Orlovi na velikom ispitu - Vreme je za osvetu! (video)

Izvor: Sportske.net, 08.Sep.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Orlovi" na velikom ispitu - Vreme je za osvetu! (video)

Poslednji susret Srbije i Španije na šampionatima sveta se nije dobro završio po našu reprezentaciju, čini se da su se u međuvremenu stvari potpuno promenile.

Košarkaši Srbije danas od 14:30h igraju poslednji meč u drugoj fazi Mundobasketa u Kini, sa selekcijom Španije će se boriti za prvo mesto u grupi J.

Pobeda bi za rivala "Orlovima" u četvrtfinalu donela poraženog iz duela Argentine i Poljske, a najverovatnije bi trijumfom uspeli da izbegnemo i selekciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << SAD sve do eventualnog finala.

Srbija je dominantno odigrala prva četiri susreta na turniru, savladali su puleni Aleksandra Đorđevića Angolu, Filipine, Italiju i Portoriko sa prosečnom razlikom 40,7.

Sa druge strane, Španci su počeli pobedom protiv Tunisa (101:62), ali su recimo izgubili prvi kvartal na tom susretu, da bi do kraja upisali ubedljiv trijumf.

Usledio je trijumf protiv Portorika (73:63), gde puleni Serđa Skariola nisu blistali.

A onda i duel sa Iranom, koji je bio u egalu sa favorizovanom Špancima sve do poslednje deonice (73:65).

U drugoj rundi su se susreli sa Italijanima, tesno i neizvesno je bilo do samog kraja, da Belineli nije potpuno podbacio, "Azuri" bi verovatno još uvek imali teoretske šanse za plasman u četvrtfinale (67:60).

Imali su Španci, mora se priznati, dosta otkaza i povreda pre početka samog turnira, u sastavu nema jako važnih igrača poput Ćaća Rodrigeza, Nikole Mirotića i Pau Gasola.

Ipak, tu su Mark Gasol, Rubio, Ljulj i iskusni Rudi Fernandez kao predvodnici ove selekcije, ne smemo izostaviti ni "NBA braću" Vilja i Huanča Ernangomeza. Ima Skariolo veoma dobar sastav na raspolaganju, ne i najjači koji su Španci mogli da povedu, ali se čini da je ovoga puta kvalitet zaista na našoj strani.

Poslednji put smo se sa Špancima na Svetskom prvenstvu susreli pre pet godina, bili su veoma ubedljivi (73:89), blistao je Pau Gasol sa 20 poena.

Ipak, taj Mundobasket se bolje završio po nas nego po njih, lekcija koju su nam dali poslužila nam je kao otrežnjenje pred nokaut fazu, ubedljivo smo savladali Grčku i Brazil, Španci su stali u četvrtfinalu protiv Francuske, koja je potom u polufinalu poražena upravo od "Orlova".

Ovoga puta mi smo favoriti, sudeći po dosadašnjim rezultatima, to breme nosimo jako dobro.

Poslednji susret ove dve selekcije odigrao se 2015. godine na Evropskom prvenstvu u košarci, kada smo slavili na samom startu turnira sa 80:70. Ipak, to prvenstvo se bolje završilo po njih, nego po nas, domogli su se zlata, "Orlovi" su takmičenje završili porazom u borbi za bronzu od Francuske.

Imaju Španci veliko iskustvo, ne smemo ih potceniti, ali se čini da to neće biti slučaj, reprezentativci Srbije su pokazali da su svesni svoje snage, ali su i maksimalno respektovali svakog protivnika, kako u pripremama, tako i na Mundobasketu.

U prilog nam ide i statistika, imamo daleko bolje procente šuta, interesantno, sakupili smo isti broj skokova kao Španci, ali opet, kada u ozbir uzmemo daleko bolje procente šuta, jasno je da smo imali i manje prilika da uhvatimo loptu pod košem, češće je prolazila kroz obruč.

Španija - Srbija

Važna razlika između naše i španske selekcije vidi se i u broju asistencija (31:22), ali i u poenima u reketu i poenima sa klupe, posebno u potonja dva parametra.

Kada su poeni iz reketa u pitanju, prosečno ih postižemo 48 po meču, što je skoro 15 poena više od našeg današnjeg rivala (33,5). Duga klupa još jedna velika prednost Srbije, naši "rezervisti" u proseku postižu čak 56,3 poena po nastupu na planetarnoj smotri, klupa Španije daje i više nego duplo manje (25,5).



Španci će se uzdati u Rubija i Ljulja, kada je organizacija igre u pitanju, bek Reala je, čini se, i najveća pretnja u šutu spolja, odličan je na turniru dosad bio i Huančo Ernangomez, kojeg Nikola Jokić dobro poznaje iz Denver Nagetsa.

Mark Gasol je možda i najveća uzdanica ove selekcije, ali centar Toronta nije na očekivanom nivo, protiv Italije je potpuno podbacio, imao je dugu sezonu iza sebe, sa Reptorsima je osvojio NBA prsten.

Njegov duel sa Jokićem pod koševima će biti možda i od ključne važnosti, a ako u ozbir uzmemo poslednjih par godina u NBA, kada je Nikola stastavao u najboljeg centra sveta i kada je Mark polako počeo da posustaje, ako se tako može reći, čini se da je prilika da i u reprezentativnom dresu Somborac očita lekciju Kataloncu.

Možda i ovaj duel najbolje oslikava stanje u srpskoj i španskoj reprezentativnoj košarci, Srbija je u poslednjih pet godina osvojila srebrne medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim igrama, dok Španci već par godina žude za pravom smenom generacija, ali je uspešno odlažu u želji za medaljama.

Pre pet godina su Španci bili apsolutni favoriti i to su protiv "Orlova" i pokazali na terenu, sada su se stvari okrenule, vreme je da sada mi njima na terenu pokažemo zašto smo bolji!

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobeda Srbiju vodi na Poljsku, poraz na sjajnu Argentinu!

Izvor: Sportske.net, 08.Sep.2019

Poznat ishod grupe I, čija prva dva tima će se u četvrtfinalu ukrstiti sa najboljim timovima grupe J, Srbijom i Španijom...Košarkaši Argentine su nastavili trijumfalni niz, ubedljivom pobedom protiv Poljske domogli su se prve pozicije u grupi I, koja ih vodi na poraženog iz duela Srbije i Španije...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.