Krkobabić i Hočevar o formiranju zadruga u selima sa katoličkim stanovništvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić i Hočevar o formiranju zadruga u selima sa katoličkim stanovništvom

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar razgovarali su danas o unapređenju saradnje u oblasti ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, formiranju zadruga i konceptu socijalnog preduzetništva u selima u Srbiji sa katoličkim i mešoviti stanovništvom.

Ministar Krkobabić rekao je da je na sastanku zaključeno da je zadrugarstvo jedan od načina da sela opstanu i zažive, kao i da je socijalno preduzetništvo šansa za marginalizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ugrožene socijalne grupe.

''U narednom periodu pojačaćemo aktivnost u selima i naseljima sa katoličkim i mešovitim življem da razmotrimo gde mogu da se formiraju nove zadruge, a gde da pomognemo postojeće'', naveo je Krkobabić nakon susreta sa Hočevarom.

Kako je rekao, cilj je da se stvore bolji uslovi za život u selima i da mladi imaju mogućnost izbora.

''Moraju da imaju dom zdravlja, školu, ali i bazičan izvor egzistencije. Da li će to biti zemljoradnička, turistička, uslužna ili drugi tip zadruge zavisiće od konkretnih situacija'', ukazao je Krkobabić.

On je dodao da će u narednih nekoliko nedelja obe strane izaći sa jasnim predlozima o formiranju zadruga i mogućnostima socijalnog preduzetništva nakon čega će se, kaže, posvetiti rešavanju konkretnih problema.

''Uspeh naše misije zavisiće od tih pojedinačnih primera, ne možemo stići u svako selo, a ima ih oko 4.700, ali možemo da uradimo ključne stvari koje će drugima poslužiti kao primer da mogu da se samoorganizuju'', ukazao je Krkobabić.

Ministar je zahvalio Hočevaru, koji je i predsednik humanitarne organizacije Katoličke crkve ''Karitas'', na dugogodišnjoj pomoći najugroženijima u Srbiji i na želji da se aktivno uključi u zajedničku misiju očuvanja sela i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa ministrom Krkobabićem s kojim je, kaže, dogovorena saradnja u budućnosti, a pre svega, zajednička briga o porodicama u selima.

''Područje našeg rada je jako blisko. Mi uvek radimo za čoveka, pomažemo našim vernicima, a uvek nam je na prvom mestu čovek i nije važno kojoj naciji i religiji pripada'', naglasio je Hočevar.

Dodao je da su na prvom sastanku sa Krkobabićem evidentirane mogućnosti za saradnju i najavio prve konkretne korake zajedničkog delovanja.

''U mnogim krajevima Srbije gde su rudnici naseljavalo se mnogo katoličkog stanovništva. Ti rudnici su zatvoreni, a u tim naseljima više nema ljudi ili su svi bez posla, naš zadatak je da im damo smisao da ostanu na selu'', poručio je Hočevar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.