Klopov Liverpul 2016/17: Šestorica novajlija u prvih 11, Grujiću predviđaju klupu

Izvor: MozzartSport.com, 20.Apr.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klopov Liverpul 2016/17: Šestorica novajlija u prvih 11, Grujiću predviđaju klupu

Nemac je došao da promeni Loiverpul. Uradiće to na kraju sezone

Davno beše 1990. godine kada se Liverpul okitio titulom šampiona Engleske. Od tada je klub isprobao skoro sve, ali titule nema, pa nema…

Zato je doveden Jirgen Klop. Čovek koji je uspeo da prekine strahovladu Bajerna u Nemačkoj i vratio osmehe i trofeje u Dortmund opet ima zadatak da krene sve iz početka i da napravi projekat koji će posle dve ili tri godine dati konkretne rezultate u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << najvećih trofeja.

Zbog toga je Klop s namerom skoro pa prespavao zimski prelazni rok. Nemac je uvideo koliko toga mu neodstaje u aktuelnom timu koji nije birao on već je morao da ga nasledi od Bernarda Rodžersa. Mnogo posla je pred Klopom i čeka se kraj sezone da Nemac zasuče rukeave i počne da gradi tim po svojoj volji. Upravo zato je zimus bio nemi posmatrač prelaznog roka i iskoristio ga samo da kapariše Žoela Matipa i Marka Grujića kao igrače koji će započeti smenu generacija na Enfildu i biti uvertira za letnju fudbalsku pijacu kada će doći još nekolicina pojačanja.

Mnogo igrača se dovodi u vezu sa Liverpulom, mnogo njih se sviđa Klopu, ali tek nekolicina će završiti na Enfildu. Izvesno je da će Klopovo rekonstrukcija zahvatiti sve linije tima. Najbliži odlascima su Benteke, Alen, Moreno, Škrtel, Staridž, Ture, Enrike, možda i Lukas Leiva i Henderson

Što se dolazaka tiče, Grujiću i Matipu će se na spisku novajlija pridružiti barem šest ili sedam igrača.

Golmani

Iako je Minjole u januaru produžio ugovor, nije ubedio nikoga, pa ni Klopa da je golman i za narednu sezonu. Nemac ozbiljno razmišlja o dovođenju čuvara mreže, a dvojica zemljaka su u fokusu. Mark Andre Ter Štegen koji je nezadovoljan u Barseloni i Loris Karijus iz Majnca.

Ter Štegen neće biti laka misija osim ako fudbaler ne odirga bitnu ulogu u insistiranju da ga Barselona proda i da istakne razumljivu cenu za Liverpul.

Karijus je prošao put od talenta do golmana kojem se veruje iako ima samo 22 godine. Pored Liverpula, hoće ga i gradski rival Everton, možda i Arsenal. Izvesno je i da rezervni čuvar mreže Adam Bogdan odlazi i da bi Minjole u narednoj sezoni mogao da zauzme njegovo mesto na klupi.

Odbrana

Defanzivna linija je često bila rak-rana Liverpula u prethodnim sezonama. Na izlaznim vratima Enfilda je dugogodišnji komandant odbrane Martin Škrtel, koji se pomirio sa odlaskom pošto je izgubio mesto u prvoj postavi pored Sakoa i Lovrena. Sigurno odlazi i Kolo Ture.

Iako je Klop probudio Sakoa i Lovrena koji igraju bolje nego ikada od dolaska na Enfild, jedan od njih dvojice će na klupu naredne sezone. Najverovatnije Hrvat čije mesto će zauzeti Žoel Matip iz Šalkea koji stiže besplatno i u kojeg Klop polaže velike nade. Pored Matipa, Lovrena i Sakoa, nije isključeno da dođe još jedan centralni bek. Evenutalno neki mlad igrač od kojeg bi Klop brusio igrača kao što je uradio sa Humelsom i Subotićem u Dortmundu.

Na mestu desnog beka je siguran Natanijel Klajn, dok je Flanagan viđen kao njegova aletrnativa s obzirom da je ubedio Klopa ove sezone da zaslužuje novi ugovor. Promena će biti uz levu aut liniju. Alberto Moreno je razočarao u više navrata. Moguće je da bude prodat, ali je vrlo verovatnije da će biti rezerva nekom novajliji. Klopov prvi izbor je član reprezentacije Nemačke i Kelna, Jonas Hektor. Nemac će koštati minimum 15.000.000 evra, a pregovori su počeli odavno. Alternativa je Džetro Viljems iz PSV Ajndhovena. Možda dođu i Hektor i Viljems, ali onda sigurno odlazi Moreno koji je bio dobar u ofanzivi ove sezone, ali je previše grešio u osnovnom delu posla.

Vezni red

Za Klopovo shvatanje fudbala i stil igre koji forsira, vezni red je najbitniji i on mora da funkcioniše besprekorno. Nemac neguje formaciju sa dva vezna fudbalera u manevru i trojicom kreativaca ispred njih koji često menjaju pozicije. Jedini siguran na poziciji centralnog veziste je Emre Džan. Zagarantovanu poziciju nema ni kapiten Džordan Henderson, velike su šanse da će otići Lukas Leiva, a siguran na listi za odstrel je Džo Alen koji ulazi u poslednju godinu ugovora. Dakle, Emre Džan je siguran. Ali ko pored njega?

Kapiten Henderson, zahvalni Milner ili naš Marko Grujić? Najverovatnije, niko od njih, već još jedan novajlija koji je na pragu potpisa. Udinezeov Poljak na pozajmici u Empoliju, Pjotr Zjelinski je velika želja Jirgena Klopa i odavno se najavljuje njegov dolazak na Enfild. On bi koštao oko 15.000.00 evra i bio pojačanje od kojeg bi se očekivao automatski doprinos igri. Grujić je više projekat za budućnost, mada je sve na njemu i Klop se neće libiti da ga gurne u vatru ako se naš mladi as aklimatizuje na pravi način i izbori se za šansu. Konkurencija za ova dva mesta u timu će biti baš žestoka…

Ispred Zjelinskog i Džana se očekuje triling kreativaca koji će biti Liverpulova udarna snaga. Brazilci Kutinjo i Firmino bi trebalo da si sigurni vlasnici dva mesta u prvih 11, dok bi na trećoj poziciji Klop najradije video “bivšeg sina” Marija Gecea koji je nezadovoljan u Bajernu, ali će odluku doneti posle razgovora sa Karlom Anćelotijem i EP u Francuskoj.

Ako ne dođe Gece, onda će Adam Lalana najverovatnije igrati uz brazilski tandem, a šansu sa klupe će čekati Džordan Ajb. Moguć i je i dolazak Filipa Kostića iz Štutgarta, a neizvesno je šta će biti sa Lazarom Markovićem. Klop želi da mu pruži šansu, ali Srbin ima mnogo problema sa povredama i predstavlja rizičan potez. Triling Firmino - Gece - Kutinjo bi bio idealan za Klopa

Napad

Najverovatnije će samo jedan klasični napadač počinjati u startnim postavama Redsa, a u ovom momentu je prilično neizvesno ko će to biti. Trenutno je Divok Origi najbolji izbor pored “staklenog” Danijela Staridža i nezadovoljnog  Kristijana Bentekea, ali Klop želi ozbiljnijeg napadača.

Najbolji poklon uprave Klopu bi bio Pjer Emerik Obamejan, ali to je prilično komplikovana i skupa transfer operacija. Realnije rešenje je belgijski golgeter Miši Batšuaji iz Olimpik Marselja, koji sigurno menja sredinu na kraju sezone, ali Liverpul će morati da prestigne konkurenciju u vidu Totenhema, Vest Hema i još nekih klubova.

Kada se sve podvuče, možemo očekivati da će Liverpul i Jirgen Klop za narednu sezonu kupiti više od polovine starnih 11.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.