Izvor: MozzartSport.com, 13.Jun.2021, 09:29

Lev tumba u poslednji čas zbog Gundogana, najveća dilema - gde će Miler?

Nemci kad nisu favoriti obično postanu šampioni...

Letimičan pogled na njihove najuspešnije godine i turnire nedvojbeno otkriva: u najvećem broju slučajeva kada su dolazili do trofeja Nemci nisu bili favoriti. Možemo i hronološki - u Švajcarskoj 1954. šokirali su daleko najbolji tim onog doba, Mađarsku; sedamdesetih uzeli su i svetsku i evropsku krunu, sve dok je u piku bila Krojfova Paklena pomorandža; u Italiji ’90 pitanje je uglavnom bilo domaćin ili Maradonina >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Argentina; šest godina kasnije najviše je bilo onih što su prognozirali „da se fudbal vraća kući“, dakle - Engleska; u Brazilu 2014. Nejmar i družina tako su silno verovali u sebe i onda... Znate već šta im je Manšaft priredio.

Nemačka je toliko loše izgledala poslednjih meseci da su je mnogi stručnjaci izuzeli iz kruga najvećih favorita na tekućem Evropskom šampionatu. Ispred su Francuzi, Englezi, po mnogima i Portugalci.

Pa ako ćemo po tradiciji, hajde da ih ne otpisujemo tako lako. Za početak...

Debakl od Španije (0:6) ozbiljno je usplahirio tamošnje fudbalske strukture. Kao epilog svega - ne samo te istorijske blamaže, nego i debakla u Rusiji 2018 - Joahim Lev saopštio je kako se povlači nakon EP-a. Doći će posle toga i onaj „neprirodan“ poraz od Severne Makedonije (1:2), ali utisak je da se prašina slegla. Da su strasti pod kontrolom i da su Nemci ponovo „pod konac“ u svakom smislu.

Činjenica je da odlazeći trener (selektor) ume da gurne ekipu u kovrt neizvesnosti. Ako smo negde videli katastrofalne efekte takve ili slične situacije videli smo je u nedavno završenoj sezoni Bundeslige. Savki klub koji je saopštio da menja šefa struke u junu survao se na tabeli i potpuno razočarao u finišu. Međutim s Nemačkom i Levom, uveravaju tamošnji mediji, situacija je drukčija.

Bez obzira na sve uspehe Jogi je u ovih 16 godina u neku ruku dodijao i njegova odluka da se povuče (odnosno imenovanje Hansija Flika) popravila je ambijent u kompletnoj javnosti, a sa njega skinula pritisak. Podmlađivanje što je započeo da sprovodi suspendovano je na mesec dana (dok traje EURO), u nacionalni tim vraćeni su Tomas Miler i Mats Humels, a iz svega se da zaključiti da Leva sada isključivo interesuje rezultat.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

To što su se našli u grupi smrti sa dva od tri najveća favorita (Portugalom i Francuskom) moglo bi čak i da koristi Nemcima. Jer dugo Manšaft nema veliki skalp. U poslednje dve godine: porazi od Španaca i Holanđana, te remi sa Argentincima. Za bildovanje samopouzdanja ne bi bilo ništa od toga da savladaju makar jedan od dva pomenuta tima. Dok bi bodovi protiv Mađara trebalo da budu sigurica. Samim tim prolaz u drugu fazu ne bi se dovodio u pitanje.

Mnogi će reći da nemačka odbrana najslabiji deo tima. Igrači kao što su Kristijan Ginter, Robin Koh, Lukas Klosterman ili Marcel Halstenberg ne igraju u vrhunskim klubovima i nemaju reputaciju vrhunskih defanzivaca. Ali poslednja trojka koja se očekuje da startuje deluje sasvim respektabilno - Ridiger, Humels i Matijas Ginter.

Pritom, ne treba zaboraviti da je tu i Bajernov Niklas Zile, pa i da Emre Džan može da se spusti na poziciju levog ili desnog štopera.

U vezi je gužva i to je jedan od razloga što bi Lev u poslednji čas mogao da napravi drastične promene u sastavu. Robin Gosens, Jozua Kimih i Toni Kros trebalo bi da su sigurni u sredini. Gosens kao levi spoljni, Kros kao jedan od dvojice u srcu terena.

Kao desni spoljni najčešće je projektovan Klosterman iz Lajpciga, međutim poslednje informacije iz tabora nemačkog tima govore kako će Lev na tu poziciju ipak da prešalta Kimiha, kako bi otvorio mesto Ilkaja Gundoana, iza kog je izvanredna sezone u dresu Mančester Sitija.

Šansu sa klupe čekaće pre svih Leon Gorecka i Florijan Nojhaus (kada govorimo o centralnim pozicijama), a nije isključeno da određene minute dobije i 18-godišnji Džamal Musijala.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Kako će izgledati udarna trojka nije lako predvideti. Pre svega jer se Lev lomi - da li Tomasa Milera pomerati iz njegove zone komfora (igrajući iza Roberta Levandovskog u protekloj sezoni zabeležio je 24 asistenciju), ili ga usled loše forme Tima Vernera gurnuti u sam špic napada.

Bajernov trident iza Poljaka (Sane - Miler - Gnabri) sjajno je uigran, odigrao je mnogo utakmica zajedno i više puta demonstrirao moć. Samo što se postavlja pitanje kako bi funkcionisao bez tog klasičnog centarfora ispred.

Sa Vernerom u timu Miler bi igrao nešto povučenije i kraj sebe imao Gnabrija, Sanea ili Haverca. Bez Vernera najrealnije je da počinje Bajernov triling.

Pitanje je, dakle, da li će Nemci igrati u 3-4-3 ili 3-4-2-1. Mada su svakako u pitanju nijanse...

Projektovana vrednost startnih 11 - 505.000.000 evra

Od Kevina Folanda očekuje se da bude nemački džoker. U nacionalnom timu nije ga bilo od 2016, ali posle 18 golova u dresu Monaka u preošloj sezoni zaslužio je novu šansu.

Od mlađih igrača koji su otpali pred poslednji presek a koje su pojedini stručnjaci videli u 26 nema Tila Kerera, Nadima Amirija, Julijana Branta, Florijan Virca... Nema ni Marka Rojsa, odnosno Mark Andre Ter Štegena.

Možda i najveće iznenađenje upravo to što je precrtan golman Barselone, ali s druge strane nije da nema logike - Ter Štegen nije golman za klupu. A gde bi pored Nojera nego na klupu? Rojs je s druge strane daleko od nekadašnje forme, dok je najtalentovaniji mladi Nemac - Florijan Virc, određen za vođu U21 selekcije.

Dosta igrača iz malih i osrednjih klubova, gde su tu šampionske navike, imaju li Nemci i dalje onaj prepoznatljivi osvajački DNK? Pre svih njihovi nadolazeći igrači.

Pitanje koje možda moglo da se postavi do proleća prošle godine. Sada više ne. I eto još jednog razloga da ih ne otpisujemo tek tako.

Prošle godine sa Bajernom Ligu šampiona (od mlađih) osvojili su Sane, Gorecka, Musijala, Gnabri, Kimih, Zule. Ove im se s Čelsijevom titulom pridružili Haverc, Verner i Ridiger.

I dalje sumnjate u šampionske navike tih momaka?

Da dodamo samo još da se s povratkom Milera i Humelsa u reprezentaciju Nemci na ovom Evropskom šampionatu oslanjajuna na čak petoricu igrača što su pre sedam godina osvojili Mundijal u Brazilu. Kvintent popunjavaju Nojer, Kros i Matijas Ginter.

Njih petorica zajedno imaju čak 411 utakmica za nacionalnim tim...

I dalje sumnjate u njihovo iskustvo?

I dalje sumnjate u Nemce?

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.