Izvor: MozzartSport.com, 30.Apr.2021, 05:48

NFL draft: Zvezda je rođena – Trevor Lorens, Trej Lens iznenađenje večeri

U prvih sedam pikova nema defanzivaca. Prva tri izbora su kvoterbekovi. Čikago dao bogatstvo za Fildsa, Nju Ingland birao Meka Džonsa. Džo Burou i Tua Tagovailoa dobili hvatače s koledža. Kajl Pits u Atlanti

Nikada nije dosadno u NFL-u. Posle 55. Superboula i trijumfa Tampa Bej Bakanirsa nad Kanzas Siti Čifsima (31:9) usledila je burna pijaca slobodnih agenata, a na red je stigao NFL draft. Nekoliko sati pre spektakla u Klivlendu, tektonski poremećaj se dogodio jer je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od najboljih kvoterbeka lige Eron Rodžers objavio da ne želi da se vrati u Grin Bej Pekerse. Temperatura je dostigla tačku ključanja, mnogi timovi su izrazili želju da angažuje zvezdu lige.

Očekivano, kvoterbekovi su bili kao suvo zlato na draftu u Klivlendu. Jedna od najboljih koledž klasa u ovoj deceniji kad su vođe napada u pitanju. Prva tri pika otišla su na kvoterbekove. Prošle sezone najgori tim lige Džeksonvil imao je pravo prvog pika, a njihov izbor nije bio težak. Koledž senzacija, momak kome predviđaju blistavu karijeru, kvoterbek sa Klemsona Trevor Lorens bio je prvi izbor tima sa Floride. Džeguarsi su doveli Urbana Majera, uspešnog koledž trenera koji ima zadatak da napravi tim koji će da ima bitniju ulogu u NFL-u. Lorens odmah postaje lice franšize, kvoterbek oko koga se gradi ekipa Džeksonvila.

Džeguarsi su godinama bili poznati kao jak defanzivan tim, sezone 2017. igrali su u finalu AFC-a protiv Nju Inglanda, zamalo prošli u Superboul. Zvezde tima bili su Džejlen Remzi i Kalais Kembel. Sada je sve u rukama Lorensa. On se oženio pre nekoliko nedelja. Ima samo 22 godine i već je zvezda u SAD. Dobra ruka, precizna, sjajan pregled igre, dobre odluke, talenat, vođa na terenu, momak koji ima skoro dva metra, ali koji ume i da trči.

Sa drugog mesta Njujork Džets su izabrali Zeka Vilsona. I to se očekivalo. Mladog kvoterbeka sa BYU koledža upoređuju sa Patrikom Mahomsom, zvezdom Kanzas Siti Čifsa. Tim iz Velike jabuke je pre mesec dana trejdovao Sema Darnolda, pika prve rude drafta pre tri godine, u Karolinu Panterse. Oslobodilo se mesto za ruki kvoterbeka. Odmah posle izbora rekao je da želi celu karijeru da provede u Džetsima i da igra u Superboulu.

Prva dva pika su bila očekivana, a drama je bila izbor San Franciska. Fortinajnersi i njihov generalni menadžer Džon Linč birali su fantastično u prethodne dve sezone. Tim iz Kalifornije je posle trejda sa Filadelfijom i Majamijem prošlog meseca skočio na mesto broj 3 i očekivano, uzeo je kvoterbeka. Izbor je Trej Lens sa Severne Dakote. To je bilo veliko iznenađenje jer se očekivalo da to bude Mek Džons ili Džastin Filds. Lens je malo igrao na koledžu i to u slabijoj diviziji. Verovatno ga za prvu godinu čeka ulogu rezervnog kvoterbeka. Prednost bi trebalo da ima Džimi Garopolo, ali Lens je izbor budućnosti. Radiće sa ofanzivnim guruom San Franciska, glavnim trenerom Kajlom Šenehanom.

Atlanta je imala četvrti izbor i očekivano je birala fantastičnog tajt enda sa Floride Kajla Pitsa. Biće to novo oružje za Meta Rajana, kvoterbeka tim iz Džordžije. Zvezda Atlante Hulio Džons na pragu je odlaska iz tima, a li tu su mlade snage Kalvin Ridli i sada Pits. Problem za Falkonse prethodnih godna nije bio napad nego užasna odbrana. To će morati da popune u narednim rundama drafta.

Iznenađenje je i izbor Sinsinatija. Očekivalo se da biraju defanzivnog igrača, ali se tim iz Ohaja se odlučio za risivera Džamara Čejsa koga će spojiti sa saigračem sa LSU Džoom Burouom, prvim pikom na draftu prošle godine. Njih dvojica su imali sjajnu konekciju na koledžu i sada Sinsinati mnogo očekuje od ovog tandema.

Majami je odmah odgovorio i uzeo risivera sa Alabame Džejlen Vedla, saigrača Tua Tagovailoe na koledžu. Njih dvojica se dobro poznaju, pa su i u timu sa Floride uparili tandem kvoterbek - risiver.

Detroit se odlučio na sedmom mestu da dovede ofanzivnog tekla sa Oregona Peneja Suela. Njegov zadatak biće da čuva novog kvoterbeka Lajonsa Džereda Gofa koji je stigao u trejdu za Metjua Staforda koji je završio u Los Anđeles Remsima.

Prvi defanzivac koji je biran na draftu bio je Džejsi Horn, kornerbek sa Južne Karoline. On stiže u Karolinu Panterse. Dolazi iz fudbalske porodice, otac mu je bio bivši NFL as. Tim iz Šarlota je u fazi rekonstrukcije. Doveo je Sema Darnolda iz Džetsa na poziciji kvoterbeka, a Tedi Bridžvoter je poslat u Denver Bronkose za pika šeste runde drafta. Sada će Horn da pojača mladu odbranu koja tek treba da se izgradi. Čuvaće u diviziji Jug NFC-a fantastične risivere Majkla Tomasa, Majka Evansa, Krisa Gadvina, Antonija Brauna, Kalvina Ridlija...

Patrik Surten, kornerbek sa Alabame je deveti pik Denvera. Desetog pika imao je Dalas, ali je to pravo prepustio divizijskom rivalu Filadelfiji koja je izabrala risivera sa Alabama Devontu Smita, osvajača Hajzmanovog trofeja za najboljeg igrača koledža.

Čikago je skočio na 11. mesto posle trejda sa Njujork Džajantsima i uzeo kvoterbeka Džastina Fildsa. Bersi su doveli Endija Daltona iz Dalasa, imaju i Nika Folsa, MVP Superboula 2018. godine, ali su se odlučili za nadu. Tim iz Ilinoisa je dao pravo bogastvo, čak četiri pika Džajantsima da bi stigao do Fildsa. Pre četiri godine su izabrali Miča Trubiskog sa mesta broj 2 umesto recimo Patrika Mahomsa. Očajnički potez Bersa kome je potreban vođa napada.

Najboljeg lajnbekera na draftu Majka Parsonsa uzeo je Dalas kako bi pojačao defanzivu koja je bila očajna prošle sezone, jedna od najgorih. Snažni udarač, vođa na terenu, težak 111 kilograma sa Vanderešom bi trebalo da bude tandem u sredini zadužen za obaranja.

Nju Ingland je birao kvoterbeka u prvoj rundi. Izbor je Mek Džons sa Alabame kao 15. pik. Verovatno će Kem Njuton i dalje da bude starter, ali samo za sledeću sezonu. Džons je budućnost slavne franšize koja traži zamenu za Toma Brejdija koji je u Boston doneo šest Lombardijevih trofeja. Izbeglica iz Afrike, momak koji je imao teško detinjstvo, edž rašer Kviti Peje kao 21. pik je izabran od strane Indijanapolis Koltse koji imaju tim kadar za napad na Superboul. Umesto penzionisanog Filipa Riversa vođa napada biće Karson Venc.

Pitsburgu je falio dobar raning bek, a već u prvoj rundi izabrali su najboljeg trkača u klasi Nađija Herisa sa 24. pozicije.On će odmah da bude starter i dolazi na mesto Džejmsa Konera koji je pojačao Arizonu. Stilersi su prošle godine bili najgori tim što se tiče trčanje, sa prosekom od samo 50 jardi.

First look at Mac Jones in a Patriots uniform ???????? #NFLDraft pic.twitter.com/hmee2pGRPr

Draft je vodio komesar lige Rodžer Godel koji je trdicionalno izviždan. Bilo je publike za razliku od prošle sezone kada su bile stroge mere usled pandemije virusa korona, pa je draft bio virtuelan. I prethodne tri sezone prvi pikovi na draftu bili su kvoterbekovi. Prošle sezone je Sinsinati uzeo Džoa Buroua, pre dve godine izbor Arizone bio je Kajler Mari, a 2018. je Klivlend doveo Bejkera Mejfilda.

Narednih dana izabraće se i pikovi ostalih šest rundi.

PRVA RUNDA NFL DRAFTA

1. Trevor Lorens (kvoterbek, Klemson – Džeksonvil Džeguars)

2. Zek Vilson (kvoterbek, BYU – Njujork Džets)

3. Trej Lens (kvoterbek, Severna Dakota – San Francisko Fortinajners)

4. Kajl Pits (tajt end, Florida – Atlanta Falkons)

5. Džamar Čejs (risiver, LSU – Sinsinati Bengals)

6. Džejlen Vedl (risiver, Alabama – Majami Dolfins)

7. Penej Suel (ofanzivni tekl, Oregon – Detroit Lajons)

8. Džejsi Horn (kornerbek, Južna Karolina – Karolina Panters)

9. Patrik Surten (kornerbek, Alabama – Denver Bronkos)

10. Devonta Smit (risiver, Alabama – Filadelfija Igls)

11. Džastin Filds (kvoterbek, Ohajo Stejt – Čikago Bers)

12. Majka Parsona (lajnebeker, Pen Stejt – Dalas Kaubojs)

13. Rešon Slejter (ofanzivni tekl, Nortvestern – Los Anđeles Čardžers)

14. Alijah Vera Taker (gard, USC – Njujork Džets)

15. Mek Džons (kvoterbek, Alabama – Nju Ingland Petriots)

16. Zejvon Kolins (lajnbeker, Tulsa – Arizona Kardinals)

17. Aleks Letervud (ofanzivni tekl, Alabama – Las Vegas Rejders)

18. Džejlen Filips (edž rašer, Majami – Majami Dolfins)

19. Džejmin Dejvis (lajnbeker, Kentaki – Vašington Fudbol tim)

20. Kadarijus Toni (risiver, Florida – Njujork Džajants)

21. Kviti Peje (edž rašer, Mičigen – Indijanapolis Kolts)

22. Kejleb Ferli (kornerbek, Virždinija Tek – Tenesi Tajtens)

23. Kristijan Dariso (ofanzivni tekl, Virdžinija Tek – Minesota Vajkings)

24. Nađi Heris (raning bek, Alabama – Pitsburg Stilers)

25. Trevis Etijen (raning bek, Klemson – Džeksonvil Džeguars)

26. Greg Njusom (kornerbek, Nortvestern – Klivlend Brauns)

27. Rašod Bejtmen (risiver, Minesota – Baltimor Rejvens)

28. Dejton Tarner (defantivni end, Hjuston – Nju Orleans Sejnts)

29. Erik Stoks (kornerbek, Džordžija – Grin Bej Pekers)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.