Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopta kojom je Pančev donio titulu Zvezdi u Bariju morala na ''operaciju''

To što je jedna fudbalska lopta završila na stolu za "reanimaciju" u Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu (CIK), svjedoči da i sudbine predmeta, bili oni umjetnički ili ne, kada su dio istorije jedne zemlje, mogu biti zanimljivi koliko i sudbine ljudi.

Ovdje je riječ o "bubamari", lopti koju su potpisali i "lansirali" na tribine stadiona u Bariju 1991. godine fudbaleri Crvene zvezde nakon završetka meča sa Olimpikom iz Marselja i osvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kupa šampiona.

Konzervatorka CIK-a, Danijela Jovanović, koja radi na "reanimaciji" Zvezdine lopte, objašnjava u kakvom stanju je lopta došla u njene ruke.

"Lopta se deformisala i ispustila vazduh pa smo morali prvo da je rašijemo i izvadimo joj unutrašnju gumu", objašnjava "operaciju spašavanja" Danijela.

Napominje da su prije hitne intervencije, "krvnu sliku" lopte provjerili na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, gdje su rezultati pokazali da je riječ o ozbiljnim povredama nastalim tokom godina.

"Ispunjavamo pukotine na lopti koje su nastale tokom godinama. Vreme kada je ova lopta korišćena je početak upotrebe lopti od veštačkog materijala, odnosno plastike, jer do tog vremena, u upotrebi su bile lopte od kože", kaže ona.

Prema njenim riječima, u pitanju je lopta koja je donjeta sa finala Kupa šampiona u Bariju 1991. godine i na kojoj se nalaze svi potpisi fudbalera Crvene zvezde.

"Ovo je jedna od retkih lopti koja je uhvaćena na terenu i koju su fudbaleri nakon utakmice bacili u publiku i koja ima potpise svih fudbalera Crvene zvezde iz tog perioda", predstavlja Danijela svog "pacijenta".

Obećava, uskoro će potpisi fudbalera Crvene zvezde, Pančeva, Prosinečkog, Jugovića...biti ponovo jasno vidljivi.

Direktorka Centralnog instituta, Suzana Polić, kaže da je posao njenog tima restauratora sličan ljekarima, jedni spašavaju život ljudi, drugi, život predmeta.

"Lopta koje je doneta je u međuvremenu izgubila na izgledu i potpisi su počeli da blede i u zadnjem momentu je doneta kod nas da je spasimo. Ispituje se stanje predmeta kao u medicini, pravi se anamneza, a zatim se traži lek za njihovo stanje", objašnjava direktorka.

Širok je dijapazon predmeta i djela iz zemlje i inostranstva koje Institut "diže iz mrtvih", od slika, rimskih broševa, prstenje, srednjovekovnih ključeva, predmeta od stakla, tekstila, a nedavno je na popravku svratila i torba čuvenog srpskog naučnika, Nikole Tesle.

(Telegraf.rs/Tanjug)
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.