Kolegijum Skupštine Vojvodine sutra o simbolima pokrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolegijum Skupštine Vojvodine sutra o simbolima pokrajine

Kolegijum Skupštine AP Vojvodine obaviće sutra konsultacije povodom nacrta odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola pokrajine, uoči sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine koja je, sa istom tačkom dnevnog reda, zakazana za 13. mart.

Sednica Kolegijuma, skupštinskog tela kojeg čine predsednik pokrajinske skupštine, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa, trebalo bi da počne u 11 sati i neće biti otvorena za javnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika parlamenta Ištvana Pastora.

Pastor je sednice Kolegijuma i Odbora zakazao krajem prošle sedmice, nakon što je prethodno poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić na konferenciji za novinare upozorio da je prošlo više od pola godine od isteka roka za donošenje odgovarajuće odluke o tim simbolima.

Potom je i pet članova Odbora za pitanje ustavno-pravnog položaja pokrajine, podnelo zahtev za sazivanje sednice tog tela.

Pastor, koji je i predsednik tog Odbora, naveo je u saopštenju da nije odustao od namere da se "dogovorom i konsenzusom svih političkih opcija, u pokrajinskoj skupštini dođe do odluke o upotrebi simbola pokrajine".

On je podsetio da je za donošenje pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine neophodna podrška dve trećine od ukupnog broja pokrajinskih poslanika.

"Moja namera je da po ovom pitanju postignemo konsenzus i dobra volja predstavnika svih poslaničkih grupa", naveo je Pastor.

U zahtevu članova Odbora upućenom pokrajinskom parlamentu za sazivanje sednice navedeno je između ostalog da je rok za donošenje skupštinske odluke o izgledu i upotrebi zvaničnih i tradicionalnih simbola pokrajine propisan Statutom AP Vojvodine.

Galić je u vezi s tim rekao novinarima da su tradicionalni grb i zastava Vojvodine istorijski simboli iz 1848. godine, koji govore "o dičnoj tradiciji ugarskih Srba i njihovoj borbi za autonomiju i slobodu".

On je napomenuo da su ti simboli inkorporirani u Statut AP Vojvodine, koji je prihvaćen dvotrećinskom većinom u pokrajinskoj Skupštini i potvrđen u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin izjavio je Tanjugu da očekuje da će Kolegijum i skupštinski Odbor usaglasiti stavove u vezi sa nacrtom odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola Vojvodine jer u tom tekstu, kako je rekao, "nema ništa sporno, to je statutarna obaveza koja mora da bude ispunjena".

Nacrt teksta o simbolima sačinili su profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Slobodan Orlović i dr Branislav Ristivojević.

Predlog te odluke trebalo je da bude usvojen do 30. septembra prošle godine, ali Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, kao jedini ovlašćeni predlagač odluke o simbolima, nije tim povodom održao ni jednu sednicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Vojvodine danas o simbolima pokrajine

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2015

Kolegijum Skupštine Vojvodine obaviće danas konsultacije povodom Nacrta odluke o izgledu i korišćenju oficijelnih i tradicionalnih simbola Pokrajine, uoči sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine koja je zakazana za 13. mart...Sednica Kolegijuma, skupštinskog tela kojeg čine...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.