekuje da posle Overmarsa ubrzo klub napuste i drugi čelnici, poput Van der Sara, još jednog legandernog reprezentativca.

Jedno je skoro izvesno, teško je očekivati da će posle ovog skandala na mestu trenera ostati Erik Ten Hag, koji je inače prvi "pik" Mančester junajteda.

A na sve to nisu imuni ni sponzori.

Za glavnog "Ziggo" se napominje da "pažljivo prate razvoj situacij". Ukoliko se on povuče, Ajaksu preti sunovrat u svakom pogledu.

Skandal potresa Ajaks u trenutku kada je amsterdamski klub na najvišem nivou još od sredine devedesetih godina.

Upravo je Overmars jedan od arhitekata tog uspeha, kao direktor od 2012. kada i kreće novi uspon "kopljanika".

Pod njegovom kontrolom Ajaks je vratio titulu na "Johan Krojf arenu", igrao finale Lige Evrope i polufinale Lige šampiona.

A klub je prodao igrače evropskim gigantima za više stotina miliona evra.

To je sve dovelo do potražnje tih istih klubova upravo za Overmarsom, koji je pre samo nekoliko dana produžio vernost Ajaksu do jula 2026.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.