Moma Jakovljević: Lekari sa sportistima da odu na analizu

Izvor: S media, 07.Jul.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moma Jakovljević: Lekari sa sportistima da odu na analizu

Ono negativno što smo često viđali u evropskom i svetskom sportu zakucalo je i na naša vrata. Doping, jedan od najvećih sportskih neprijatelja, trese Srbiju, nedozvoljene supstance su koristili rvači Radomir Petković i Kristijan Firs, atletičar Luka Rujević i košarkaš Elmedin Kikanović.

„Samo diletanti uzimaju doping na svoju ruku": Moma Jakovljević

Antidoping agencija otkrila je da su svi imali pozitivan nalaz na testu A uzorka, što ih dovodi u situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da budu suspendovani najmanje dve godine. Ugledni beogradski hirurg Moma Jakovljević, zamenik generalnog direktora KBC „Dragiša Mišović", inače lekar ženske košarkaše reprezentacije, kaže da je pozitivna stvar u svemu što postoji doping komisija.

- Doping je individualna stvar svakog sportiste. Prvo, jako je pozitivno da postoji doping komisija u našem sportu, jer smo mi do sada o ovome samo gledali, slušali i čitali. Prvo bih rekao da kod mladih momaka, sportista, stereoidi i anabolici mogu da izazovu impotenciju, sterilitet, pošto su hormoni čudo. Takođe, kod sportistkinja može da se desi karcinom dojki i genitalija - upozorava dr Jakovljević.

Da li ste čuli da se u našoj košarci neki igrač poput Kikanovića dopingovao?

- Ne. Radio sam 17 godina u Partizanu, osam u muškoj reprezentaciji, poslednjih sedam sam u ženskoj selekciji, i niko nikad za to vreme nije uzimao ništa opasno na šta sam ponosan. Igračima je potrebna edukacija, svaki klub, odnosno lekar pre početka sezone od strane FIBA dobije spisak, šta može a šta ne može da se koristi. Pravdanje da i ostali košarkaši iz Superlige uzimaju nešto za poboljšanje mase su samo priče, zna se šta igraču treba kad je iscrpljen, tako da to s...

Vest u celini možete pročitati na sajtu blic.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.