Nova zbirka životinjskih i rimskih ostataka u Zavičajnom muzeju Ruma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 11:38

Nova zbirka životinjskih i rimskih ostataka u Zavičajnom muzeju Ruma

Zavičajni muzej u Rumi od danas je bogatiji za novu zbirku životinjskih i rimskih ostataka koji su pronađeni nedaleko od arheološkog nalazišta Gomolava koja se nalazi u Hrtkovcima i spada u najpoznatije lokalitete u Evropi.

Eksponati iz Save od danas se nalaze u Zavičajnom muzeju u Rumi. Zahvaljujući Petru Boroviću koji se bavi proizvodnjom nameštaja od drveta izvađenog iz reke Save, sasvim slučajno su otkriveni veoma retki i vredni predmeti koji datiraju iz rimskog doba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i ostaci mamuta.

Ronioci koji vade drvo iz Save nisu zanemarili ovako vredne eksponate.

Posude i novčići koji su pronađeni nedaleko od Gomolave ne nalaze se često i datiraju iz rimskog doba, a svojim izgledom dokazuju da su pripadali ljudima iz visokog društvenog staleža.

Iz ovog višeslojnog arheološkog lokaliteta izvađeni su i ostaci mamuta, medju kojima je i kljova, kao i zub bebe mamuta koji je po prvi put u rumskom muzeju.

Svi predmeti koji su pronađeni u ovom poznatom arheološkom nalazištu su od izuzetnog kulturnog značaja.

Zbog veoma povoljnog geografskog položaja i izuzetno dobrih veza sa susednim regijama, Gomolava je nekoliko hiljada godina bila važan centar za jugoistočnu Evropu, što upravo ovi predmeti i dokazuju.

Ono što je posebno iznenadilo arheologe jeste činjenica da su pronadjeni ostaci izuzetno očuvani. Nakon svih potrebnih analiza i procedura kolekcija će biti predstavljena i svim zainteresovanim posetiocima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.