Izvor: MozzartSport.com, 28.Feb.2021, 14:35

Olimpiko: Marselj čeka spasioca Sampaolija, Lion veruje u titulu

Sastav sa Velodroma se približava svetlu na kraju mračnog tunela, dok Žan Mišel Ula najavljuje borbu za tron

Jedan od najvećih francuskih derbija igra se večeras (21.00) na stadionu Velodrom u jednoj od najvećih evropskih luka. Nasukani brod iz Marselja čeka spasioca u liku Horhea Sampaolija, dok Lion pobedom želi da probuši novu rupu u truplu velikog rivala i nastavi borbu u četvoro za presto. Sastav sa Žerlana je na tri boda od lidera iz Lila, dva >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od PSŽ-a i beži čak 17 bodova predstojećem rivalu.

Uz Pari Sen Žermen i Sent Etjene, Olimpik Marselj i Lion su jedini klubovi koji su titulu francuskog prvaka uspeli da podignu u četiri vezana navrata. Ekipa sa Velodroma je osvojila deset titula, Lavovi tri manje, ali poslednjih godina trpe dominaciju Pari sen Žeremena i više od jedne decenije poste. Marselj je poslednji put na krovu Francuske bio 2010. godone, Lion je dve godine pre toga pokorio Ligu 1.

Iako su ostali u prašini Svetaca, u poslednjih desetak godina njihovo rivalstvo je dobilo novu dimenziju. Možda im je sastav iz glavnog grada ostavljao mrvice, ali su se za njih borili muški, iz godine u godinu nadmetali su se za mesta koja vode u Ligu šampiona i titulu prvog pratioca sastava sa Parka prinčeva.

Lion po prvi put od 2008. godine ima zaista pravu šansu da se vrati na presto, a u to veruje i prvi čovek kluba Žan Mišel Ola. Ne želi samo da se upusti u borbu za prva tri mesta, već želi najveću nagradu.

"Dobro bismo iz uzdrmali, ukoliko bi kao istinski francuski klub vođen od strane lokalnog poslodavca uspeli da pobedimo te velike sile", izjavio je Ola, svestan da se suočava sa bogatim vlasnicima PSŽ-a iz Katara, moćnim Rusima sa čela Monaka i investicionim fondom iz Luksemburga koji je napravio sjajan projekat na Pjer Moroa stadionu.

Sa druge strane, Marselj proživljava teške trenutke. U derbi ulazi sa sedme pozicije na tabeli, dva boda od petog mesta, koje vodi u Konferencijsku ligu, što bi trebalo da bude minimum za ambicije Olimpika. Posle upada navijača u prostorije kluba, požara koji je tom prilikom izbio, pa potom i odlaska trenera Andre Viljaš Boaša, bivši direktor akademije Marselja Naser Larže je uspeo da stabilizuje situaciju, pa klub iz treće evropske luke konačno pliva u mirnijim vodama. Ipak, jasno je da se Marokanac neće dugo zadržati na klupi, zamena mu je već i spremna. Horhe Sampaoli je potpisao ugovor i pomno će pratiti dešavanja na derbiju, kako bi što spremniji preuzeo klupu francuskog velikana. Napustio je bivši selektor Čilea i Argentine klupu brazilskog Atletiko Mineira i u narednim danima bi trebalo da se lati posla u prvom evropskom klubu posle španske Sevilje, koju je predvodio pre četiri godine.

Lion je u poslednjih sedam utakmica doživeo svega jedan poraz (Monpelje, 1:2), slavio je u pomenutom nizu protiv Sent Etjena u derbiju (5:0), zatim i protiv Bordoa (2:1), Dižona (1:0), Strazbura (3:0) i Ajačioa (5:1) u Kupu, dok je u minulom kolu kao gost bio bolji od Bresta (3:2). Marselj je od poraza u Klasiku protiv Pariza (0:2), nadigrao Okser u Kupu (2:0), potom remizirao sa Bordoom bez golova, dobio Nicu (3:2) i podelio plen sa Nantom prethodnog vikenda (1:1).

Sastav sa Žerlana je u skorijoj istoriji međusobnih duela bio daleko uspešniji, pa je na prethodnih 20 megdana doživeo samo dva poraza od velikog rivala. U godini za nama dva puta su se sastajali, Lion je slavio u četvrtfinalu Kupa Francuske (1:0), dok u šestom kolu Lige 1 nije bilo pobednika (1:1).

Što se tiče sastava, Rudi Garsija će do poslednjeg trenutka čekati Brazilca Marsela, koji je propustio gostovanje u Bretanji prethodne sedmice. Pitanje je da li će ponovo šansu u startnih 11 dobiti talentovani Tino Kadevere, koji je eksplodirao ove sezone, ali je susret sa Brestom presedeo na klupi. Garsija je na gostovanju prešao sa 4-3-3 formacije na 4-2-3-1, pa je Usem Auar delovao po levoj strani.

Larže će ponovo biti bez levog beka Žordana Amavija, dok ni na suprotnoj strani odbrane neće biti Japanca Hirokija Sakaija, koji odrađuje suspenziju. Veliko zimsko pojačanje Arkadijuš Milik bi mogao da dobije priliku, možda ne od prvog minuta, jer se oporavio od povrede. Biće Poljak itekako potreban Marselju, kako Argentinac Dario Benedeto odrađuje suspenziju koju je zaradio isključenjem protiv Bordoa.

U centru pažnje biće jedan od najboljih igrača Liona Usem Auar, kojeg je Lion jedva zadržao minulog leta, kako su za njegove usluge interesovanje pokazali Arsenal i Juventus. Postigao je po gol na prethodna dva Olimpika, pa je jasno da mu derbiji sa Marseljom prijaju. Jasno, velika opasnost timu sa Velodroma preti i od drugog strelca lige, sjajnog Holanđanina Memfisa Depaja (14 golova i sedam asistencija).

Stadion: Velodrom

Sudija: Benoa Miljo

Marselj (4-2-3-1): Mandanda - Lirola, Gonzales, Ćaleta-Car, Nagatomo - Kamara, Gej - Tovan, Paje, Žermen - Milik

Lion (4-3-3): Lopes - Duboa, Marselo, Denajer, Korne - Paketa, Mendeš, Auar - Kadevere, Memfis, Toko-Ekambi

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Pomno će fudbaleri Liona, kao uvertiru u večeršanji meč, pratiti duel između Lila i Strazbura (17.00). Doge su u minule dve sedmice pretrpele dva poraza od Ajaksa u Ligi Evrope, a prethodno je seriju od sedam vezanih trijumfa ekipe Kristofa Galtijea prekinuo Brest (0:0). Strazbur je nakon dva vezana poraza uspeo da ostane neporažen na minule dve utakmice, najpre je savladao Mec (2:1), dok u duelu sa Anžeom nije bilo golova.

Lil nema većih kadrovskih problema, van stroja je samo iskusni Burak Jilmaz, dok Tjeri Lori sa druge strane ne može da računa na Mohmeda Simakana, golmana Maca Selsa i napadača Leba Motibu. Pod znakom pitanja je i nastup veziste Žan Odea Aulua, zbog povrede kolena.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

FRANCUSKA 1 – 27. KOLO

Petak

Ren - Nica 1:2 (1:1)

/Terije 39 – Guiri 19, Danilijuk 58/

Subota

Bordo - Mec 1:2 (1:0)

/Kalu 14 - Delajn 72, Vagner 90+1/

Dižon - Pari Sen Žermen 0:4 (0:2)

/Ken 6, Mbape 32pen, 51, Pereira 82/

Nedelja

Monako - Brest (u toku)

15.00: (2,85) Anže (2,95) Lans (2,75)

15.00: (2,80) Lorijan (3,10) Sent Etjen (2,65)

15.00: (2,85) Nim (3,15) Nant (2,55)

15.00: (2,75) Rems (3,10) Monpelje (2,70)

17.00: (1,85) Lil (3,40) Strazbur (4,60)

21.00: (4,60) Marselj (3,60) Lion (1,80)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.