Izvor: MozzartSport.com, 06.Avg.2021, 12:24

Laporta: Mesi je na sve pristao, ali nismo mogli da zadužimo klub za narednih 50 godina

"Šanse da Mesi ipak potpiše? Nećemo gajiti lažne nade, Mesi može da traži drugi angažman", poručio je prvi čovek Barselone

Lionel Mesi je juče zvanično napustio Barselonu. Utisci se još sležu, a čeka se i obrazloženje prvog čoveka kluba Đoana Laporte. Tokom kampanje za povratak na čelo kluba tvrdio je da ima plan da zadrži Argentinca. Nije uspeo da ga ostvari. Zakazao je konferenciju za medije, kako bi pojasnio čitavu situaciju fudbalskoj javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Pre konferencije posetio je tim, obavio razgovor sa Ronaldom Kumanom. Holanđani je poveo i prvi trening katalonskog klub od kako je Mesi otišao. Stvari su nastavile da idu normalnim tokom, kao da se juče nije zatreslo fudbalsko tlo u čitavoj Evropi.

Konferencija je počela u 11.00.

"Dobro jutro svima. Ovde sam da pojasnim situaciju oko Lionela Mesija. Najpre, moram da kažem da nas je nažalost sačekalo katastrofalna situacija. To je učinilo klub, plate, da čine 110 odsto od prihoda kluba. Nemam granicu za plate. Pravila Primere se vode Finansijskim fer plejom koji postavlja granice. Mi je nemamo", počeo je izlaganje prvi čovek katalonskog kluba.

Nastavio je da govori o finansijskim poteškoćama i da upire prstom u bivšeg predsednika Đozepa Bartomeua.

"Kada smo stigli u klub, posle okončanja sezone brojevi su delovali bolje. Ipak, daleko su lošiji nego što smo očekivali. To je dovelo do gubitaka koji su bili daleko veći od očekivanog duga. To znači da sa trenutnim sportskim ugovorima imamo račun za plate daleko veći. Ne postoji granica za plate."

Postojao je način da se zadrži Mesi, klub je morao da bude stavljen pod hipoteku. Laporta to nije želeo da uradi, jer Barsa je iznad svih. Pa i najboljih na svetu.

"Kriterijum za novac nije ispraćen. Zbog toga nismo bili mogli da realizujemo ugovor oko kojeg smo se dogovorili sa Leom Mesijem. Da bi ispratila fer plej, Barsa jni morala da stavi klub pod hipoteku na pola veka. Ja to nisam želeo da radim. Srećom, imamo instituciju od 122 godine, koja je iznad igrača, čak i najboljih na svetu. Bićemo večno zahvalni, ali klub je iznad. Za kraj, želim da kažem da je Leo hteo da ostane, što smo želeli i mi. Zbog činjenice da je hteo da ostane, što je bio prvi korak, moramo da se zahvalimo svima koji su pregovarali, u ime kluba i Lea".

Ističe i da je dogovor bio na stolu. Argentinac je izgleda bio spreman da potpiše na pet godina, za dvogodišnju platu.

"Imali smo dogovor sa Mesijem da potpiše petogodišnji ugovor, ali da mu isplatimo plate za dve godine. Leo je pristao, sve je bilo dogovoreno. Bili smo uvereni da ćemo ispoštovati fer plej, ali Primera nije dozvolila."

Trebalo je uraditi previše stvari, ali nije bilo vremena. Ističe da je tužan, ali da je klub uradio najbolju stvar.

"Mnogo stvari mora da se poklopi. Tu je pitanje fer pleja, vremena, jer igrači imaju druge ponude. Došao je trenutak da se ustane, izostave emocije i analizira šta brojevi donose. Mislimo da bi stvari mogle da budu fleksibilnije, ali to nije izgovor jer smo znali normu. Leo zaslužuje sve, pokazao je poštovanje prema Barsi, želju da ostane. Ako me pitate lično, tužan sam, ali uradili smo najbolju stvar za klub".

Nastavio je o Mesiju.

"Iza Lea ostaje fantastično nasleđe. Ispisao je istoriju. On je igrač sa najviše uspeha u istoriji kluba. Ostavio je trag. Bio je zaštitni znak u sjajnoj eri u istoriji Barselone. Bio je najbolji,. Sada počinje nova era, postoji pre i posle Mesija. Kao i kod Samitijera, Kubale, Johana. Doneo nam je puno radosti, kolektivnu iluziju sa puno sportskog uspeha, slika za pamćenje. Klub će mu biti večno zahvalan."

Plan je bio da se ovaj trenutak odloži makar za leto 2023. godine. Ipak...

"Želeli smo novu eru da počnemo za dve godine, ne danas. Ali zbog okolnosti, sve je ubrzano. Svi smo želeli da uživamo u njegovoj magiji, ali nije bilo suđeno. Iz Primere su nam davali signale da je petogodišnji ugovor moguć, ali su nas posle analiza obavestili drugačije. To je pokrenulo sve. Ispoštovali bi fer plej samo da smo prihvatili da stavimo klub pod hipoteku".

Govorio je i o novim pojačanjima, koja su svakako dodatno opteretila kasu kluba.

"Ovo su posledice investicija koje su pravljene. Zašto se nova pojačanja uklapaju? Jer su ti igrači prihvatali uslove na kojima moramo da im budemo zahvalni. Dolazak tih igrača ne može da se poredi sa oni što bi dogovor sa Mesijem predstavljao za fer plej".

Legenda iza koje je ostalo brdo golova i trofeja u Barseloninom dresu, neće biti ni ispraćena oproštajnom utakmicom.

"Zbog Kovida nismo mogli da mu odamo počast kako dolikuje, ali nažalost takva je situacija. Tužno je, razočaravajuće. Ali pored svega, motivisani smo da učinimo novu eru uspešnom. To će sigurno i biti."

Tvrdi Laporta da je uradio sve što je bilo u njegovoj moći i da mu je savest čista.

"Ne osećam krivicu uopšte. Ostajem pri onome što sam više puta ponovio. Najpre, uradili bi nemoguće da Mesi ostane unutar finansijskih mogućnost kluba. Nismo imali šest meseci, već manje jer je nedavno bila revizija. Govorio sam da stvari deluju dobro, jer su iz Primere davali signale da bi mogli da ispoštujemo fer plej. Mesi se trudio da stvari budu lakše. Napredovali smo ka postizanju dogovora, ali došli smo do pozicije koju ne možemo da promenimo. Morao sam da donesem odluku"

Pojasnio je da ni stavljanje kluba pod hipoteku ne bi nužno rešilo problem.

"Da je ova operacija izvršena sa Primerom, dobili bi novac i imali još 15 odsto za plate. To takođe ne bi rešilo problem. Čak i da smo poludeli i ušli u priču, to ne bi ništa rešilo. Ugovori su na snazi koje ne možemo da raskinemo zbog situacije u kojoj se nalazimo, pa samo sa velikim razočaranjem morali da donesmo odluku. Ne vredi produžavati agoniju. "

Razgovarao je i sa ocem argentinskog fudbalera.

"Pre dva dana sam zaključio da nemamo dovoljno. Juče sam imao ragovor sa Leovim ocem. Vodili su se intenzivni pregovori prethodnih meseci. Moramo da čestitamo svim uključenim stranama, postigle su dogovor koji nismo uspeli da formalizujemo zbog spoljnih problema. Voleo sam da se pred vama pojavim sa Leom i objavim da ostaje. To je bio san svih Katalonaca. Moramo ipak da živimo u realnosti. Takve stvari se dešavaju. Mogu naravno da maštam o brojnim stvaarima koje bih voleo da se dogode, ali stvari su takve kakve su".

Popričao je i sa najiskusnijim igračima u klub i saopštio im vesti o definitivnom Mesijevom odlasku.

"Razgovarao sam sa kapitenima. Bio je ovo istorijski trenutak i želeo sam da im kažem da smo svi očekivali da će Leo otići u svlačionicu i početi trening. Hteo sam lično da im saopštim da se to neće dogoditi. Da je pred nama nova era i da će oni biti njeni junaci. Da moramo da pokažemo svetu da možemo da pobeđujemo i bez Lea. Da u klubu postoji menadžment sa predsednikom, koji pošteno donosi odluke i logično razmišlja. Video sam im lica, zamolio sam ih da ulože dodatan napor. Da kapiteni moraju da nas vode, da pomogu mladim igračima da se adaptiraju. Imaće najveću moguću motivaciju i maksimalnu podršku kluba".

Tvrdi i da će sve novajlije biti registrovane za novu sezonu, kao i da njihova primanja

"Sva letošnja pojačanja će prema našim proračunima biti registrovana. Plate Lea Mesija nije ista kao plata četvorice igrača koje smo potpisali, kojima se još jednom zahvaljujem."

Već se šuška o interesovanju Pari Sen Žermena. Laporta toga nije svestan.

"Voleo bih da ga vidim u Barsi. Na njemu je šta će sada da radi, neću u to da ulazim. Nisam svestan interesovanja PSŽ-a, ali oduvek se znalo da postoje druge opcije."

Gubici kluba su zaista ogromni.

"Očekivani gubici su bili u visini do 200.000.000 evra, ali će porasti do 487.000.000, što je zaista puno. Moramo da radimo na pronalaženju novih sponzora, da im pojasnimo šta je Barsa i da imamo talentovane igrače".

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.