Kabinet predsednika Češke osudio kažnjavanje fudbalera Slavije iz Praga

Izvor: B92, 15.Apr.2021, 23:16

Kabinet predsednika Češke osudio kažnjavanje fudbalera Slavije iz Praga

Kabinet predsednika Češke Miloša Zemana osudio je danas odluku UEFA da sa deset utakmica zabrane igranja kazni fudbalera Slavije iz Praga Ondreja Kudelu.

Kudela je juče kažnjen jer je na meču osmine finala Lige Evropa protiv Rendžersa iz Glazgova, na rasnoj osnovi vređao fudbalera škotskog tima Glena Kamaru.

U otvorenom pismu koje je kabinet Zemana uputio UEFA se navodi da nije dokazano da je Kudela kriv.

"Odlučili ste da kaznite igrača koji nikome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije naudio, već je samo verbalno, prema njegovim rečima, uvredio svog rivala. Izričete kaznu pristojnoj osobi bez ijednog dokaza", rekao je šef kancelarije predsednika Vratislav Minar.

Kundela je priznao da je vređao Kamaru, ali ne na rasnoj osnovi, mada je još jedan igrač Rendžersa potvrdio da je čuo uvrede koje je Kamara prijavio.

Minar je optužio UEFA da je donela presudu kako bi "zadovoljila grupicu aktivista i klub koji na terenu nije mogao da pobedi" i istakao da je ta kazna ujedinila češke navijače.

Odbrambeni igrač Slavije propustiće i mečeve na Evropskom prvenstvu, jer se kazna odnosi i na reprezentativne nastupe.

Kazna neigranja na deset utakmica je najblaža kazna za ovakvo delo po UEFA disciplinskom pravilniku.

Slavija je uputila izvinjenje Kamari i ponudila je da radi u borbi protiv rasizma sa velikim britanskim nevladinim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.