Vučić: Hvala na svemu učinjenom za Srbiju; Merkel: Dve države tesno povezane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2021, 00:41

Vučić: Hvala na svemu učinjenom za Srbiju; Merkel: Dve države tesno povezane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, još jednom izrazio ogromnu zahvalnost na poseti Beogradu, što je velika čast za našu zemlju, kao i na svemu što je do sada učinila za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Za razliku od mnogih drugih, kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude ovde kao kancelarka, na isti način ćemo govoriti o tome šta je sve uradila", rekao je Vučić i istakao da je ponosan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od onih koji dočekuju Merkel na kraju njenog mandata.

Preneo je da je sa Merkelovom imao, kao i uvek, otvoren razgovor, konkretan, o najvažnijim pitanjima za Srbiju i region.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o evrointegracijama Srbije, i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, koja je u poslednja četiri meseca sa 46 odsto povećana na 62,5 procenta.

Vučić je rekao i da je veoma zahvalan Merkelovoj na svim konkretnim rezultatima u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula, dodajući da će svi ovog meseca imati priliku da vide najkonkretnije nasleđe rada nemačke kancelarke.

U tom smislu, ponovio je da će ovog meseca u Srbiju doći predsednica EK Ursula fon der Lajen, u zvaničnu posetu, tokom koje će biti potpisan ugovor o izgradnji autoputa Niš-Pločnik-Priština.

"To je za Toplicu, za naše građane od ogromnog značaja, a to je jedan od najsiromašnijih krajeva. To je rezultat politike koju je vodila Angela Merkel. I na tome smo zahvalni", rekao je Vučić.

Kako je naveo, bilo je reči o svim regionalnim pitanjima, kao i o odnosima Beograda i Prištine.

"Srbija je posvećena dijalogu, jer smatramo da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrebno da dođemo do kompromisnog rešenja. Uvek ćemo biti otvoreni da razgovaramo kako da dođemo to tog rešenja, jer je to dobro za Srbe i Albance. Mi samo u miru vidimo budućnost", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da će gošći iz Nemačke večeras dodatno predstaviti inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Verujem da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko tržište imati konkretne rezultate u narednom periodu. O tome ću govoriti više kada budemo uspeli nešto da uradimo, jer ne volim da obećavam unapred", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je bilateralna saradnja na visokom nivou, te da iako bi neko mogao da kaže da ne mora tako nešto da govori, jer Merkelova odlazi sa funkcije, on to kaže jer je istina.

Dodao je da se razgovaralo i vladavini prava u Srbiji, te da je kancelarki predao novi izveštaj o svemu što je urađeno po tom pitanju.

"Znamo da još mnogo moramo da uradimo, da su stvari daleko od idealnih, ali posvećeni smo ustavnim, reformama u pravosuđu, medijskog i kompletnog političkog sektora", rekao je Vučić.

Podsetio je da su Srbija i Nemačka potpisali i ratifikovali sporazume o memorijalima, odbrani, dodajući da veruje da će uskoro u potpunosti biti postignut dogovor oko obnove Narodne biblioteke.

Ukazao je da se krenulo u zajednički rad na sporazumu o saradnju o klimatskim promenama sa nemačkom vladom, što je, kaže, velikog značaja i interesa za ceo region.

Na kraju obraćanja Vučić je dodao da je vežbao da Merkelovoj oda poštovanje na njenom maternjem jeziku, ali zbog treme i straha od greške, to će ipak učiniti tokom večere.

Merkel: Dve države tesno povezane, odnosi zasnovani na poverenju

Nemačka kancelarka istakla je da su odnosi dve zemlje zasnovani na saradnji i poverenju.

Merkelova je rekla da joj je drago što je mogla još jednom posetiti Srbiju.

„Kroz godine naše saradnje uspostavili smo otvoren odnos pun poverenja. Na tom putu smo postigli ceo niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i celim regionom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj“, podvukla je ona.

Ukazala je da su dve države tesno povezane i dodala da je imala priliku da, kroz zbirku istorijskih dokumenata koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulturi i politici.

Istakla je da, što se tiče ekonomske saradnje, dve države imaju uspešnu „priču“ iza sebe.

U svom obraćanju medijima posebno je ukazala na 80-tu godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju.

S tim u vezi je najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, ističući da je to važan signal pomirenja i sećanja na događaje, što je važno i za region.

Izrazila je zadovoljstvo što predstoji zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Prenela je da je sa predsednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjo-političkim pitanjima, kao i potrebi daljeg sprovođenja reformi, te i naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja.

Rekla je da je u oblasti pravosuđa potreban napredak, te dodala da je predsednik Vučić izneo plan rada u toj oblasti.

Veliki geostrateški interes da se zemlje regiona prime u EU

Nemačka kancelarka je izjavila da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana primer u EU.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što pojedini kažu da zemlje regiona nisu postale demoktratskije i nisu se približile EU, ona je rekla da treba razlikovati dve stvari.

"Spremnost EU da primi nove države članice, a mi znamo da postoje izvesna zabrinutost što se tiče funkcionalnosti. Predsednik Francuske je pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera i imaćemo veliki napredak ako se ispuni jedan klaster, ali će biti i duži period između dva klastera", rekla je Merkelova.

Ističe da joj je drago što da čuje da se Srbija sada intenzivno bavi reformom pravosuđa i dodaje da EU mora to da oceni.

"Znam da je ponekad percepcija takva da taj proces teče sporo i da evropska strana smišlja neke nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu i pomaže procesu pristupanja. Takođe , postavljaju se isti uslovi svim državama članicama. Mi koji smo već države članice imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje prime u EU", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da se ponekad vidi nazadovanje, pošto ima uticaja i iz drugih delova sveta, ali da EU mora da ima na umu da ima važan geostrateški interes približavanja regiona EU.

Merkel je ukazala da je njeno putovanje povezano sa regionom, podsećajući da će se sutra u Tirani sastati sa premijerima Zapadnog Balkana.

Ukazala je da važnu ulogu u procesu približavanja EU ima Berlinski proces, te izrazila zadovoljstvo što se već vide rezultati.

Međutim, naglasila je da Berlinski proces ne zamenjuje pristupni proces, već ima za cilj povezivanje u regionu.

„Dosta toga smo već postigli. Drago mi je što je predsednik ukazao na uspehe koji su nastali na osnovama Berlinskog procesa, da se možemo doći do napretka u ostvarivanju zajedničkog tržišta“, objasnila je ona.

Istakla je da će uskoro uslediti i Samit o Zapadnom Balkanu u Sloveniji.

Prenela je da je bilo reči i o Kosovu, kao i Bosni i Hercegovini, te mnogim drugim temama.

„Verujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana čuje, na osnovu čega se preduzimaju dalji koraci odlikuje naše odnose“,istakla je Merkel.

Kazala je da je upoznala Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već koja ih hrabro sprovodi u delo.

„Ohrabrujem da se nastavi napredak u oblasti vladavine prava, kao i kretanju ka pluralnom društvu. Ekonomski uspesi treba da budu podstrek za članstvo u EU“, zaključila je ona.

Merkelova stigla u Beograd, svečani doček ispred Palate Srbija (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za nemačku kancelarku Angelu Merkel, uz postrojenu Gardu, intoniranje himni dve države i ispaljivanje počasnih plotuna.

Kancelarka Merkel je tokom intoniranja himni koje je pažljivo slušala, sedela, što nije prvi put kada je reč o zvaničnim posetama, s obzirom na njeno zdravstveno stanje.

Nakon sastanka "u četiri oka", Vučić i Merkel obišli su izložbu u Palati Srbija.

Nemačka kancelarka, jedna od najmoćnijih političkih figura današnjice, stigla je u Beograd nešto posle 16 sati.

Vučić je na svom Instagram profilu objavio video snimak očekivanja i sletanja aviona sa Angelom Merkel na aerodrom objavio video-snimak.

"Kao i svaki put kada imam tremu došao sam mnogo ranije. Šetam između piste i salona. Mislim da sam 500 puta ponovio za svaku nemačku fabriku u Srbiji koliko ima zaposlenih, kolike su nemačke investicije i kolika je trgovinska razmena. Sve detalje Briselskog i ostalih sporazuma, a i dalje imam tremu i strah da nešto ne zabrljam", naveo je Vučić.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Srbije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014. godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovaralo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima kljucnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvećoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i političke karijere nasledniku ostavi "u zaostavštinu" upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da će Merkel reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju posebno na polju nemačkih investicija u našoj zemlji.

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most u bojama Nemačke

Povodom zvanične posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, bojama nemačke zastave biće tokom večernjih časova kolorizovani Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most, saopštilo je JKP "Javno osvetljenje" Beograd.

Takođe, sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vioriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu u znak dobrodošlice postavljene su velike zastave Nemačke i Srbije.

Za Merkel od Vučića pirotski ćilim i poklon iznenađenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće, prilikom današnjeg susreta, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel piroteski ćilim, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Kako je rečeno Tanjugu, Vučić će Merkel uručiti i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Merkel nesumnjivi lider, sad imam strah; Merkel: Vučić ne daje lažna obećanja VIDEO

Izvor: B92, 13.Sep.2021

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u Beogradu i, posle sastanka, održali zajedničku konferenciju za medije...Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.