Izvor: MozzartSport.com, 18.Sep.2021, 09:53

Oproštaj kapitena Krpež Šlezak: Pamtiću samo lepo, srebro iz 2013. duboko urezano u sećanju

"Da mislim da nemam zamenu, ostala bih tu u reprezentaciji da pomognem. Smatram da imamo dobra desna krila i da može mnogo devojaka da me nasledi“, rekla je Katarina u razgovoru za Mozzart sport

Atraktivan pogodak sa krila, pa trk nazad u odbranu sa osmehom na licu i jako stisnutom pesnicom. Tokom prethodnih 13 godina ovaj film sa Katarinom Krpež Šlezak (33) u glavnoj ulozi, vrteo se sijaset puta. Ostaće upamćena kao član generacije koja je 2013. godine Srbiji donela >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << svetsko srebro, kao dugogodišnji kapiten i kao jedna od onih koje trudnoća nije sprečila da se vrati i ponovo obuče dres sa nacionalnim grbom.

S obzirom na to da reprezentacija trenutno nema nikakve akcije, njeno „zbogom“ pojavilo se kao iznenađenje prethodne nedelje. Iako je pričala i ranije o oproštaju, nisu ljubitelji rukometa mislili da će se to desiti već sada.

Bila mi je želja da odigram još Svetsko prvenstvo u decembru, pa da se onda oprostim“, kaže rukometašica slovenačkog Krima Katarina Krpež Šlezak u razgovoru za Mozzart sport. „Međutim, počeli su ponovo da se pojavljuju problemi sa petnim trnom. Iako sam mislila da je to prošlo, shvatila sam da nisam zalečila kako treba. Uz taj hroničan problem, drugi razlog je moja ćerkica. Ima godinu i sedam meseci i mnogo je svesnija svega oko sebe. Išli smo na pripreme, na prijateljske utakmice, putovanja, i videla sam koliko joj je teško kad odlazim, kao i koliko je teško meni. I kad sam kod kuće, imam dva treninga, a ona ide u vrtić, tako da se ne viđamo baš mnogo. Dugo sam razmišljala i na kraju sam donela ovakvu odluku...“.

Nedavno je na klupu Srbije stigao Uroš Bregar, koji Katarinu trenira u Krimu. Potpuno je sigurna da će selektor imati rešenje za njen odlazak.

Mnogo mi je krivo, jer sam želela na Svetsko prvenstvo. Volim da igram za reprezentaciju i uvek sam bila tu. Odlučila sam da mi je bitnije zdravlje i ćerkica, da bih tome volela više da se posvetim, ali... Da mislim da nemam zamenu, ja bih ostala tu da pomognem. Smatram da imamo dobra desna krila i da može mnogo devojaka da me nasledi. Zato je ova odluka prava“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Od 2008. kada je sve počelo do danas naša rukometašica je proživela mnogo toga – i pozitivnog i negativnog.

Pamtiću samo lepo, sve što je bilo loše potrudiću se da zaboravim. Bilo je naravno i jednih i drugih trenutaka. Ostaće mi duboko urezano u sećanju srebro osvojeno na SP u Beogradu 2013. godine. To je nešto najlepše što mi se dogodilo. Promenila sam mnogo saigračica i drago mi je što sam sa svima ostala u odličnim odnosima. Bile smo dobra ekipa, skup pravih prijatelja, i kada nije bilo dobro, držale smo se zajedno. To je veoma bitno“.

18.00: (6.25) Krim (12,0) Đer (1.17)

Zauvek će ostati zahvalna Časlavu Dinčiću, koji joj je dao priliku u seniorskoj reprezentaciji naše zemlje.

Selektor me je izabrao da idem na Evropsko prvenstvo 2008. godine koje se igralo u Makedoniji. Osećala sam se fenomenalno, taj debi nikad neću zaboraviti. Bila sam presrećna što sam dobila šansu, pa zato sada dobro znam koliko će nekoj devojci, koja čeka priliku, značiti poziv“.

Godine su prolazile, naša krilna igračica je krupnim koracima išla ka napred. Vremenom se od jedne od najmlađih transformisala u vođu nove generacije.

Bila sam tu dugo i onda mi je poverena kapitenska traka. Odlučila je to tadašnja selektorka Dragica Đurić. Jeste bila velika odgovornost, ali i čast. Drago mi je bilo što su me devojke prihvatile, što su i one bila srećne zbog mene... Onda je sve bilo lakše“.

18.00: (1.40) Brest (8,50) Esbjerg (3.60)

Kroz teške bitke koje je vodila u reprezentativnom dresu, dok je srpski rukomet plivao u nemirnom moru, sazrevala je i postajala jača.

Mnogo je nacionalni tim uticao na razvoj moje ličnosti. Prošla sam kroz neke situacije do kojih u klubu ne dolazi. Prolazile smo i lepo i ružno, naučile da se borimo, da nikada ne odustajemo, da možemo da se oslonimo jedna na drugu. Imala sam poverenja u saigračice, znala sam da mogu da im se poverim. Naučila sam kakvi su ljudi, da nije sve bajno i sjajno, da ima drugačijih karaktera i ličnosti... Da nekad moraš da prihvatiš i kada nije po tvom. Generalno u životu mi je mnogo koristilo iskustvo iz reprezentacije, a i iz kluba generalno i sporta uopšte“.

Ove godine se posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre oprostila Slađana Pop-Lazić, nekoliko meseci kasnije i Katarina Krpež Šlezak. Sigurno da će još neke starije igračice krenuti uskoro njihovim stopama...

"Sigurna sam da ima ko da preuzme ulogu lidera. Početak će biti malo teži, dok se ne naviknu mlađe da su sada one nosioci, dok ne uđu u sistem sa novim trenerom. Tu su od mlađih Jovana Risović, Sanja Radosavljević – koja je sjajno krilo, samo da sačekamo da se oporavi od povrede. Mislim da će vođa za budućnost biti Jovana Kovačević, koja je veoma mlada, a tu je uz nas bila. Zajedno sa njom i Anđela Janjušević, koja ima veliko iskustvo“.

U sve devojke koje ostaju u nacionalnom timu, Krpež Šlezak ima veliko poverenje.

"Verujem da ostavljam stvari u dobrim rukama. U Srbiji je rukomet slabiji nego dok sam ja bila tu, ali ima talenata. Treba raditi sa njima, pa će biti šansa za lepšu budućnost. Treba strpljenja, ne može preko noći. Naši oproštaji mogu biti dobra stvar, da trener krene od nule i da izgradi nešto lepo. Treba strpljenja, samo da su one zdrave, sve će ići postepeno kako i treba da bude“.

Katarina će se sada potpuno posvetiti slovenčkom Krimu, u koji se vratila posle sedam godina. Napravljena je kvalitetna ekipa, dovedene su odlične igračice, pa su i ambicije velike. Prethodnog vikenda su počele takmičenje u Ligi šampiona, za jedan gol su izgubile od Savehofa u Švedskoj – 29:28, a danas u drugom kolu dočekuju Đer od 18 časova.

Svesne smo da ne možemo sve odmah, ali svima nam je želja da stignemo do fajnal-fora Lige šampiona. Duga je sezona, treba postepeno dizati formu, da bismo zablistale kada bude pravi momenat za to. Mislim da imamo super ekipu, samo treba to da pokažemo i na terenu. Imamo miks starijih i mlađih igračica, atmosfera je super, to je veoma bitno. Ja se osećam lepo, kao da nisam nikada ni odlazila“, zaključila je Katarina Krpež Šlezak.

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE - DRUGO KOLO

Subota

16.00: (3,15) Bukurešt (8,50) Rostov (1,50)

16.00: (1.10) Ferencvaroš (14,0) Podravka (9.00)

16.00: (1.80) Odenze (8,00) Mec (2.35)

18.00: (1.40) Brest (8,50) Esbjerg (3.60)

18.00: (6.25) Krim (12,0) Đer (1.17)

18.00: (1,85) Kristianštand (hen-9.5) Savehof (1,85)

Nedelja

14.00: (1,05) CSKA M. (18,0) Kastamonu (13,0)

16.00: (2,45) Budućnost (8,00) Dortmund (1,75)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.