Izvor: MozzartSport.com, 17.Okt.2021, 08:21

Nalickani Bordalas prekrečio oronulu kuću: Valensiju digao iz mrtvih, dobio pesmu, sad oštri nož za Kumana

Strateg Valensije je vodeći Hetafe prvi postideo Holanđanina. Pred njihov novi okršaj preti čoveku čiji tim ne zna gde udara

Odelo, uredno podšišana bradica, naočari sa crnim okvirom. Stil dobrog dečka koji je Hose Bordalas pažljivo izgradio (treba samo pogledati fotografije od pre petnaestak godina) stoji u suprotnosti sa famom koju je stekao, posebno u poslednjih nekoliko godina u Hetafeu.

Početkom godine, u meču protiv Sevilje, Hetafeov štoper >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Đene startovao je Lukasa Okamposa koji je ispružen na terenu vikao „Uništio mi je nogu!“ Đulen Lopetegi je u besu optužio Bordalasa da je on kriv što ekipa igra agresivno. Obojica su morala da napuste teren zbog crvenih kartona, zajedno sa Đeneom.

21.00: (1,55) Barselona (4,40) Valensija (6,50)

Narednu utakmicu je Hetafe izgubio od Real Madrida ne pruživši preteran otpor, pa je Bordalas osuo kako po svima koji su na društvenim mrežama napadali njegovog štopera, tako i po upravi kluba jer im nije pružila adekvatnu podršku. Za poraz je okrivio strah igrača koji nisu ulazili u duele za loptu, strahujući da ne bi koga povredili.

Bordalasu je poslednja godina u madridskom klubu očigledno bila višak i videlo se da želi da ode. Ali potez koji je napravio nije očekivao niko. Već krajem maja, ne znajući ništa o ishodu letnjeg prelaznog roka, potpisao je za Valensiju.

Priznao je da ni sam nije mogao da veruje da će igrači kao Gaja, Soler ili Maksi Gomes ostati u klubu, jer je sve ukazivalo da će Valensija nastaviti da prodaje. Prethodne sezone je već rasparčana i njen tadašnji trener Havi Grasija je hteo da je napusti nakon samo mesec dana. Ostatak sezone je bio hronika najavljene smrti.

Ime Pitera Lima se neprestano vrtelo po medijima kao upravo ono što španskom fudbalu nikako nije potrebno: čovek udaljen od stvarnosti kluba, koji ni najmanje ne oseća njegove boje i koji upravlja Valensijom kao da se radi o nekoj od njegovih kompanija. U određenom trenutku je čak i egzotični malezijski princ od Johora sa svojim pozlaćenim avionom delovao kao bolja opcija od Lima. Ali ni od toga nije bilo ništa.

Ko je god pratio događanja iz prethodne sezone, razume da je za odlazak u Valensiju bila neophodna doza smelosti koja graniči sa racionalnim razmišljanjem.

Sve u svemu, Hose, od milja Pepe, Bordalas.

Došavši je uspeo čak da razgovara i sa nedodirljivim singapurskim tajkunom, da mu objasni šta mu je potrebno i kakav je njegov plan. Da dobije šest pojačanja i ulaganje od 12 miliona evra (koje u trenutnoj situaciji i imajući u vidu Limovu politiku štednje nije nimalo zanemarljivo). U zamenu je obećao da će „dati apsolutno sve od sebe da se Valensija vrati na mesto koje joj pripada“.

Sada, ni dva meseca po početku sezone, ima i svoju pesmu. „Bordaleta“ je slobodna verzija Šakirine pesme „Bicicleta“ i cela je posvećena novom misteru koji je podigao Slepe miševe na noge.

Konstantnost, disciplina, intenzitet, motivacija, zahtevnost i briga o svim, pa i najmanjim detaljima, karakteristike su šefa stručnog štaba nove Valensije. Hetafe je igrao defanzivan i tvrd fudbal, ali, „Pepe konstruiše stil igre tek kada počne da analizira tim“, mišljenja je Serhio Pelegrin koji ga odlično poznaje kao fudbaler i kao pomoćni trener.

Bordalasova filozofija igre se generalno može nazvati „anti tiki-taka“. Posed lopte je apsolutno nebitan, osim u konkretnim trenucima. Valensija je praktično prva po minimalnom broju dodavanja potrebnih za stvaranje prilika i pogodaka. Maltene se ne zadržavaju na sredini terena i nimalo se ne srame da lansiraju dugačke pasove ka protivničkom golu. Važna je samo brzina izvođenja. Direktna igra i brze tranzicije su, bar u prvim utakmicama Slepih miševa dovele do odličnih rezultata i izuzetne efikasnosti u napadu. Uz igrače kao što su Soler, Gaja (veoma važan za prelaz iz odbrane u napad) i Maksi Gomes, Bordalas je uspešno vratio u život i Gonsala Gedeša koji je trenutno nezamenjiv.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje!Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Odbrana je misterova specijalnost. Neki njegovu organizaciju igre porede sa odlaskom zubaru. Bordalasovi timovi uglavnom primaju mali broj golova. Uz to, dobijaju duele za loptu, ne libe se da prave agresivne startove, niti da fauliraju protivničke igrače kada je god to potrebno da bi se poremetio ritam igre.

Konačno, još važniji od sistema, stila i discipline je takmičarski duh koji je Bordalas vratio Valensiji - identitet, rad i požrtvovanje koje su navijačima toliko nedostajali. Nakon samo mesec dana ove sezone i sa Kovid restrikcijama još uvek na snazi, klub je prodao 33.000 godišnjih karata, što svedoči o veri u svetliju budućnost i potrebi da se vrate iluzije na tribine Mestalje.

Ipak, nakon čuda u prvih nekoliko utakmica, došlo je do pada. Prvo je to bio poraz od Sevilje (Lopetegi se osvetio za povredu Okamposa), zatim na jedvite jade izjednačenje protiv Atletik Bilbaa, a potom još jedan remi, 0:0, protiv Kadiza.

„Niti smo ranije bili tako dobri, niti smo sada tako loši“, podvukao je međutim mister kojem ni u jednom trenutku nije palo na pamet da odlični početak treba da ih povuče u nerealne iluzije, niti da postojeće poteškoće predstavljaju krizu.

Problem su između ostalog bile i povrede, pa je za Valensiju plus što će za večerašnji meč protiv Barselone biti spremni Soler, Gaja i Čerišev. Gedeš i Vas su se vratili nakon reprezentativne pauze, a Maksi Gomes je takođe tu posle sankcije. I premda mu urugvajčev ovosezonski učinak nije za pohvalu (samo jedan gol), Barsa je tim koji mu najbolje leži. Otkada je pre pet godina stigao u Španiju, najveći broj pogodaka zabio je upravo u mrežu Blaugrane, ukupno šest.

Na treninge se vratio i Uroš Račić. Ali, verovatno će bar u startnoj postavi igrati Giljamon. Srpski reprezentativac, suprotno slučaju Nemanje Maksimovića u Hetafeu, za sada nije imao sreće sa Bordalasom. Valensijski mediji čak govore o tome da će se u narednim sedmicama odlučiti o njegovoj sudbini u klubu i da postoji čak i mogućnost razmene igrača sa Hetafeom.

Marka, ipak, u analizi prošlogodišnje Valensijine senzacije, ističe da je Račić istrajan i da se ne predaje lako. To je pokazao kako pri pozajmicama u Tenerifeu i Famalikau, tako i na početku prošle sezone kada mu Havi Grasija nije davao mnogo minuta na terenu.

Sa druge strane, radi se o igraču kojem je potreban određeni kontinuitet u igri da bi dostigao vrhunac forme, a jasno je i da je povreda u pripremom periodu negativno uticala na njegov start. Bordalas zahteva da svi pruže sto posto, i Račić će morati da se potrudi, jer poseduje kvalitet i ne bi smeo da bude problem za ekipu.

Inače, upravo je Nemanja Maksimović navodno bio bitna karika u Bordalasovom prelasku u Valensiju, jer je predsednik Hetafea, Angel Tores, tražio da se Slepi miševi odreknu prava na 30 odsto od eventualnog budućeg transfera srpskog fudbalera. A Super Deporte smatra da su Maksimović i njegov partner u igri, Mauro Arambari, i dalje na meti trenera koji bi ih vrlo rado doveo iz Madrida na mediteransku obalu.

Bilo kako bilo, večeras ih očekuje već znamo kakva Barselona. I premda nikada nije uspeo da je porazi na Kamp Nou, Hose Bordalas je prvi postideo Kumana, pobedivši prošle sezone u Hetafeu. Sada se, ipak, nimalo ne pouzda u njihov pad i objašnjava da se radi o poteškoćama, da je sezona tek počela, i da su ekipe kao Barsa „formirane i organizovane tako da bi bile među najboljima“.

------------------------------

Mečeve španske Primere možete da pratite u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da se registrujete, a registracija je besplatna.

-------------------------------

U katalonskom timu fokus je na dva igrača. Ansu Fati je, već pre dve godine, protiv Valensije oborio tri rekorda: postao je najmlađi igrač koji je postigao gol i asistenciju u prvenstvu, najmlađi golgeter na Kamp Nou i najmlađi debitant u prvoj postavi (sve sa nepunih 17 godina). Drugi je Kun Aguero, čiji se konačni debi u dresu Blaugrane očekuje večeras. Ne igraju Pedri, Arauho i Brajtvajt.

Već je izlišno ponavljati da su Kumanovi problemi daleko od rešenja, iako je Laporta u poslednje vreme izričit u pogledu njegovog ostanka. A, Bordalas preti: „Mi smo Valensija, i u susret ulazimo kao velika ekipa kakva i jesmo“.

Na pitanje da li sanja pobedu na Kamp Nou, odgovorio je da on ne sanja, nego radi.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ

##EDITORS_CHOICE##

PRIMERA – 9. KOLO

Subota

Levante – Hetafe 0:0

Real Sosijedad – Majorka 1:0 (0:0)

/Lobete 90/

Nedelja

14.00: (1,88) Rajo Valjekano (3,50) Elče (4,80)

16.15: (3,50) Selta (3,15) Sevilja (2,35)

18.30: (1,70) Viljareal (3,80) Osasuna (5,70)

21.00: (1,55) Barselona (4,40) Valensija (6,50)

Ponedeljak

19.00: (3,50) Alaves (3,25) Betis (2,30)

21.00: (1,75) Espanjol (3,60) Kadiz (5,60)

Odloženo

Granada – Atletiko Madrid

Real Madrid – Atletik Bilbao

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.