Izvor: MozzartSport.com, 31.Jul.2021, 09:20

Kreću Škoti: Seltik je sada autsajder u odnosu na komšije s Ajbroksa, gledaćemo opet derbije Edinburga i Dandija

Utakmicom Rendžers – Livingston danas (14.30) počinje Premijer liga ove ostrvske zemlje, dela Velike Britanije. Velikani iz Glazgova vodiće opet glavnu reč, s tim da četa Stivena Džerarda na papiru ima mnogo bolji tim od Kelta, do ove godine devetostrukog uzastopnog prvaka

Prošle sezone je, konačno, došlo do primopredaje krune u Škotskoj. Rendžers je prekinuo surovu dominacija gradskog rivala Seltika dugu devet godina i prošetao se do titule u Premijer ligi. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << mnogo problema, bankrota kluba, selidbe u četvrti rang takmičenja, procvetali su glazgovski Policajci, a tvorac renesanse je legenda Liverpula Siven Džerard. Uspeo je prošle godine da zapreti Keltima, a ove da potpuno dotuče zeleno-bele. Prednost Rendžersa u odnosu na Seltik na kraju je bila neverovatnih 25 bodova. Plavi iz Glazgova su završili sezonu bez poraza, sa 32 pobede i šest remija i poput Crvene zvezde u Srbiji i Slavije iz Praga u Češkoj završili nacionalni šampionat bez poraza.

Vreme je za start novog šampionata, kreće Premijer liga Škotske današnjom (14.30) utakmicom na Ajbroks parku gde Rendžers dočekuje Livingston. Propozicije se nisu menjale. Svaki tim će odigrati 38 kola. Igraće se prvo trokružni sistem od 33 kola plus dodatnih pet kola gde će šest najboljih ekipa da odigraju svako sa svakim u plej-ofu za šampiona, odnosno timovi od sedme do dvaneste pozicije u plej-autu.

14.30: (1,20) Rendžers (6,75) Livingston (14,0)

U proteklom prvenstvu su ispali Hamilton i Kilmarnok, a povratnici u najviši rang su Harts i Dandi. Najbolje dve ekipe igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dva tima idu u kvalifikacija za Ligu konferencije kao i pobednik FA kupa. Poslednjeplasirani tim ispada, dok će ekipa koja bude na kraju zauzela 11. poziciju igraće plej-aut sa drugoplasiranom ekipom iz drugog ranga takmičenja.

U odnosu na prošlu sezone, tri tima u eliti imaju novog trenera. Seltik je preuzeo Australijanac Andž Postekoglu koji je zamenio na kormilu Kelta privremenog menadžera Džona Kenedija. Krajem sezone smenjen je Irac Nil Lenon. Novi kormilari Ros Kauntija i Dandi Junajteda postali su Malki Maki i Tomas Kourts. Ozi iz Seltika jedini je stručnjak van Ostrva u Premijer ligi Škotske. Devetorica trenera su Škoti, dok su Stiven Džerard i menadžer Dandija Džejms Mekpejk Englezi.

16.00: (2,75) Dandi (3,00) Sent Miren (2,80)

U elitnoj lii Škotske ne igra nijedan srpski fudbaler. Prema proceni portala Transfermarkt najvrednije fudbalere na tržištu ima Rendžers -105.800.000 evra, Seltik je na 78.880.000, a ostali su daleko iza. Aberdin s prosekom godina od 27,4 ima najstariji tim u ligi, a Seltik sa 23,9 ima najmlađu ekipu. Šampion Škotske je prava legija stranca jer ima čak 24 stranih fudbalera, Seltik ima 19, dok najmanje internacionalaca (računaju se i Englezi, Irci i Velšani) ima osvajač FA kupa, Sent Džonston, samo šestoricu.

DŽERARD STVORIO IMPERIJU – POLICAJCI DALEKO ISPRED SELTIKA

Kao u Srbiji (Crvene zvezda i Partizan), Ukrajini (Šahtjor i Dinamo Kijev), tako je i u Škotskoj knjiga o kandidatima za titulu spala na dva imena – Rendžers i Seltik, s tim da su Policajci fantastičnom prošlom sezonom bez poraza, sa rekordnih 102 boda i u ovom šampionatu prvi kandidat za krunu. Čini se da će zeleno-beli i ove sezone da gledaju ju leđa tima s Ajbroks parka, ali se ne očekuje da bi Plavi imali toliku prednost koja je u maju iznosila čak 25 bodova. Džerard će sa starim snagama da krene u borbu za krunu. Ni evro nije uložen u pojačanja, ali s druge strane nije bilo ni prodaje igrača. Prelazni rok je u toku, pa treba očkivati u narednom nedeljama neke promene u redovima šampiona. Zasad, tri pojačanje Policajaca su defanzivac Džon Lundstrem koji je stigao iz Šefild Junajteda, napadač Fašon Sakala je stigao iz belgijskog Ostendea, dok je Namdri Ofoborh pojačao Rendžers iz Bornmuta. Mirna letnja pijaca u protestantskom delu škotske prestonice.

Ovog leta klub su napustili Džejmi Marfi (Hibernijan), Džejmis Bardžon (Harts), Džordž Edmundson (Ipsvič) i Greg Stjuart (bez kluba). Sve su to igrači koji su bili u drugom planu prošle sezone. Oni najbolji Kemar Rufe (14 golova u prošlom šampionatu), Džejms Tavernijer i Afredo Morelos (po 12 pogodaka) ostali su verni velikanu iz Glazgova, 55 puta šampionu Škotske. U timu je ostao i engleski veteran Džermejn Defo, nekadašnji napadač Totenhema. Na startu sezone fokus izabranika Stivena Džerarda biće kvalifikacija za Ligu šampiona. Rendžers očekuje dvovoj sa švedskim Malmeom u trećoj rundi. Prethodne dve nisu igrali zbog dobrog UEFA koeficijenta Škotske.

Na startu sezone Džerard neće moći da računa na prvu zvezdu, Kolumbijca Alfreda Morelosa koji je dobio nešto duži odmor zbog obaveza sa svojom reprezentacijom na Kopa Amerika. Nigerijac, letošnje pojačanje Ofoborh je povređen, kao i Rajan Džek koji bi za desetak dana mogao da se vrati na teren.

Rendžers je imao dobre provere pred start sezone. Pobeđen je Real prošle nedelje na Ajbroksu sa 2:1, protiv Arsenala je bilo nerešeno – 2:2, dok je jedini poraz ovog leta doživljen od Tranmera (0:1).

POSRTANJE KELTA, KRAH VEĆ NA STARTU EVROPSKOG PUTA

Seltik je prošle sezone izgubio primat u Škotskoj posle devet godina dominacije. Ove sezone ekipa je promenjena, a novi trener, Australijanac grčkog porekla Andž Postekoglu imao je neslavan start na klupi Kelta. Zeleno-beli su eliminisani već u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona od danskog Midtjilanda. Hladan tuš za armiju navijača giganta sa Seltik parka. Sigurno je to poljuljao klub, koji je, za razliku od gradskog rivala, rekonstruisao tim između dve sezone. Odlična prodaja je odlazak defanzivca Kristofera Ajeraa u debitanta u Premije ligu Engleske, Brentford, za 15.700.000 evra. Džek Hendri je otišao u Ostende za 1.500.000, a Vakun Isuf Baji je pojačao Gent za 1.600.000. Uložio je Seltik oko 15.000.000 evra u pojačanja.

21.00: (4,60) Harts (3,60) Seltik (1,80)

Japanac Kjogo Furuhaši je stigao iz Visel Kobea za 5.400.000, Karl Starfelt iz Rubina iz Kazanja za 5.000.000, Lajel Abada iz Makabija Petah Tikve za 4.000.000, a Lijam Šou i Osaze Urogide iz Šefild Venzdeja za 345.000, odnosno 230.000 evra. Glasine sa Ostrva govore da bi uskoro i najbolji strelac tima, mladi reprezentativac Francuske Odson Eduar mogao da napusti tim. Kandidat da ga kupi je Kristal Palas. Napadač je procenjen na 17.000.000 evra, ubedljivo najviše od fudbalera vicešampiona Škotske. Godinama Seltik nije imao konkurenciju u ligi, bio je "večiti šampion", ali je došlo vreme da je postane autsajder u odnosu na gradskog rivala.

HIBERNIJAN OSTAO BEZ NEKOLIKO NOSILACA, IGRAĆE SE OPET DERBI EDINBURGA

Prošle sezone Hibernijan je završio na treće mestu i izborio Evropu. Ekipa iz Edinburga tokom leta je ostala bez nekoliko važnih igrača. Prihodovano je pola miliona evra za transfer Stivija Malana u tursku Malatiju. Džekson Irvin je pojačao nemačkog člana Cvajte Sankt Pauli, Ofir Marsijano je otišao u Fajenord, a Frejzer Mari i Stefon Mekgin su se preselil u Kilmarnok. Iz Rendžersa je stigao iskusni krilni napadač Džejmi Marfi, iz Orlanda Kris Muler, dok je Danijel Mekej za 232.000 evra pojačao ekipu iz Invernisa. Menadžer Džek Ros je već treću sezonu na klupi zeleno-belih. Prošlosezonsko treće mesto bila bi "puna kapa" za tim itz Edinburga.

16.00: (3,80) Ros Kaunti (3,35) Sent Džonston (2,05)

Ove sezone igraće se opet veliki derbi Edinburga. Nekadašnji šampion Harts vratio se posle godinu dana u elitu. Mladi stručnjak Robi Nilson (41) uspeo je ekspresno da vrati Srca tamo gde pripadaju, u najbolje društvo škotskog fudbala. Stiglo je nekoliko novajlija. Beni Baningime, napadač iz DR Konga prethodnih godina je bio pod ugovorom sa Evertonom, pojačao je povratnika u Premijer ligu Škotske. Tu su i Džoš Gineli, Aleks Košren, Ros Stjuart, igrači koji su stigli bez obeštećenja. Cilj je sredina tabele, ali ni borba za Evropu nije nedostižna.

I DANDI IMA DVA PREMIJERLIGAŠA – ČARLI ADAM PRVA ZVEZDA POVRATNIKA U ELITU

Poput Glazgova i Edinburga ove sezone igraće se i derbi Dandija. U ligu se vratio Dandi FC. Mladi menadžer Džejms Mekpejk (37) već dve godine je na klupi tima. Nema nijednog igrača van Ostrva. Najpoznatiji fudbaler ovog kluba je nekadašnji igrač Liverpula, Rendžersa, Blekpula, Stouka i Redinga Čarli Adam. Iskusni Škot se prošle sezone vratio u otadžbinu iz Redinga i u smiraj karijere (ima 36 godine) sa kapitenskom trakom vodiće svoj tim.

KRISTIJAN RAMIREZ POJAČAO ABERDIN

Prošle sezone četvrtoplasirani tim šampionata Škotske, Aberdin, ovog leta je iz Hjustona je doveo iskusnog napadača Kristijana Ramireza za koga je plaćeno obeštećenje od 227.000 evra. Skot Braun je stigao iz Seltika, a Deklan Galaher iz Madervela. Cilj je Evropa. Od 23. marta ove godine ovaj klub ima novog menadžera, Stefona Glasa.

Sent Džonston je prošle sezone sve iznenadio osvajanjem FA kupa pored giganata iz Glazgova. U finalu na Hempden parku pao je Hibernijan sa 1:0 golom Šona Runija. Mlada nada Mančester junajteda Rejs Devin je stigao na pozajmicu, dok su iz Milvola došli Džejms Braun i Hejden Miler. Menadžer Kalum Dejvidson vodiće drug sezonu Sent Džonston.

PREMIJER LIGA ŠKOTSKE – 1. KOLO

Subota

14.30: (1,20) Rendžers (6,75) Livingston (14,0)

16.00: (2,75) Dandi (3,00) Sent Miren (2,80)

16.00: (3,80) Ros Kaunti (3,35) Sent Džonston (2,05)

21.00: (4,60) Harts (3,60) Seltik (1,80)

Nedelja

16.00: (1,85) Aberdin (3,45) Dandi Junajted (4,50)

17.30: (3,35) Madervel (3,20) Hibernijan (2,25)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE PREMIJER LIGE ŠKOTSKE

TABELA POSLE PLEJ-OFA ZA ŠAMPIONA

TABELA POSLE PLEJ-AUTA

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.