Na današnji dan  jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala VIDEO

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 12:58

Na današnji dan " jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala VIDEO

Pre tačno 35 godina dogodila se tragedija na briselskom stadionu Hejsel, jedna od najvećih u istoriji fudbala, ali i sporta uopšte.

Pre početka finala Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa, poginulo je 39 ljudi, a najmlađa žrtva imala je samo 11 godina.

Nesreća je izazvana stampedom engleskih navijača na simpatizere torinskog kluba.

Navijači "Stare dame" su bežeći bili priterani uz spoljašnji zid stadiona, a tribina pod njihovom težinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to nije mogla da izdrži.

"Ako je Hilzboro bio naša, engleska sramota, Hejsel je bio evropska. UEFA ništa nije napravila da spreči tragediju, a mesecima se znalo da bi se nešto tako moglo dogoditi", u svojoj knjizi je napisao engleski novinar Dejvid Goldblet.

Nakon Hejsela, svi engleski klubovi su izbačeni iz Evrope na pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.