Novo ruho centra Sremske Mitrovice - uređuju se fasade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ruho centra Sremske Mitrovice - uređuju se fasade

Ove godine će u Sremskoj Mitrovici početi obnova fasada u centralnom gradskom jezgru. Za ove namene je u gradskom budžetu predviđeno dvadesetak miliona dinara što će biti dovoljno za uređenje nekoliko fasada, jer je reč o dekorativnim i veoma zahtevnim radovima, a upravo najlepše fasade su i u najlošijem stanju.

U centralnom gradskom jezgru Sremska Mitrovica ima tri trga - Žitni trg, Trg Svetog Stefana i Trg Ćire Milekića koji su vrlo vredne kulturno-istorijske celine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i fasade na tim trgovima, svaka ponaosob, su vredni spomenici kulture, najveći broj od velikog značaja. Tako nešto ima mali broj gradova u Srbiji.

Uređenje fasada u centru Sremske Mitrovice nalazi se i u planovima regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Direktor Zavoda Ljubiša Šulaja kaže da će projekat uređenja fasada na tri gradska trga u jedinom sremskom gradu osvežiti njihov izgled i dati im jedno novo, svetlo ruho.

"Reč je o spomenicima kulture koje treba da zaštiti kako ne bi propali. S druge strane, to je i ukras grada. Mi smo u program rada stavili i uređenje fasada i nadamo se da će barem dve ili tri fasade biti obnovljene ove godine. To će zavisiti od procena komisije koje fasade prvo treba uraditi, odnosno koje su ugrožene, a drugi kriterijum je značaj tih objekata. Ako sve bude u redu, počećemo od Žitnog trga", kazao je Šulaja.

On dodaje da gradska odluka predviđa mogućnost i sufinansiranja radova sa vlasnicima objekata i druge modele finansiranja.

"Svaki objekat će imati svoj modus kako će se raditi sanacija i uređenje fasada, a najvažnije je da je gradski budžet pripremio sredstva. Naravno, sve će se raditi pod budnim okom konzervatora i stručnjaka iz zaštite kako bi fasade sačuvale originalni izgled što je i osnovni cilj", ističe Šulaja.

Kako se očekuje, ove godine će se urediti tri fasade. Jedna od fasada koja će, verovatno, među prvima biti uređena jeste vredna stilska fasada na kući Ćire Milekića, prvog gradonačelnika Sremske Mitrovice. Reč je o objektu koji je bez poslovnih prostora i sačuvan je u originalnom izgledu iz vremena gradnje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.