Ne mogu Mišković i Mićović da prave biznis na račun Zvezde

Izvor: Blic, 28.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu Mišković i Mićović da prave biznis na račun Zvezde

Kad klupski finansijeri Mišković i Mićović uđu u svlačionicu Crvene zvezde i ponude igračima ekstrapremije za pobedu - kao što kaže Den Tana - to se može tumačiti kao pomoć igračima u vreme krize. Ali kad to čine bez ikakve zvanične funkcije u klubu, sve podseća na opasnu anarhiju! Jednako kao kad navijači uđu u kancelariju v. d. predsednika i zaprete mu ako ne podrži njihov protest protiv odluke sudskih organa.

Može li posle svega i država da reaguje i potpomogne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izlazak Crvene zvezde iz nezapamćene krize? Pitanje koje je doskora bilo izlišno dobilo je na aktuelnosti otkad je postalo jasno da se najtrofejnijim klubom Srbije upravlja iz tajkunskih centara moći i sa tribina „Marakane" - što njena istorija ne pamti! Odanost i podrška timu su poželjni, ali duh je izašao iz boce i treba ga vratiti pre nego što klub sklizne u ambis - smatraju bivši igrači crveno-belih.

- Oporavak fudbala je nemoguć dok se ne reši pitanje statusa kluba i ne raščisti ko njim upravlja i odgovara - kaže Petar Krivokuća, nekadašnji as Zvezde i reprezentacije.

- Dodirnuli smo dno i država samo tako može da spase ono što je ostalo od srpskog fudbala.

Važnost Crvene zvezde za nacionalni prestiž, po Krivokući, nalaže i druge poteze:

- Svi znamo šta Zvezda znači u Srbiji i izvan granica. Njen preporod je interes države, ali i Beograda kao grada kome dolazak navijača na velike događaje donosi mnogo para. Ali autoritet države ne može da se gradi na pojedincima - nedavno na Džajiću, a sad i, čini mi se, prestrogom presudom navijaču. Za ono što je Mišić uradio sleduje mu zatvor, ali ako se pretera to iririra navijače i proizvodi kontraefekat. To se videlo iz ekscesa koji se dešavaju ovih dana.

Vođenje kluba iz neformalnih centara moći poseban je problem.

- Ako u svlačionici Mićović i Mišković ponude ekipi posebne premije, to u principu nije loše. Ali, mora da se zna u kojoj funkciji to rade. Ko je u klubu sponzor, a ko privatno lice? Ako se radi kako kome padne na pamet, Zvezda će imati štetu. Ti pojedinci mogu tako da zadužuju klub i prave biznis na njegov račun. Iskustva iz Evrope nas uče: jasni propisi, red u klubu, komunikacija s navijačima i onda niko sa strane ne treba da se upliće!

Pravna država mora da funkcioniše kad ponašanje navijača prevrši meru, ali to nije sve...

- Prvi korak je - razgovor kluba sa navijačima jer igrači najbolje znaju koliko im znači njihova podrška. Mora se sesti za sto i dogovoriti pravila igre. I otvoreno im reći: za prvu grešku, zaključavamo sever! Tek posle toga na scenu stupa država sa svojim merama - zaključuje Krivokuća.

Nekadašnji igrač crveno-belih Zoran Bingulac, svojevremeno ministar sporta, a danas potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, veoma je verziran u ovu temu:

- Nije mi svejedno zbog svega što se događa u Zvezdi, ali svoje ću reću u četvrtak kao član sekcije veterana kluba. Situacija je teška, ali nisam za preveliko mešanje državnih organa u fudbal. Uostalom, to izričito zabranjuju i propisi FIFA i UEFA, sa kojima FSS ima odličnu saradnju.

Sagovornik „Blica" je uveren da klub mora i može sam da prevaziđe očigledne probleme.

- Država treba da sarađuje i pruži podršku u svojim okvirima delovanja, ali fudbal ipak treba da prepusti fudbalerima. Što pre srpski sport dobije dobre propise, lakše će biti i našem najvećem klubu da se transformiše. Ne može niko sa strane da osvaja bodove, mora Zvezda da nađe prava rešenja. Skupština kluba mora da pronađe upravu koja će objediniti finansijsko, marketinško i fudbalsko znanje, da odredi poslove i izvršioce i povuče ekipu ka vrhu. Mi, koji sme nekad igrali u njoj, doprinećemo svojim predlozima - zaključuje Bingulac.

Zoran Filipović dugo je bio na „Marakani" kao igrač i trener, ali smatra da je sadašnje stanje neodrživo.

- Nikad se u Zvezdinoj istoriji nije dešavalo da u svlačionicu ulazi neko ko ne pripada ekipi - bilo da nudi specijalne premije, bilo iz drugih razloga. Dešavalo se ponekad da predsednik dođe da kaže nešto igračima i treneru, ali to su bili retki izuzeci.

Stimulisanje igrača posebnim premijama, po Filipoviću, nije toliki problem koliko status njihovih darodavaca:

- Ako je klub u besparici, nije loše ako se pojavi neko ko će im pokazati da nisu prepušteni sami sebi. Pa makar i sa strane... U Zvezdi je sada bezvlašće - nema predsednika, nema uprave, ne zna se ko vodi klub. Nije čudno što se to događa, jer Zvezda mora nekako da funkcioniše. Problem je što ti finansijeri nemaju zvaničnu ulogu u klubu - oni su u ostavci i ne zna se šta će i da li će raditi u novom rukovodstvu.

Zvezdin pad je, smatra Filipović, ogledalo stanja u čitavom sportu, ali i državi.

- Srbija je u tranziciji, sport takođe, pa se to mora odraziti i na najveći fudbalski klub. Zvezda nije običan klub, čak ni brend, nego institucija koju država mora da pazi jer okuplja tri miliona navijača! Oni su mnogo puta dokazali da su najbolji u ovom regionu, ali samo ako se njihovi gestovi kanališu.

Kazne za „slučaj majice"

Izlazak Zvezdinih fudbalera na prošlonedeljnu utakmicu protiv Jagodine u majicama sa porukom protesta na presudu navijaču Mišiću danas će dobiti epilog u Zajednici superligaša. Zamenik disciplinskog sudije Drakče Dimitrijević za 10 časova zakazao je saslušanje osmorice predstavnika crveno-belih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.