Ministar Selaković sa čelnicima Pokrajine i Novog Sada o saradnji i stabilnosti u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 17:36

Ministar Selaković sa čelnicima Pokrajine i Novog Sada o saradnji i stabilnosti u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je danas boravio u Novom Sadu gde je razgovarao sa predsenikom Pokrajninske vlade Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsednikom Matice Srpske Draganom Stanićem.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas u Novom Sadu sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, o pitanjima konkretne saradnje Pokrajinske vlade i Ministarstva spoljnih poslova.

Na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bilo reči o međuregionalnoj saradnji AP Vojvodine sa pokrajinama i regijama u inostranstvu sa kojima postoji dugogodišnje partnerstvo, kao i o zajedničkim naporima na zaštiti i unapređenju srpskih kulturnih, prosvetnih i informativnih sadržaja u brojnim zemljama u kojima živi naš narod, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Selaković je informisao Mirovića o inicijativama Ministarstva koje se odnose na saradnju sa Maticom srpskom i drugim srpskim nacionalnim institucijama u Vojvodini, i o pitanjima zajedničkog učešća u projektima od nacionalnog značaja.

Pokrajinska vlada je učestvovala u obnovi rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu u Rumuniji i Spomen-groblja u Nađmeđeru u Slovačkoj i nastaviće sa aktivnostima koje imaju veliki značaj za Srbe u zemljama regiona", naveo je Mirović.

Put u Evropsku uniju ispravan put Srbije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ugostio je danas u Gradskoj kući ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića s kojim je razgovarao o značaju bilateralne saradnje i stabilnosti u regionu.

Gradonačelnik je rekao da Novi Sad neguje dobru međugradsku saradnju, te da je korist od zajedničkih projekata veoma očigledna u kulturi, obrazovanju, privredi i turizmu.

On je takođe istakao da Novi Sad ide krupnim koracima napred kada je reč o privlačenju investitora i doprinosu tržišnoj utakmici koja je jedini osnov zdrave ekonomije. U tom smislu, pomenuo je velika ulaganja Grada u razvoj industrijskih parkova koji privlače ozbiljne kompanije poput ''Kontinentala'' u kojima će stručnjaci želeti da rade jer će imati odlične uslove.

Zvaničnici su se složili da je put u Evropsku uniju ispravan put Srbije, te da je veoma važno i korisno što je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2022. godinu. Kako su ocenili, taj veliki evropski projekat osnažuje čitavu zajednicu, povezuje je sa regionom i otvara vrata velikim infrastrukturnim projektima koji trajno menjaju sliku Novog Sada i Srbije na bolje.

Vučević i Selaković izrazili su nadu da će epidemiološka situacija biti stabilna, i da neće ugroziti život u vitalnim oblastima, ali i spremnost da, u slučaju potrebe, i država i lokalne samouprave, adekvatno i pravovremeno odgovore, ukoliko dođe do pogoršanja.

Selaković u Matici srpskmoj: Matica važan činilac u promociji kulturnog identita

Ministar Selaković danas je u Matici srpskoj na sastanku sa predsednikom te ustanove Draganom Stanićem rekao da je Matica srpska izuzatno važan stub i činilac u definisanju, razvoju i promovisanju onoga što jeste kulturni identitet srpskog naroda.

Inače, saradnja između Ministarstva spoljnih poslova i Matice srpske uspostaviće se i kroz Protokol o saradnji koji će se u narednom periodu potpisati i kojim će se definisati koje su to oblasti zajedničkog delovanja, te kako će se ta saradnja sprovoditi.

Selaković je napomenuo da delovanje Matice u Srbiji i van nje, pokazuje kako objedinjavanje srpske kulturne elite može da doprinese očuvanju srpskog nacionalog bića.

"Matica srpska kao najstarija kulturna ustanova našeg naroda nastala je u dijaspori, i pokazala je šta je srpska dijaspora pre više od 180 godina bila u stanju da organizuje i da iznedri da bi se kasnije prelaskom Matice u Novi Sad, približila otadžbini, danas bila u Srbiji i delovala na polzu i na čast celog srpskog roda onako kako to i dan danas čini", rekao je Selaković.

Stanić je kazao da je oduvek postojala izuzetna saradnja sa ministrom Selakovićem, da je i ovaj sastanak bio konstruktivan i od velikog značaja, jer , kako je naveo, ministar jako dobro razume prirodu delatnosti Matice srpske i načine kako se ta delatnost u sferi kulture može povezati sa nekim drugim ciljevima, kojima kao integrisano društvo treba zajedno da težimo.

Govorilo se i o razvoju mreže kulturno-informativnih centara, o nastavku rada i razvoja izdavačke delatnosti, kao i o drugim planovima koji bi se trebali sprovoditi u budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.