Izvor: MozzartSport.com, 27.Nov.2020, 14:20

Lice pobednika

Kako je Dejan Stanković temeljnim pripremama pokazao da Zvezda u Evropi može da igra na različite načine

Upoređivanja sa košarkaškom tematikom možda nije ukusno, ali u odjavi velike pobede Crvene zvezde nad Gentom i te kako pije vodu. Znate sigurno onu priču: kada ste rođeni kao Aleksandar Đorđević, onda ste vi uvek Aleksandar Đorđević. I kada ubacite trojku za evropsku titulu, i kada saspete devet trojki Litvancima, i kada kao selektor vodite Orlove >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << do srebrne medalje.

A kada ste rođeni kao Dejan Stanković, sportista sličnog gabarita kao Aleksandar Đorđević, onda ste vi uvek Dejan Stanković. Vi ste momak iz Zemuna koji sa 18 godina demolira Kajzerslautern, na debiju u A selekciji postignete dva gola, potom i osvojite silne trofeje u Interu. Vi ste, jednostavno, lice pobednika, sposobno da na početku trenerske karijere radite velike stvari sa Crvenom zvezdom.

Lako je biti general posle dobijene bitke, vredne evropskog proleća, ali gostujući u redakciji portala MOZZART Sport Dejan Stanković je nagovestio šta bi moglo da se desi u Belgiji. Odnosno, pokazivao je to njegov govor tela. Rasterećen, svestan da više ne mora da se suočava sa visokim standardima prethodnika, Dejan Stanković je delovao kao srećan čovek. Jako srećan čovek.

Lišen bilo kakvog tereta, jer mu je dobijeni meč sa Liberecom oprao početničke greške – koje je valjalo istrpeti - bivši as Lacija i Intera je nastavljao da gura planinu i pomera granice sopstvenih limita. Nisu samo tri boda protiv Genta u pitanju, već činjenica da je celokupno Zvezdino delovanje kroz Evropu savršen taktički prikaz jednog trenera u nastajanju, koji je daleko od zenita karijere. Srpski šampion je na četiri meča u Ligi Evrope, vredna proleća na Starom kontinentu, pokazao da može da igra na različite načine.

OD OFANZIVNE RAPSODIJE DO FUDBALSKOG CINIZMA

 Bilo je tu i ofanzivne rapsodije protiv Libereca, ali i savršenog fudbalskog cinizma u Belgiji. Jedna stvar je poveznica za sve te utakmice koje nisu imale ništa zajedničko. Ni uvod, ni razradu, ni zaključak. Pripremljene su vrhunski, pa je tako Gent ostao bez oružja tranzicije i brzine, baš kao što Liberec u Beogradu nije mogao da demonstrira fizičku snagu.

Tu dolazimo do početka trenerske karijere Dejana Stankovića u Crvenoj zvezdi. I kada nije išlo – a celo proleće bilo je obojeno sivim tonovima (posebno posle pauze zbog virusa korona) – kao vrhovni komandant šef stručnog štaba crveno-belih je govorio kako je oko sebe okupio odličan tim stručnjaka. I kako veruje u ono što radi. Baš gostujući MOZZART Sportu, tokom neformalnog dela razgovora kada je upalio prvu cigaretu posle sat vremena, Stanković je zagrebao po genezi velikog uspeha.

„Mnogo smo vremena posvetili da promenimo kulturu rada. Šta to znači? Jednom prilikom sam jednom igraču rekao da ne može da mu bude noga na gasu, da je ušao u kola, dok sam ja još na terenu. Prosto, mora mnogo da se radi i posle treninga. Imamo i nutricionistu, trudimo se da posvetimo pažnju i najsitnijim detaljima. “, rekao je spontano Dejan Stanković.

Crvena zvezda je zahvaljujući detaljima dobila jedan od najvažnijih mečeva u poslednjih pet godina. To što je Njegoš Petrović postigao onakav gol posle 53 sekunde igre nije plod nikakve slučajnosti. To je uigrana prekid akcija koja je u nekoliko navrata u krupni plan stavila Željka Gavrića. Identičan pogodak, posle identične kombinacije iz kornera, postignut je u sudaru sa Voždovcem. Kao što je blok Degeneka za Milunovića ponavljan do iznemoglosti na treninzima. Jedina sreća za Zvezdu je što je El Fardu Ben centrirao savršeno. Uostalom, crveno-beli su ove sezone postigli 11 golova iz prekida.

ČOVEK SA SLUŠALICAMA I ZEMUNSKI MAJSTOR PREKIDA

Tu dolazimo do Stankovićevog oruđa za rad, njegovog stručnog štaba koji je Dejan zaštitio tokom kriznih perioda. I sada ne glorifikuje njihovu ulogu, skrivajući se iza gesla o zajedničkom radu, ali u Zvezdinom stafu se savršeno zna ko šta radi. Gledajući njegovu radnu etiku tokom igračke karijere možda je teško pomisliti, ali brojni Zvezdini golovi – računajući i ove zlatne u Gentu – predstavljaju rukopis zemunskog majstora prekida Nenada Milijaša. Kao igrač, bivši reprezentativac Srbije je u tom segmentu pravio ozbiljnu razliku, a sada, kada je kod Stankovića, dobija veliku autonomiju i to koristi da pokaže trenerski talenat. I dobro mu ide, mada o tim detaljima sa treninga Nenad Milijaš ne voli da priča.

Apostrofirali smo već odlične pripreme meča, plod iscrpnih analiza koje se nalaze u sveskama italijanskog pitomca iz Koverčana Vičenca Sasa. I o njemu je Dejan Stanković pričao tokom posete našoj redakciji. Navijači su uglavnom zadržavali pogled na čoveku iz senke sa slušalicama u ušima. Miloš Milojević pojavio se kao svojevrsno iznenađenje, čovek koga je Stanković upoznao u trenerskoj školi FSS. Sa odličnom karijerom u Švedskoj Milojević se odlučio da postane deo Stankovićevog tima i vrlo jak sastojak u stručnom štabu. Zaslužan za analize rivala i pripremu utakmica, koji tokom meča održava kontakt sa Vičencom Sasom i prati parametre svih igrača.

Kada njima dodamo još trenere iz Italije i Nebojšu Miloševića kao najiskusnijeg člana štaba (istina bez vođenja velikog kluba), jasno je zašto je Dejan Stanković dobio svojevrsni komoditet. Da zdravo razmišlja i svojim odlukama izabere najbolja rešenja.

DEJANOVA POKAZNA VEŽBA: OVO JE KALČO S POČETKA OVOG VEKA

Ali kao šef stručnog štaba Dejan Stanković je na većini evropskih mečeva bio nepogrešiv. Ovo protiv Genta je bila svojevrsna pokazna vežba italijanskog fudbala s početka ovog veka. Da, reći će neko da je Crvena zvezda bila slaba u igri unapred, da je morala bolje da čuva loptu, ali... Bez imalo improvizacije Stanković je uspeo da pokrpi brojne rupe u timu i izostanak petorice standardnih prvotimaca. Savršeno je osetio da pomalo zaboravljeni Aleksa Vukanović može mnogo toga da mu donese na poziciji levog spoljnjeg, odnosno da u javnim nastupima ne sme da kuka zbog neigranja Sekua Sanogoa. Bio je svestan da savremene motoričke sposobnosti Njegoša Petrovića mogu da dođu do izražaja, samo ako se bivši član Rada skrhanog samopouzdanja oseti važnim. Tako je i bilo. Isto tako je jasno da je Zvezda pustila Gent da se udavi u sopstvenom posedu i jalovosti na 30 metara od gola Milana Borjana. Ispoštovala je Stankovićev aksiom o oduzimanju najveće snage rivala.

I za kraj priče. Stanković je iskreno verovao da može do evropskog proleća i dvostruke pobede nad Gentom. To je, prosto, navika lica šampiona. Čoveka koji je rođen kao Dejan Stanković.

Sad mu ostaje da se potvrdi kao pobednik i šampion. A to je mnogo teško. Zna i to Dejan Stanković iz igračkih dana.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.