Mhitarijana politički razlozi udaljavaju od Lige Evrope

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mhitarijana politički razlozi udaljavaju od Lige Evrope

Henrih Mhitarijan, fudbaler Arsenala, iz političkih razloga neće moći da otputuje u Azerbejdžan na meč svoje ekipe u Ligi Evrope.

Jermenski fudbaler se najverovatnije neće naći u avionu za Baku i meč sa Karabagom zbog loših odnosa njegove zemlje sa Azerbejdžanom.

Azerbejdžanska vlada, naime, ne dopušta Jermenima u svoju zemlju, a to važi i za sve sportiste, ma koliko oni bili popularni.

Ipak, postoji specijalno pravilo po kojem je moguće prijaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se za posebnu dozvolu za ulazak u zemlju, ali kako navode britanski mediji Mhitarijan se odlučio da to ne uradi.

Ova specifična situacija povlači sa sobom još jedno pitanje, ono koje se tiče finala Lige Evrope. Finalni meč drugog najprestižnijeg evropskog lupskog takmičenja se održava upravo u Bakuu, na Olimpijskom stadionu, a ukoliko Arsenal prođe do te faze LE isti problem može da se javi.

Taj scenario je još daleko i, po svemu sudeći, ako se jermenski fudbaler odluči da nastupi na njemu najverovatnije će dobiti specijalno odobrenje.

Razlog netrpeljivosti između dveju zemalja je rasprava oko jednog regiona, koja potiče još sa početka 20. veka. Azerbejdžan kontroliše regiju "Nagorno-Karabaka" sve od primirja 1994. godine, ali se tenzije ponovo uzburkale 2016.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.