Ljubiša Tumbaković za Vesti: Kad udari brat na brata!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubiša Tumbaković za "Vesti": Kad udari brat na brata!

Istorijska, prva utakmica između Srbije i Crne Gore, biće odigrana u četvrtak, 11. oktobra u Podgorici. Duel nekad "dva oka u glavi" izazvao je ogromno interesovanje, s obe strane Tare, a idealan sagovornik na tu temu je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković.

Legendarni Tumba, najtrofejniji trener Partizana svih vremena, čovek koji je uz pehare crno-belima fudbalskoj Srbiji podario vrhunske igrače i reprezentativce, vodiće "sokolove" prvi put protiv svojih zemljaka. Iskusni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stručnjak je ovih dana "najtraženiji čovek u Srbiji", ali je našao vremena da se posveti čitaocima "Vesti".

Tumbaković, koji je više od dve godine selektor Crnogoraca, ističe da se raduje duelu dve selekcije, iako će Srbija biti direktan rival za prvo mesto u četvrtoj grupi C Lige nacija.

- Utakmica pred nama je u suštini više prijateljska nego takmičarska, duel dve reprezentacije koje su zaista bratske. Piše se danima o nekoj tenziji, zbog toga što je ovo prvi put da se međusobno sastaju Srbija i Crna Gora, ali nema potrebe da se pravi neka atmosfera koja izlazi iz sportskih okvira. Crna Gora je samostalna već 12 godina, FSS i FSCG su morali ranije da organizuju neku prijateljsku utakmicu, ali eto, to se nije desilo - započeo je Tumbaković razgovor za "Vesti" i nastavio u dahu: - Insistiramo isključivo na fudbalskoj priči, ne želimo da utakmica izađe iz sportskih okvira, da i na terenu i na tribinama sve protekne bratski, prijateljski.

Osim činjenice da igraju međusobno nekadašnji zemljaci, na terenu će se u dresu Crne Gore naći i nekoliko igrača iz Srbije koji će igrati protiv sunarodnika. To su Filip Stojković, Adam Marušić, Marko Simić i Mirko Ivanić. Posebno se podigla tenzija kad je kapiten Srbije Aleksandar Kolarov javno "prozvao" Filipa Stojkovića.

- Oni su svi, pre svega, sportisti. Mi pokušavamo da sve ostavimo u sportskim okvirima. U pitanju su profesionalni fudbaleri koji su sticajem okolnosti došli da igraju za Crnu Goru. To su mladi ljudi, momci, nema sumnje da će biti pritiska na njih. Ti momci žele da igraju, da se takmiče. Većina igrača iz obe selekcije se odlično znaju, bili su saigrači u mlađim kategorijama i u klubovima. Zato nema potrebe da se kreira neka priča oko onih koji su izabrali da igraju za Crnu Goru.

Neposredno posle žreba za Ligu nacija, mediji u Srbiji, kao i navijači, proglasili su "orlove" za apsolutne favorite za prvo mesto i plej-of. Posle odigrana dva kola, a pred prvi međusobni duel, dve selekcije su poravnate na tabeli.

- Ko god kaže da mora da pobedi ili osvoji nešto, nije temeljan, nije u struci, samim tim nije u pravu. Posle žreba u Srbiji stvorila se slika da je Srbija ispred svih i da će lako do prvog mesta u grupi. Fudbal je živa stvar. Desi se da neko padne, da se oklizne, da neko napada ceo meč, a ovaj drugi da gol i pobedi. Nama su svi predviđali da nemamo šta da tražimo u Rumuniji u prvom kolu jer smo bili bez pet-šest standardnih reprezentativaca, ali smo na kraju odigrali odlično tamo i praktično rivalu nismo dali šansu da nas ugrozi. Srbija se mučila s Litvanijom, a nije pobedila Rumuniju. To ne znači da nije bolja od njih, već da je fudbal nepredvidljiv.

Svestan je Tumbaković da Srbija ima odličan tim, ali ne želi o imenima.

- Imam odlično mišljenje o većem broju igrača Srbije. Petorica ili šestorica reprezentativaca Srbije su vrhunski, igrači top klase, koji mogu da reše utakmicu potezom, golom ili asistencijom. Ne želim o imenima, ali zbog nekoliko njih je uživanje gledati fudbal, njihove igre su po mom ukusu, uklapaju se u moju viziju i filozofiju kao trenera i ljubitelja fudbala.

Crna Gora je mnogo napredovala pod vođstvom Tumbakovića. U kvalifikacijama za Mondijal u Rusiji "sokolovi" su startovali odlično, pobedili su Dansku u gostima, delovalo je čak i da je baraž dostižan, ali se u finišu desio pad, pre svega zbog povreda ključnih igrača.

- Pre skoro tri godine počeli smo priču koja raste iz dana u dan, iz meča u meč. Mi smo prethodne kvalifikacije počeli iz petog šešira, a do pred kraj smo bili u igri za baraž. Pobedili smo Dansku u gostima, učesnika prethodnog Mondijala. Na kraju smo dva puta izgubili od Poljske, ali smo obe utakmice igrali nekompletni. Sad smo sebi postavili novi cilj, da opet porastemo i napravimo još bolje rezultate.

Poruka za kraj pred istorijski duel.

- Želimo viteško nadmetanje, da se iskažemo rezultatski, ali i da pokažemo gostoprimstvo prema Srbiji. Cilj nam je da pokažemo svima u obe države da sve može da prođe u jednoj odličnoj atmosferi i da na taj način pošaljemo odličnu sliku u region i u svet, da sve prođe bez incidenata. Hoćemo i da na terenu vidimo gde smo u ovom trenutku u odnosu na Srbiju. Žao nam je što nećemo igrati u najjačem sastavu, zbog povreda nećemo biti kompletni, pa nećemo moći tačno da izmerimo koliko smo daleko ili blizu od Srbije, ali svakako ćemo igrati na rezultat i nadaćemo se pozitivnom ishodu - zaključio je Tumbaković razgovor za "Vesti".

Duel Srbije i Crne Gore biće dvoboj "učenika" protiv "učitelja". Mladen Krstajić, selektor Srbije, igrao je čak četiri godine u Partizanu pod vođstvom Tumbakovića.

- Krstajić je, kao nekad Krojf ili Bekenbauer, praktično direktno iz kopački postao selektor. To može da bude dobra priča, dobar potez vodećih ljudi FSS-a. Krle je sjajan momak, radio sam sa njim četiri godine. Sve je postigao svojim radom, napravio je fantastičnu karijeru, kako klupsku, tako i reprezentativnu. Maksimalno je organizovan, zna šta hoće i ima sve što je potrebno da bude odličan selektor, kasnije i klupski trener, u zavisnosti u kom se pravcu bude kretao njegov razvojni put. Verujem da poseduje kvalitete da napravi nešto veliko u karijeri.


Nezaobilazna priča sa Tumbakovićem je - Partizan. Pomno prati situaciju u klubu iz Humske u kome je ostavio izuzetno dubok trag.

- Bili smo u Londonu kad se igrao 158. večiti derbi, gledali smo zajedno utakmicu, Krstajić, Darko Kovačević, Prosinečki i ja. Svi smo komentarisali i konstatovali da je Bata fenomenalno pripremio utakmicu, odlično postavio igru i taktiku. Uživao sam gledajući derbi. Bata se pokazao odlično i taktički i ljudski, bio je umeren u izjavama, vidi se ogroman napredak. On je trener skoro tri godine, a znamo se već 20 godina. Odlično je radio u Crnoj Gori u prethodnom periodu, on ima sve što je potrebno da postane vrhunski stručnjak. Iza sebe ima fantastičnu igračku karijeru, nosio je dres velikih klubova, bio je reprezentativac i radio je sa najboljim svetskim stručnjacima. Sve to ga je poguralo da svoje kvalitete podigne na još viši nivo.


C LIGA - GRUPA 4

1. kolo

Litvanija - Srbija 0:1

Rumunija - Crna Gora 0:0

2. kolo

Srbija - Rumunija 2:2

Crna Gora - Litvanija 2:0

1. Crna Gora 2 1 1 0 2:0 4

2. Srbija 2 1 1 0 3:2 4

3. Rumunija 2 0 2 0 2:2 2

4. Litvanija 2 0 0 2 0:3 0

Sledeći mečevi: Crna Gora - Srbija i Litvanija - Rumunija (11. oktobra), Rumunija - Srbija i Litvanija - Crna Gora (14. oktobra).

Crvena zvezda ove sezone prvi put u istoriji igra u Ligi šampiona. Tumbakovića nisu iznenadili odlični rezultati crveno-belih u Evropi.

- Zvezda raste već tri godine, prošla je meteroski put od bolnih eliminacija od Kairata i Sasuola do "zimovanja" u Ligi Evrope i plasmana u Ligu šampiona. Ne osvrćem se sad na utakmicu protiv PSŽ-a jer u klubu ne smeju da misle na rezultate u Ligi šampiona, već da uživaju u plodovima uspešnog rada. Kroz utakmice u Evropi bi trebalo da afirmišu igrače kojima bi tržišna vrednost mogla da poraste i steknu neophodno iskustvo. Vladan Milojević je došao u klub trenutku kad su se poklopile neke kockice, odlično se snašao i napravio dobru priču. Vladan je odličan predstavnik takozvanog mlađeg talasa srpskih trenera.


Tumbaković je prošlog meseca boravio u Londonu, na seminaru FIFA za sve svetske selektore. Iskusni stručnjak ima samo reči hvale za događaj koji je organizovala svetska kuća fudbala.

- Organizacija je bila na vrhunskom nivou. Sve je bilo zaista sjajno, razmenjivali smo mišljenja, pričali o stvarima koje mogu da pomognu napretku fudbala. FIFA se zaista potrudila da omogući svima da saznaju nešto novo, da budu u toku sa nekim promenama, da se unaprede kao stručnjaci. Pre toga je UEFA napravila sjajan seminar, u Parizu, posle EP 2016. Krovne fudbalske organizacije na taj način zaista daju jednu novu dimenziju igri i zaista je bilo zadovoljstvo, i profesionalno i drugarski boraviti na takvim događajima sa ostalim kolegama selektorima.


Na spisku Ljubiše Tumbakovića za mečeve protiv Srbije i tri dana kasnije protiv Litvanije nalazi se čak sedam igrača iz srpske elite. Tu je zamenik kapitena Crvene zvezde Filip Stojković, trio iz Partizana - Aleksandar Šćekić, Marko Janković i Nebojša Kosović, kao i tri momka iz Čukaričkog - Darko Zorić, Asmir Kajević i Boris Kopitović.

Na spisku su: Golmani: Danijel Petković (Lorijen), Milan Mijatović (Budućnost), Damir Ljuljanović (OFK Titograd). Odbrana: Stefan Savić (Atletiko Madrid), Filip Stojković (Crvena zvezda), Adam Marušić (Lacio), Žarko Tomašević (Ostende), Marko Simić (Pahtakor), Boris Kopitović (Čukarički), Emrah Klimenta (Sakramento), Risto Radunović (Astra). Vezni red: Marko Janković (Partizan), Nikola Vukčević (Levante), Marko Vešović (Legija), Aleksandar Šćekić (Partizan), Nebojša Kosović (Partizan), Mirko Ivanić (BATE Borisov), Vladimir Jovović (Jablonec), Aleksandar Boljević (Vasland-Beveren), Luka Mirković (Budućnost), Darko Zorić (Čukarički), Deni Hočko (Famalikao), Asmir Kajević (Čukarički). Napad: Stevan Jovetić (Monako), Fatos Bećiraj (Makabi Netanja), Stefan Mugoša (Inčon), Luka Đorđević (Arsenal Tula).

IME I PREZIME: Ljubiša Tumbaković

DATUM ROĐENjA: 2. septembar 1952.

MESTO ROĐENjA: Beograd

TRENERSKA KARIJERA

1980-1985: Radnički Beograd

1985-1987: Obilić

1989-1990: Kaitan

1990-1992: Partizan (omladinski tim)

1992-1999: Partizan

1999-2000: AEK

2000-2002: Partizan

2003: Al Nasr Rijad

2004-2009: Šandong Luneng

2010: Steel Azin Teheran

2013: Vuhan Zal

2016- ???: Crna Gora

TROFEJI: ŠAMPION JUGOSLAVIJE - 6 puta, KUP JUGOSLAVIJE - 3 puta, ŠAMPION KINE - 2 puta, KUP KINE - 2 puta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.