Izvor: MozzartSport.com, 17.Okt.2021, 13:38

Nedelja u Seriji A: U Napulj stiže noćna mora Ivan Jurić, istorijski trenutak u Đenovi

Više nego zanimljivi okršaji u italijanskom prvenstvu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U Italiji tvrde da se nije nijednom dogodilo u poslednjih deset godina da Roma stiže u Torino kao blagi favorit ili barem kao ravnopravan takmac Juventusu. Maks Alegri je završio u vodenici tračarskih rubrika zbog varanja verenice i posledičnog raskida, ako večeras ne osvoji sva tri boda, oluja će biti savršena jer će se naći na udaru i sportskih listova. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Murinjo traži od svojih igrača da pokažu karakter i da nisu tim koji je jak protiv slabih a slab protiv jakih. U Napulj stiže Ivan Jurić, čovek koji je izbacio Napoli iz Lige šampiona predvodeći Veronu u poslednjem kolu Serije A u prošloj sezoni. Ako bi večeras prekinuo pobednički pohod Spaletijeve čete, Hrvat bi definitivno postao Napolijeva zla kob. U Đenovi ćemo prisustvovati istorijskoj utakmici jer će ona biti poslednja u eri Enrika Preciozija koji će sledeće nedelje predati i formalno klub novim vlasnicima “777 Partners”.

JUVENTUS - ROMA (20.45)

Roma bi mogla da postane večeras prvi tim u Seriji A koji je Juventus pobedio deset puta na svom novom stadionu. U prethodnih deset godina, Alijanc stadion je inaugurisan 2011. Bjankoneri su zabeležili devet pobeda a izgubili su samo jednom, pre dve godine u poslednjem kolu kada su već bili prvaci Italije i na teren su poslali rezerve.

Stara dama stiže na današnji meč sa tri uzastopne pobede u Seriji A. U prošloj sezoni tim Andrea Pirla nije nijednom uspeo da veže četiri pobede u elitnom društvu i na Alegriju je da probije prvi tabu.

Maks Alegri se nalazi u veoma nezgodnoj situaciji. Trenera torinskog kluba čeka paklene tri nedelje u kojoj će njegov tim izlaziti na teren sedam puta a o on se nalazi u vihoru polemika u tračarskim novinama i medijima oko raskida sa dosadašnjom verenicom, italijanskom glumicom Ambrom Anđolini. Alegri je presekao u startu pitanja na konferenciji za novinare o svom privatnom životu, ali je pitanje da li može da napravi isti otklon i u svakodnevnom radu.

U svakom slučaju šestostruki prvak Italije najavio je utakmicu “do daske” jer je ulog u igri protiv Rome veliki imajući u vidu kalendar koji predviđa meč u Ligi šampiona sa Zenitom i zatim sudar sa Interom na San Sirom.

Suprotno najavama tokom nedelje na klupi među rezervama će biti Alvaro Morata dok će Dibala možda biti u poziciji da bude u protokolu meča sa Nerazurima sledeće nedelje. Osim Dibale, Alegri ne može da računa ni na Rabio (Kovid-19). Nije isključeno da Kajo Žorže debituje od prvog minuta večeras, ali je Kin u prednosti da bude među starterima u paru sa Kjezom u špicu napada.

Alegri neće poštedeti Južnoamerikance kao protiv Napolija posle prethodne pauze u prvenstvu zbog obaveza reprezentacija. Danilo, Kvadrado i Bentankur će biti u startnoj postavi dok ćemo prvi put u ovoj sezoni na klupi videti Artura koji se oporavio od povrede.

Za razliku od Alegrija koji menja na svakom meču formaciju Juvea, Žoze Murinjo je već pronašao svoju jedanaestoricu koju smo svi naučili napamet. Budući da su Abraham i Vinja vrlo blizu da budu u poziciji da počnu meč, trebalo bi da vidimo od prvog sudijskom zvižduka najjači sastav Rome. U redovima Đalorosih, osim Spinacole koji će se vratiti oko Božića, nedostaje samo Smoling.

Murinjo je od svojih igrača tražio da pokažu karakter i da prekinu neugodnu seriju utakmica protiv velikih klubova u kojima ne uspevaju da se nametnu i osvoje sva tri boda. Portugalac je i pored pozicije na tabeli podvukao da je Juve među favoritima za skudeto uprkos akumuliranom zaostatku na tabeli, dok njegov tim mora još da uči.

JUVENTUS 4-4-2: Ščešnji - Danilo, Bonuči, Kjelini, De Šiljo - Kvadrado, Bentankur, Lokateli, Bernardeski - Kjeza, Kin

ROMA 4-2-3-1: Rui Patrisio - Karsdorp, Mančini, Ibanjez, Vinja - Kristante, Veretu - Zaniolo, Pelegrini, Mhitarjan - Abraham

NAPOLI - TORINO (18.00)

Napoli je u poslednjih devet godina samo jednom izgubio od Torina i to 2015. (1-0, gol Glika) uz 12 pobeda i pet remija. Pozitivan skor Napolija sa Granatama je još izraženiji ako se uzmu utakmice na nekadašnjem San Paolu i današnjem Maradoni: Toro je poslednji put slavio u Napulju pre 12 godina. Igači Lučana Spaletija se nalaze i na korak od rekordnog starta sezone koji su ostvarili pre četiri godine sa Mauricijem Sarijem na klupi: osam uzastopnih pobeda.

Međutim, u Napulju dolazi “noćna mora” kluba Aurelija de Laurenisa: Ivan Jurić. U gradu podno Vezuva je još sveže sećanje na poslednje kole prethodnog prvenstva. Verona predvođena Jurićem nije imala nijedan konkretan motiv da grize na meču sa Napolijem kojem je bila potrebna pobeda za povratak u Ligu šampiona. Utakmica je završena remijem a hrvatski trener je s ponosom istakao da je njegov tim odbranio sportsku čast Serije A.

Lučano Spaleti je juče na konferenciji za novinare branio iz petnih žila svog kapitena Lorenca Insinjea optužujući medije da pokušavaju da unesu “zlu krv” u svlačionicu Napolije. Spaleti je nazvao italijanske kolege kao “profesionalne uterivače straha” koji više pišu o Insijeovom produžetku ugovora nego o sedam uzastopnih pobeda Napolija.

Trener lidera na tabeli neće kalkulisati večeras oko sastava i pored odlučujućeg dvoboja u Ligi Evrope sledećeg četvrtka i okršaja sa Romom sledeće nedelje na Olimpiku. Lučano je razvejao sve nedoumice i oko golmana. Ospina je definitivno postao starter i biće na golu večaras i pored toga što se vratio iz Kolumbije u petak veče. U timu Napoletanaca nedostaju samo Manolas, Malkui i Una.

U tim Torina se vraća posle gotovo dva meseca odsustva kapiten Andrea Beloti. Reprezentativac Italije svoj prvi gol u Seriji A je postigao protiv Napolija noseći dres Palerma, danas bi mogao da zatrese 100 put mrežu u elitnom društvu protiv istog protivnika.

Jurić će dakle moći da računa na Belotija ali su i dalje van stroja Pjaca, Verdi, Prat i Edera. U timu Granata bi trebalo da budu od prvog minuta obojica srpskih fudbalera, Vanja Milinković Savić na golu a Saša Lukić bi trebalo da igra sa Brekalom iza leđa Belotija ili Sanabrije.

NAPOLI 4-3-3: Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Mario Rui - Anguisa, Fabijan Ruiz, Zjelinski - Inisinje, Osimen, Politano

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Điđi, Bremer, Rodrigez - Singo, Mandragora, Pobega, Ajna - Lukić, Brekalo - Beloti (Sanabrija)

EMPOLI - ATALANTA (15.00)

Gostovanje u Empoliju nije nikada jednostavno za Atalantu čak ni kad uputi 47 udaraca ka golu toskanskog kluba, kao što je to bio slučaj na poslednjem okršaju u 2019. godini, ne garantuje pobedu (ta utakmica je završena 0_0). Kuriozitet je da je to bio poslednji remi Empolija na domaćem terenu u Seriji A. Od tada su zabeležili šest pobeda i sedam poraza

Inače, odnos između dva tima na stadionu Kastelani u Seriji A, je u perefektnoj ravnoteži: tri pobede za svakog i tri remija. Takođe, Dea nije izgubila nijednom na gostovanjima u poslednjih deve mečeva: šest pobeda i tri remija.

Empoli će igrati u najačem sastvu pošto Andreacoli ima sve igrače na raspolaganju osim Furlana. To se apsolutno ne može reći za Atalantu kojoj nedeostaju krila Hatebur i Gosens kao i reprezantativac Pesina i Đimsiti. Takođe, u Bergamo su se vratili juče golman Muso i Zapata.

Pozitivna vest za Gasperinija je da se Murijel u poptunosti oporavio i danas će početi meč, dok će Zapata iz predostrožnosti pročeti utakmicu na klupi. Dva Kolumbijca su odigrali samo 49 minuta zajedno u ovom šampionatu što je i jedan od motiva za nešto lošiji start Boginje u prvenstvu. Od povrede se oporavio Toloi i biće u počenoj jedanaestorci. Iznenađeje u startnoj postavi bi mogao da bude Kupmejners umesto Frojlera, kao i Sportijelo na golu imajući u vidu put koji je morao da prevali Muso u poslednjih 48 sati.

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Romanjoli, Viti, Markica - Has, Štulac (Riči), Bandineli - Bajrami (Henderson) - Di Frančesko, Pinamonti

ATALANTA 3-4-1-2: Muso - Toloi, Demiral, Palomino - Zapakosta, De Ron, Kupmejners, Mehle - Pašalić - Malinovski, Murijel

ĐENOVA - SASUOLO (15.00)

Današnja utakmica će ući u istoriju kao poslednja Enrika Preciozija na čelu Đenove. Formalnosti oko prenosa vlasništva na američki fond “777 Partners” će biti okončane tokom nedelje i tako će se spustiti zavesa na eru Preciozija u Đenovi. Igrom sudbine današnja utakmica bi mogla da bude i poslednja za Balardinija. Preciozijeva epoha je obeležana sa čestim promenama na klupi, samo je Gasperini uspeo da ostane par sezona na kormilu, i doće nekako normalno da je završi sa poslednjim otkazom.

Sasuolo je tradicionalno neugodan protivnik za Đenovu. Tim iz Emilije je pobedio na poslednja tri sučeljavanja uz gol razliku 9-2, takođe Sasuolo nijednom drugom timu u Seriji A nije postigao toliko golova kao Đenovi - 30. Domeniko Berardi je posebno raspoložen kada ugleda Grifone, od pomenutih 30 golova on je lično ili preko asistncija stavio potpis na 11 golova.

Sasuolo je izgubio četiri od poslednjih pet mečeva i pored toga što je prikazanom igrom zaslužio barem nekoliko bodova na pomenutim susretima. Đenova još uvek nije pobedila na svom terenu u ovoj sezoni, dva poraza i jedan remi, a jedinu pobedu su ostvarili protiv fenjaraša Kaljarija.

Balardini neće moći da računa danas na našeg Maksimovića, Vanheusdena, Banija i Ernanija. Odsustva u Sasuolu su još više penalizujuća za trenera Dionizija pošto su ostali kod kuće Boga, Romanja, Traore, Obijang i Ajhan.

ĐENOVA 3-5-2: Sirigu - Mazijelo, Biraski, Krišito - Kambijaso, Sturaro, Badelj, Rovela, Fares- Destro, Ekuban

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Muldur, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Lopez, Fratezi - Berardi, Đuričić, Defrel - Raspadori (Skamaka)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.