Kako žive pijačni prodavci u Somboru nakon zatvaranja pijaca?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žive pijačni prodavci u Somboru nakon zatvaranja pijaca?

Poljoprivredni proizvodjači koji žive od prodaje na pijacama najviše su pogodjeni njihovim zatvaranjem. Može li se preživeti dostavommi prodajom na kućnom pragu? 

Porodica Živkov iz Deronja decenijama je prisutna na Odžačkoj pijaci,ali i na drugim pijacama u opštini. Njihovim zatvaranjem prodaja sira je zamrla. Sredom i subotom nekolicini redovnih kupaca sir dostave na kućnu adresu, ali to je sve malo da bi gazdinstvo opstalo ukoliko pijace dugo budu zatvorene.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Iz ove kuće se sir proizvodi 65 godina. Nikad nije bila teža situacija nego sad. Krava imamo više nego obično, pošto smo bili zadovoljni sa preradom sa proizvodima na pijaci. Tržište je razrađeno tolike godine i uvek snaja ide na pijacu i uvek sve proda. Imamo 5-6 vrsta sira i treba biti zadovoljan u današnje vreme. Međutim, sad se pojavila ova strašna i opaka bolest,  ne idemo nigde", Nada Živkov.

Dnevnu proizvodnju od 250 litara mleka više ne mogu da pretvore u sir, jer nema kupaca, pa su pojili telad, a neke krave su zasušili.

"Juče smo zasušili četiri krave koje nismo morali. Bolje da ih zasušimo nego da imamo problema sa sirom koji ne može da stoji. Može koliko može. Ovaj sitni švapski pravimo i stavljamo kantice u zamrzivač možda će doći vreme", kaže Nada.

Baba Kajka u 84. godini više ne može na pijacu, ali je zato njena bašta najpoznatija u Deronjama. Svakog dana ova krepka starica vodi računa o cvetnim lejama. U toku je sadnja.

"Muškatle, pelceri ja to napravim crvene, onda u sredini će biti beli. Probudim se, mislim šta ću raditi", priča Kajka Živkov.

Baba Kajka zna šta će raditi, ali njeni potomci ne znaju, jer bez odlaska na pijacu nemaju tržište. Trenutno čekaju odgovor od mlekare iz Bačke Palanke o preuzimanju odredjene količine mleka. Dok se to ne dogodi, sir će prodavati od kuće. Nije kao nekad, ali nadaju se nekom rešenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.