Najveće povećanje plata seoskim učiteljima, psihijatrima, glavnim sestrama, ministrima...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2018, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveće povećanje plata seoskim učiteljima, psihijatrima, glavnim sestrama, ministrima...

Štampani mediji se u današnjim izdanjima bave platnim razredima, povećanjem primanja u zdravstvu, prosveti i upravi, pa tako Novosti prenose izjavu ministra Mladena Šarčevića da će najveće plate imati seoski učitelji, kako kaže, oni koji rade u najtežim uslovima.

Blic objavljuje kompletnu tabelu s novim platama u zdravstvu, gde će najveće povećanje koeficijenata imati doktori na psihijatriji, glavne sestre u domovima zdravlja i vozači u Hitnoj pomoći.

Politika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi predlog Fiskalnog saveta koji predviđa da predsednik, premijer i ministri imaju tri puta veće plate, a da raspon između najmanje i najveće plate u javnom sektoru bude 1 prema 12.

Inače, Uredba o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena krajem septembra, a taj je rok postavljen, navodi Politika, u programu koji je naša vlada potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom.

Šarčević je potvrdio za Novosti da će se raspodela zarada prema novim platnim razredima obračunavati prema osnovici koja treba da bude uvećana pre kraja godine, ali da još nije poznato da li će to biti deset odsto ili neki procenat manje.

To, kako je rekao, zavisi od budžeta i povećanje tek treba da bude određeno, ali je, dodao je, prosveta svakako jedan od prioriteta.

Plate bi tako u tom sektoru mogle dostići i 75.000, mada će na taj iznos moći da računaju samo oni s najvišim zvanjima i višedecenijskim radnim iskustvom.

Prema postojećim zaradama u prosveti, uvođenje platnih razreda doneće raspon plata od 49.500 do 67.000 dinara.

U zdravstvu bi plate u proseku trebalo da budu veće za deset odsto, nova uredba treba da bude gotova do kraja septembra, a novi sistem bi startovao od 1. januara naredne godine.

Predlog: Raspon plata 1:12

Novom Uredbom o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena do kraja septembra, a prema predlogu za obračun koeficijenata u javnom sektoru predviđa se da raspon između najmanje i najveće plate bude 1:12.

Uredba o koeficijentima, koja bi trebalo precizno da definiše koliko će iznositi plate zaposlenih u državnoj upravi, biće usvojena do kraja septembra. Ovaj rok postavljen je u programu koji je Vlada Srbije potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema aranžmanu, koji se stručno zove Instrument koordinacije politike (PCI), definisano je da od 1. januara konačno počne da se primenjuje Zakon o sistemu zarada u javnom sektoru.

Ovaj propis usvojen je još početkom 2016. godine, ali je njegova primena do sada odložena dva puta, jer u međuvremenu nisu bili usvojeni svi podzakonski akti.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave potvrdili su za "Politiku" da će predlog uredbe biti gotov do kraja septembra.

Mediji su već objavili predlog radne verzije o koeficijentima, prema kojoj će plate lekara specijalista biti veće za 15 odsto, a medicinske sestre imaće za 12 odsto veće zarade.

To ne znači da će nastavniku ili lekaru plate biti uvećane tog momenta, već znači da će biti u sistemu u kojem će povećanje, kada se za to steknu uslovi, biti moguće, realno i pravično. Relativna promena odnosa u koeficijentima shvaćena je i kao rast ili smanjenje plata, što nije tačno.

Povećanje plata zavisi isključivo od stanja u budžetu, te će, shodno tome, plate i dalje biti onolike koliko para ima u budžetu, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Plate u javnom sektoru trenutno se formiraju prema čak 23 različite osnovice, više od 500 koeficijenata i više od 200 dodataka na osnovnu platu, piše list.

Prema Predlogu obračuna koeficijenata predsednik Republike bi umesto dosadašnjih 125.000 imao platu od 275.000 do 300.000 dinara, kao i predesdnik Vlade i predsednik Ustavnog suda Srbije.

Ministrima bi platila skočila sa 85.000 dinara na 250.000 do 275.000 dinara, koliko bi imali i poslanici.

Nastavnik u visoko-školskom obrazovanju imao bi do 100.000 dinara, u srednjem obrazovanju do 55.000 dinara, kao i vaspitač u predškolskoj ustanovi, dok bi učeitelj imao do 50.000 dinara.

Predlaže se da doktor specijalista ima platu do 110.000 dinara, dokror medicine do 88.000, medicinska sestra do 47.500, a tehničko osoblje, koje je do sada imalo od 25.000 do 40.000, po novim koeficijentima bi dobilo platu do 38.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako će izgledati novi sistem platnih razreda u Srbiji?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2018

Štampani mediji se u današnjim izdanjima bave platnim razredima, povećanjem primanja u zdravstvu, prosveti i upravi, pa tako Novosti prenose izjavu ministra Mladena Šarčevića da će najveće plate imati seoski učitelji, kako kaže, oni koji rade u najtežim uslovima..."Blic" objavljuje kompletnu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.