Izvor: MozzartSport.com, 21.Nov.2020, 00:58

Od bosih nogu do praga Arsenala, pa kroz Rumuniju, Španiju i Meksiko

Čudesna priča Maurisija Kuera, koji se posle pet godina vratio u Banfild

Kao i većina južnoameričkih fudbalera, i Marurisio Kuero jurio je bos krpenjaču po zemljanim terenima i maštao o velikoj fudbalskoj karijeri, skandiranju njegovog imena i rešavanju egzistencijalnih problema svoje porodice. Prve fudbalske korake napravio je u rodnoj Kolumbiji, malo mu je falilo da potpiše za londonski Arsenal, igrao je širom Južne Amerike, bio najskuplje pojačanje Levantea, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ali mu najviše prija fudbalska klima u Banfildu i argentinsko podneblje.

Havijer Sangvineti udahnuo je Maurisiju Kueru novi fudbalski život. Banfild je lider Grupe 3 argentinskog Liga kupa sa maksimalnim učinkom u prva tri kola. Rezultati Banfilda, ali i igre Kuere skrenuli su pažnju celokupne argentinske javnosti i svi željno iščekuju okršaj sa River Plejtom (petak na subotu, 01.30 po srpskom vremenu). U prvom meču Banfild je nadigrao River Plejt na Monumentalu (3:1), a iz kola u kolo Kuera pleše po terenu. Kolumbijac je protiv Rivera upisao dve asistencije, Godoj Kruzu je spakovao gol, a protiv Rosario Centrala je blistao sa golom i asistencijom.

Karijeru je započeo u La Ekvidadu 2009. sa 16 godina. Fantastičan učinak, konstantnost i bravure tokom dve godine doveli su ga do seniorskog tima i debija 1. oktobra 2011. godine protiv Independijente Medeljina na finalnom turniru. Od prve plate, koja je iznosila 100 dolara, bratu je kupio patike, a ostatak novca skromni Maurisio dao je majci. Ali, sreća nije dugo trajala. Sa trenerom Aleksisom Garsijom nije pronašao zajednički jezik i za tri godine odigrao je samo 19 utakmica, a na većini, njih čak 13, ulazio je sa klupe u igru.

Priča koju malo ko zna je da je Kuero u januaru 2011. godine bio blizu potpisa za Arsenal. Kolumbijac je učestvovao na takmičenju pod nazivom „Šansa“ koje organizuju Tobdžije. Učešće je uzelo 100 mladih i talentovanih igrača iz celog sveta. Svako od njih želeo je da se nametne trenerima i bude među osam igrača koje čeka potpisivanje ugovora sa Tobdžijama. Maurisio Kuero je na kraju zauzeo 11. mesto. Tako blizu, a tako daleko...

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Široj javnosti Kuero nije bio poznat, ali je talenat prepoznao Karlos Restepo. Bio je ubeđen Restepo da ima nešto posebno u Maurisiju i pozvao ga je 2013. godine u tim Kolumbije do 20 godine. Saigrač Kueru u mlađim selekcijama Kolumbije bio je Huan Fernando Kintero, a Kolumbijci su te godine savladavši Paragvaj rezultatom 2:1 osvojili prvenstvo Južne Amerike za igrače do 20 godina. Odlične igre momka rođenog u Tumaku, mestu udaljenom 300 kilometara od Kalija, zainteresovale su brojne klubove, pa je Maurisio bio na probama u francuskoj Bastiji i španskoj Majorci, ali spletom nesrećnih okolnosti nije došlo do potpisa ugovora.

Kolumbijski napadač želeo je da igra, a put ga je naveo u Vaslui. Ipak, ni Rumunija nije bila obećana zemlja za Kueru. Usledile su nove pozajmice, a poslednja pre nego što je njegov ugovor otkupio španski Levante bila je u Banfild, u kome je do tada pružio najviše, bio je zadovoljan, postigao je sedam golova i isticao da je Pelado najbolji trener. Banfild ga je tada prvi put vratio na fudbalsku mapu, a Kuero se preporučio Levanteu. Španski tim prepoznao je Maurisija Kueru kao igrača koji će mu doneti opstanak u Primeri i otkupio ga je za 3.200.000 evra. Ispostavilo se da ni prelazak u Levante nije pravi potez pošto je odigrao tek nešto više od deset utakmica i ubrzo se vraća preko okeana. Nova stanica bila je meksička Santos Laguna koja ga je slala na pozajmice u Tihuanu, Atlas, argentiski Belgrano, paragvajsku Olimpiju, da bi se u avgustu ove godine Maurisio Kuero vratio u argentinski Banfild u kojem je kupio kartu za odlazak na Stari kontinent i gde je pružao najbolje igre.

Deluje da je u 27. godini Maurisio Kuero sazreo kao igrač, da su Banfild i Argentina za Kolumbijca sigurna luka i da je ovo njegova sezona. Svetla pozornice konačno su uperena u Kueru, a na njemu je da nastavi da briljira u argentinskom Liga kupu i u zrelim igračkim godinama konačno ispolji talenat koji definitivno poseduje. Novi meč sa velikanom argentinskog fudbala, River Plejtom, prilika je da ispuni naslovnice južnoameričke i svetske štampe, i još jednom povede Banfild do velikog i bitnog trijumfa.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.