Odloženo iseljenje majke sa dvoje dece u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo iseljenje majke sa dvoje dece u Pančevu

Iseljenje Pančevke Danijele Pozantov Merče koja se sa dvoje maloletne dece bespravno uselila u gradski stan po drugi put je odloženo na mesec dana. U njenu odbranu uključile su se nevladine organizacije, a lokalna vlast tvrdi da ne postoji pravni osnov da ona nastavi sa korišćenjem stana u kome se sada nalazi. 

Danijela Poznatov Merča je s dvoje dece kako sama kaže provalila u prazan gradski stan u naselju Kotež 2 još početkom juna 2017. godine. Gradsko pravobranilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je mesec dana kasnije podnelo zahtev za iseljenje jer ne postoji pravni osnov da ona tamo živi. Krajem septembra 2017. Doneto je rešenje o iseljenju, a prvi pokušaj iseljenje zakazan je tek za početak marta ove godine. Do toga nije došlo navodno zbog lošeg vremena, a odložen je i drugi rok zakazan za početak aprila. Danijela tvrdi da je nužda naterala na ovakav potez.

"Zato što nisam imala gde. Dok sam imala paćala sam privatno stan, jendnostavno kad više nisma imala ni izvora ni mogućnosti došla sam do sanzanja da je stan prazan, i ušla sam. Ja ne odbijem da izađem iz ovog stana, samo tražim da mi se nađe neki altenrativni smeštaj, jer stanova praznih ima. Konkurisala sam 2017. i taj konkurs je poništen, zato što se propisi na lokalnom i republičkom nivou nisu podudarali", navodi ona.

U Danijelinu odbranu uključile su se nevladine organizacije.

"Danijelinu porodicu štiti čitav niz međunarodnih odredbi koje je država Srbija potpisala i koje bi trebalo da poštuje, i čiji zakoni bi trebalo da budu usklađeni sa tim odredbama. Međutimi, sve to kao što znamo često nije u saglasnosti jedno s drugim", ističe Ana Vilenica iz organizacije "Krov nad glavom".

Međutim, domaći propisi ne dozvoljava da Danijela bez pravnog osnova dalje boravi u stanu na Kotežu 2, a u lokalnoj vlasti tvrde da ona niije iskoristila sve pravne mogućnosti da reši svoj problem.

"Moja informacija je iz druge ruke je da ona nije konkurisala na sve konkurse u međuvremenu otkad je krenuo postupak protiv nje zbog bespravnog useljenja. Uvažavajući potpuno činjenicu njene poridične situacije, zaista sad su se već angažovale razne institucije i naš Grad u smislu da pokušamo da se izneđe neko zakonsko rešenje. Na žalost, bojim se da je zakon vrlo jasan kad je u pitanjnju bespravno useljenje i da tu nemamo puno prostora", kaže Suzana Jovanović, član Gradskog veća Pančeva.

Ova naša sagovornica tvrdi da bi Danijela mogla da dobije stan, ali manji od sadašnjeg čije troškove bi mogla da plaća od svojih prihoa, a to su socijalna pomoć i mala alimentacije koju dobija. Uslov je da konkuriše za takav smeštaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.