Izvor: MozzartSport.com, 09.Okt.2021, 23:30

OCENE – SRBIJA: Tadić i Gudelj iskoristili kviska negativnosti, Dušan je silan i kada pati

Prvi put od kada je Stojković selektor Srbija nije bila na potrebnom energetskom nivou, Veljković se izvukao...

PREDRAG RAJKOVIĆ – Na sreću mladog čuvara mreže nekoliko opasnih napada Luksemburga završeno je udarcem van okvira gola. Nije morao Rajković da se istakne i pokaže koliko može, i prvi put je sačuvao mrežu u ovim kvalifikacijama. To je jedan od najvažnijih podataka sa ovog gostovanja.

MILOŠ VELJKOVIĆ 7 – Uh... Koliko je tu bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << patnje i povremeno bola. Čak i loših odluka, ali kada se podvuče crta bio je izbor Dragana Stojkovića kao Piksija koji se višestruko isplatio. Sačuvao je razum, i pokazao da je satkan od posebnog materijala. Istrajao je na pasu unapred, iako ga lopta i noge do tog momenta nisu slušali. Kao veliki plejmejker je proigrao Lazovića i pokazao zašto je Piksi uperio prst ka njemu posle izostanka Blekija Milenkovića.

MATIJA NASTASIĆ 7 – Vrlo dobro je to sve izgledalo. Napravio je jednu grešku u prvom poluvremenu. Ostalo pokušio autoritativno i bez mnogo muke. Dominirao u vazdušnim duelima kada su Luksemburžani počeli da preskaču igru. Vrlo hrabro prihvatao duele jedan na jedan, čak je nekoliko puta dobrim pozicioniranjem spasao saigrače i Predraga Rajkovića.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6- Bez velikih problema zaustavljao prodore Luksemburga po levoj strani. Međutim, nije smeo previše da rizikuje. Kako je kretao napred, tako su ga domaći dobrim kretanjima vraćali na prirodnu poziciju. Najveći minus napravio je sredinom prvog poluvremena kada je bespotrebno dobio žuti karton. Bio je to signal za Dragana Stojkovića Piksija da ga na pauzi ostavi u svlačionici.

FILIP ĐURIČIČ do 46 5,5– Nije bio tako opasan kao u Irskoj kada je pojavljivanjem po boku i u međuprostoru stalno pravio višak. Ili da budemo još konkrfetniji: nije ga bilo nigde. Napadi reprezentacije Srbije uglavnom su bili usresrešeni na suprotan bok, pa je vezista Sasuola, na poziciji desnog bočnog, upao u oči tek u 44. minutu kada je na ponos i inat proturio loptu pored trojice igrača Luksemburga. Morao je Stojković da ga ostavi u svlačionici, bez obzira što je pedantno izvršavao defanzivne zadatke.

NEMANJA GUDELJ do 69 – 5,5 – Znao je za mnogo bolje igre u reprezentativnom dresu, kvisko slabosti iskoristio je bezbolno zahvaljujući Veljkoviću i Dušanu Vlahoviću. Nije dobro izgledala Srbija energetski na gostovanju Luksemburgu, što je donekle i krivica iskusnog zadnjeg veznog, na čiji motor smo odrađivali brojne pobede. Odigrao nekako mlako i statično, povremeno komplikovao. Bez oduzetih ničijih lopti. Zaboraviće ovu oktobarsku noć, mogao je i ranije da ga Dragan Stojković izvuče sa terena.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 6 – Atipično i zabrinjavajuće. Za veliku analizu stručnog štaba reprezentacije Srbije je podatak da se član Lacija gotovo nije pojavio u poslednjoj trećini terena. Više je pomagao nedovoljno dobrom Gudelju, nego što je stvarao višak i tražio rupe u zgusnutnoj odbrani Luksemburga. Daleko od toga da je totalno podbacio. Sa dve lopte ispod lakta, krajnje sakrivenih namera, otvorio je dve kontre reprezentacije Srbije. Nije bio ni dominantan u skoku.

FILIP KOSTIĆ do 69 – 5,5 – Apsolutno bezopasan, apsolutno nedovoljno koncentrisan. Dobio je pravovremene dijagonale krilni fudbaler Ajntrahta, ali nije dovoljno dobro spustio nišan. Pogađao je u bloku igrače Luksemburga i kada nije bilo dovoljno pritiska. Jedna od njegovih najslabijih partija u reprezentativnom dresu u poslednje dve godine. Ako ne i najslabija. Promašio temu, imao i defanzivne propuste.

DUŠAN TADIĆ 5,5 – Kada je neko, uz Aleksandra Mitrovića godinama vođa jedne selekcije, jasno je da se od njega očekuje da stalno pušta kišu protiv ovakvih rivala. Međutim, superstar Ajaksa kao da jeove subote ustao na pogrešnu nogu. Ništa nismo videli iz asortimana njegovih karakterističnih poteza. Povremeno je i carinio loptu, usporavajući i ono malo napada Orlova na nepostavljenu odbranu Luksemburga. Ostavio Mitrovića bez prave šanse da postigne pogodak.

DUŠAN VLAHOVIĆ 7 – Patio je, i patio i patio... Pokušavao je na sve načine da se izvuče iz čeljusti štopera i zgusnute odbrane Luksemburga. Vozio je u dobrom delu meča u suprtnoj traci. Birao čudna i nelogična rešenja, ali sjajno je što je Dragan Stojković istrajao na njegovoj energiji i želji koja je prevazilazila igru našeg tima. Nagrađen je Vlahović sjajnim pasom Veljkovića, ostalo je bila njegova bravura. Dao je gol kao pravi špic. Hladnokrvno i precizno. Pokazna vežba kako treba da reaguje napadač u situaciji jedan na jedan sa golmanom.

ALEKSANDAR MITROVIĆ do 86 6 - Ne sopstvenom, nego lošom partijom veznog reda i kompletnog tima, izbačen je iz prirodnog okruženja protivničkog šesnesterca. Bez prave lopte i centaršuta morao je da se izvlači na bok, ili da dolazi duboko na našu polovinu kako bi pipnuo fudbal i ostao u tonusu. A u takvoj situaciji napadač Fulama i nije velika pretnja. Imao je dva zanimljiva dodavanja ka Tadiću i Vlahoviću, goreo od želje i kada je bilo jasno da neće nastaviti kontinuitet golova protiv Luksemburga. Možda je sačuvao munciju za Lisabon, tamo će morati da ima značajnu podršku celog tima.

IZMENE

NEMANJA RADONJIĆ od 46 5 – Totalni podbačaj. Šalio se sa Kanselom protiv Portugalije na travi Marakane, a sada ge pojeo Pinto. Stalno su ga udvajali Portugalci i terali ga da lošom selekcijom odluka odlazi u aut ili pokušava da nerezonski pokuava da prođe kroz čoveka. Bez minuta u Benfiki delovao je kao igrač tanonog samopouzdanja koga može da skrši par loših minuta. Opet je loše reagovao u gol šansama.

UROŠ SPAJIĆ od 46 – 6 – Korektno je to delovalo. Nije se mučio sa dugim loptama upućenim ka Tilu.

DARKO LAZOVIĆ od 69 – 6,5 – Uzeo nekoliko ničijih lopti i ponudio značajno više nego Kostić. Nametnuo se kao ozbiljna opcija za naredne mečeve.

SAŠA LUKIĆ od 69 – Malo vremena za konkretan učinak.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ od 86 – Malo minuta za ocenu. Bio je taktička izmena Dragana Stojkovića.

SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ 6,5 – Ako bude pošten spoznaće da mu je u Luksemburgu vraćeno za ono što se desilo u Republici Irskoj, kada je Srbija odigrala jedan od najboljih mečeva u novijoj istoriji. Teško da neko može da mu zameri na izboru igrača i taktici, ali na motivaciji i energiji tima – može. Možda i prvi put od kada je legendarni Piksi selektor Srbija je delovala kao probušen balon, sa velikim kraterima između napadačkog tandema i kompletnog veznog reda. Nije bilo ni brzine, ni kreacije, ni automatizma u ofanzivi koji su se zavrašavali golovima Mitrovića u ranijim utakmicama. Međutim, dobra stvar je što je Piksi nastavio da menja mentalitet jednog tima i na ovakvim duelima. Iako frustrirani otporom Luksemburga, Orlovi su istrajali i uspeli da pobede. I to je Piksijeva zasluga.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.