OVO SE ČEKALO VIŠE OD 20 GODINA: Kokeza OBJASNIO kako će IZGLEDATI privatizacija u fudbalskoj Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 15:56

OVO SE ČEKALO VIŠE OD 20 GODINA: Kokeza OBJASNIO kako će IZGLEDATI privatizacija u fudbalskoj Srbiji!

Velike promene.

Fudblaski savez Srbije, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, na dobrom je putu da konačno napravi odlučujući korak ka privatizaciji na srpskim fudbalskim terenima.

- Počeli smo sa izradom zakona prošle godine i svesno smo preuzeli odgovornost i inicijativu. Vodili smo se najboljim evropskim iskustvima. Model koji smo predložili najbliži je nemačkom modelu transformacije sportskih udruženja u privredna društva. Prema tom modelu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postojeći klubovi kao Udruženja građanja postaju manjinski vlasnici budućeg sportskog privrednog društva. Na taj način se s jedne strane obezbeđuje kontinuitet fudbalskih klubova - čuvaju se tradicija, imidž i istorijska vrednost, a s druge strane otvara se mogućnost da budući domaći ili inostrani investitori kupe većinski vlasnički udeo tih klubova. Prvi put imamo podršku svih klubova Super i Prve lige Srbije da krenemo u privatizacione procese - rekao je predsednik FSS Slaviša Kokeza, u intervjuu za Mozzart Sport.

Gospodin Kokeza je nastavio sa elaboriranjem do tančina:

- To znači da će klubovi sami odlučivati o svom budućem statusu. Imaće mogućnost da se transformišu u sportsko-privredna društva, ali ukoliko to ne žele, mogu da ostanu u statusu Sportskih udruženja. S obzirom na to da je sloboda udruživanja Ustavom garantovano pravo, nije moguće da privatizacija bude obavezujuća za sve klubove.

Detaljnije je govorio i o investicijama dok je on na čelu FSS-a.

- Kada govorimo o investicijama u srpskom fudbalu, od kad sam na mestu predsednika FSS uložili smo oko 11.000.000 evra. Za renoviranje sportskog centra u Staroj Pazovi obezbeđeno je dva i po miliona. Završena je nova tribina na stadionu na kojem je postavljena najsavremenija travnata podloga, sređene su sobe i hotel po najvišim evropskim standardima, kao i sale za sastanke uz kompletno renovirane svlačionice. Klubovima je kroz različite investicije prosleđeno sedam miliona evra. Nedavno je na 20 stadiona zamenjena trava, urađena je nova drenaža, a već imamo dva stadiona sa sistemom za zagrevanje terena. Novac je odvojen za sređivanje svlačionica, postavljanje reflektora… Podelili smo opremu u vrednosti od million evra, lopte, dresove, štucne, mreže… Pomagali smo i pomagaćemo koliko god možemo.

Gospodin Kokeza nije zaboravio ni svoje prethodnike koje je nasledio u Fudbalskom savezu Srbije, pa se posebno zahvalio bivšem predsedniku i nekadašnjem generalnom sekretaru.

- Tomislav Karadžić i Zoran Laković zaslužuju brojne pohvale za učinjeno dok su vodili FS Srbije. Izgrađen je Sportski centar u Staroj Pazovi, gde je investicija bila preko 12.000.000 evra koja je bila kapitalna za razvoj srpskog fudbala. Zahvaljujući tom projektu, kao i radu s mlađim selekcijama, možemo da se ponosimo činjenicom da smo 2013. bili evropski omladinski, a dve godine kasnije i svetski šampioni. Na skoro svim stadionima u Srbiji postavljeni su reflektori što je takođe bila jedna od značajnijih investicija u srpskom fudbalu za vreme Karadžića i Lakovića. Želeo bih obojici da zahvalim za mnogo toga kvalitetnog što su uradili tokom svog mandata u FS Srbije - istakao je prvi čovek FSS Slaviša Kokeza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.