Izvor: MozzartSport.com, 21.Okt.2021, 10:52

Novi pupoljak crveno-bele bašte: Štoper kojeg prati Evropa, gospodar vazdušnog prostora, plejmejker

Stefan Leković igrom protiv Sent Patriksa potvrdio da je projekat crveno-belih iza kojeg vredi stati

Zvezdina deca - postao je epitet koji se u prethodnom periodu gotovo jednako koristio kako u dobrom tako i u manje pohvalnom kontekstu. Željni da gledajući voljeni klub uživaju u cvatu nekog novog pupoljka iz bašte u Ljutice Bogdana zvezdaši su u periodu iza nas prizivali naslednike igrača poput Marka Grujića, Luke Jovića, Dejana Joveljića, braće >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ilić, a prvi povod za njihovo zadovoljstvo bila je sve konkretnija uloga Strahinje Erakovića u prvom timu. Na igre defanzivca nadovezao se prvenac Marka Lazetića u seniorskoj konkurenciji, dok je sve kritičare razoružala igra omladinaca u revanšu protiv Sent Patriksa (2:0) i vrlo dobro izdanje Stafana Lekovića, defanzivca koji se nametnuo kao lider aktuelne generacije.

Štoper rođen 2004. godine je na megdanu juniorskom šampionu Irske potvrdio da je satkan od materijala koji sluti na seniorski dres crveno-belih. Uz dečije bolesti koje će neminovno da prođe na koraku pred kojim se nalazi, Leković je demonstrirao kvalitet koji opravdava priče da se njegovo ime već nalazi u beležnicama skauta brojnih evropskih klubova. Korpulentnom građom mladi defanzivac dominirao je kako u svom tako i u gostujućem šesnaestercu, a vodeći pogodak nakon kornera bio je samo jedna od situacija u kojima je pokazao dominantnu igru u skoku.

Utisak sigurnosti koji ostavlja Leković uz fizičke predispozicije, često atipično za njegovu poziciju, upotpunila je vrlo dobra igra nogom, uz fakt da se ne libi da ponese loptu i preuzme ulogu plejmejkera (što ne čudi s obzirom na to da je dobar deo školovanja prošao kao vezni igrač). Međutim upravo činjenica da ga lopta neretko povuče napred biće prva stvar koju će morati da dozira u narednom periodu. Dominantan protiv većine rivala, Leković je u večitom derbiju i susretu sa Sent Patriksom u nekoliko navrata potezom više i geškama kao poslednji igrač odbrane poklanjao protivnicima priliku da stave Bogdana Marinkovića na ozbiljne muke, te će na Marku Neđiću i učiteljima mladog štopera biti odgovoran zadatak da istovremeno pojednostave igru defanzivca u određenim situacijama, ali i da mu ne ugase krativnost.

Bez dileme, dobar deo tog posla obaviće samo iskustvo u seniorskom fudbalu, a u kojoj meri je dragocena minutaža u seniorskom fudbalu za golobrade defanzivce na najbolji način je oslikano upravo kroz primere Lekovićevih prethodnika. Strahinja Eraković, danas ravnopravni konkurent za mesto u poslednjoj liniji šampiona Srbije, posle sezone kaljenja u Grafičaru, prilično surovo je bačen u vatru u kojoj su mnogi prethodnici izgoreli. Nakon samo dve utakmice kao starter, štoper rođen 2001. godine dobio je priliku da počne večiti derbi, a ni greška koju je rival nemilice naplatio nije ga zaustavila na putu na kojem je radom zaslužio nagradu Dejana Stankovića u vidu kapitenske trake.

Primer starijeg defanzivca očigledno je model po kojem bi mogao da se trasira i Lekovićev put, a svesno toga rukovodstvo Crvene zvezde nedavno je produžilo ugovor sa mladim igračem do 2024. godine.

Igrom u aktueloj sezoni štoper je pokazao zrelost za seniorski fudbal te bi već na polusezoni mogao da zaduži dres Grafičara i pod komandom Boška Đurovskog nastavi igrački razvoj ka projektovanim visinama.

Pored Lekovića koji je ukrao šou na Banovom brdu, fenomenalan dan imao je Mihajlo Milosavić. Vezni fudbaler koji je u januaru prešao iz redova večitog rivala na stadion "Rajko Mitić" demonstrirao je izvanredan prekid, a upravo jedna od teledirigovanih lopti završila je na trepavici Lekovića. Odlična igra crveno-bele desetke u završnici utakmice krunisana je golom koji je otklonio sve dileme te će vezni fudbaler, uz Lekovića, u dvomeču protiv Empolija biti na jednom od poslednjih pravih ispita pred seniorski fudbal.

Jedna od najboljih fabrika igrača na Apeninskom poluostrvu predstavljaće test za štopera i vezistu, ali i sve ostale bisere, na narednom evropskom koraku jače za Uroša Brankovića koji posle povrede još dobija šansu na kašičicu, suspendovanog Stefana Melentijevića i reprezentativce Mirka Nikolaševića i Stefana Marinkovića... Kada se nizu bisera pridoda i Marko Lazetić, junak susreta u Dablinu (2:1), renomirana italijanska škola će imati pregršt razloga da strepi pred gostovanje u Beogradu 3. novembra, dok će pomenuti dan biti prilika da svi koji prizivaju Zvezdinu decu uživaju u još jednom fudbalskom prazniku.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.