Izvor: MozzartSport.com, 13.Jun.2021, 17:16

KOPA AMERIKA (GRUPA B): Aktuelni šampioni ugostili oslabljene Trikolore, Inke i La Vinotinto

Pet timova u borbi za četiri mesta u četvrtfinalu šampionata Južne Amerike. Brazilci brane tron, a rivali su im Kolumbija, finalista iz 2019. Peru i autsajderi Ekvador i Venecuela

Utakmicom Brazila i Kolumbije u nedelju od 23.00 otvoriće se 47. izdanje Kopa Amerike. Iako je planirano da turnir bude održan u Argentini i Kolumbiji, preseljen je u Brazil. Zato se takmičenje, potpuno netipično, otvara duelom grupe B.

Usled pandemije koronavirusa i odustajanja Australije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i Katara od učešća, promenjen je sistem takmičenja. Umesto tri grupe sa po četiri ekipe, kako se igralo prethodnih godina, sada će biti održane dve grupe sa po pet reprezentacija.

Mozzart Sport vam predstavlja svakog od učesnika šampionata Južne Amerike. U grupi B se takmiče Brazil, Kolumbija, Venecuela, Peru i Ekvador. Očekuje se da će za prva dva mesta da se bore domaćini i Kafeterosi, finalista iz 2019. Peru bi mogao da im pomrsi račune, dok bi Venecuela i Ekvador trebalo da budu glavni konkurenti za četvrto mesto. Krenimo redom.

Kasno se reprezentacija Brazila upustila u borbu sa Urugvajem i Argentinom za trofeje u Kopa Americi. Kada je Selesao osvojio svoju treću titulu posle Drugog svetskog rata, 1949. godine, Urugvaj ih je imao već osam, a Argentina devet, Od tada Brazilci kaskaju, mada su početkom 21. veka uspeli da uhvate priključak. Sada jure svoju 10. zlatnu medalju, Urugvajci ih imaju 15, a Argentinci 14.

Brazilci su neplanirano ispali domaćini ovog turnira, zato što je Argentina i Kolumbija morali da odustanu od organizacije usled nereda i pandemije koronavirusa. Tako sada imaju priliku da odbrane tron koji su osvojili dve godine ranije, takođe na svom terenu. Tada su u finalu savladali Peru sa 3:1, golovima Evertona, Gabrijela Žezusa i Rišarlisona.

Sva trojica su i sada deo ekipe koju sa klupe predvodi Tite, selektor koji je bio tu i 2019. godine. Samo tri igrača iz Južne Amerike, treći golman Veverton brani za Palmeiras, dok ofanzivci Gabrijel Barbosa i Everton Ribeiro igraju za Flamengo. Svi ostali nastupaju za evropske klubove. Najviše ih ima u Real Madridu i Liverpulu, po trojica. Za Kraljevski klub nastupaju Eder Militao, Kasemiro i Vinisijus Žunior, a za Crvene Alison, Fabinjo i Roberto Firmino. Po dva igrača u brazilskoj selekciji imaju Mančester Siti (Ederson i Gabrijel Žezus), Juventus (Aleks Sandro i Danilo), Atletiko Madrid (Felipe i Renan Lodi) i Pari Sen Žermen (Nejmar i Markinjos).

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE BRAZIL DA OSVOJI KOPA AMERIKU JE 2.10

Uspevao je Brazil već da odbrani tron, 2007. godine je vezao dve titule, drugi put u svojoj istoriji. Pre toga je zlatne medalje osvajao na uzastopnim turnirima 1997. i 1999. godine.

Sada je veliki favorit da ponovi taj uspeh, i ne samo zbog prednosti domaćeg terena. Igra u vrhunskoj formi, nije izgubio nijedan meč od novembra 2019. godine, kada ga je Argentina savladala u prijateljskom meču sa 1:0. Od tada je pobedio na sedam uzastopnih utakmica, od čega šest takmičarskih, a da je pritom primio gol na samo jednom duelu. Baš protiv vicešampiona Južne Amerike u Limi, kojeg je savladao sa 4:2.

Uoči početka Kopa Amerike Brazilci su odigrali dva meča u junu, u okviru kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Pobedili su Ekvador i Paragvaj sa po 2:0, a strelac na oba meča bio je Nejmar. Centarfor Pari Sen Žermena najveća je zvezda Selesaa, a sve je bliži tome da skine legendarnog Pelea sa trona. Postigao je do sada 65 golova, samo 13 manje od Pelea i na odličnom je putu da ga prestigne. Ove sezone je dosta odmarao, odigrao je 31 utakmicu u svim takmičenjima za Parižane i postigao 17 pogodaka, uz 11 asistencija. Imao je problema sa aduktorom, zbog toga je dugo bolovao, ali izlečio se sredinom marta i od tada je u punom pogonu. Idealno za reprezentaciju i Kopa Ameriku.

SASTAV

Golmani: Alison, Ederson, Veverton

Odbrana: Markinjos, Eder Militao, Felipe, Tijago Silva, Renan Lodi, Aleks Sandro, Emerson Rojal, Danilo

Sredina: Kasemiro, Fabinjo, Daglas Luiz, Fred, Everton, Lukas Paketa, Everton Ribeiro

Napad: Nejmar, Vinisijus Žunior, Gabrijel Žezus, Rišarlison, Roberto Firmino, Gabrijel Barbosa

Veliki je peh snašao Kolumbiju uoči novog izdanja Kopa Amerike. Trebalo je da bude domaćin turnira, zajedno sa Argentinom, ali je usled brojnih nereda u većini velikih gradova izgubio organizaciju i ona je otišla Brazilu. Sada će na tuđem tlu da traži svoju drugu titulu, prvu od 2001. godine.

Pred ovaj turnir nametnut je izabranicima Reinalda Ruede ogroman pritisak. Očekuje se da će oni da ujedine barem na kratko zemlju duboko potrešenu nemirima na ulicama. Za tako nešto neophodno je da doguraju do same završnice turnira.

Trikolori prema sastavu trebalo bi da se nađu najmanje u polufinalu. Imaju igrače iz Napolija, Totenhema, Evertona, Porta, Atalante, Granade... Možda nisu kao Brazilci ili Argentinci, ali tu su neka ozbiljna imena. Napadački tandem je doputovao iz Bergama, čine ga Duvan Zapata i Luis Murijel. Iza njih su Portovi Mateus Uribe i Luis Dijaz, te Vilmar Barios iz Zenita, dok u odbrani glavnu reč ima Juventusov Huan Kvadrado. Na golu je neprikosnoven David Ospina.

Možda nedostaje neka velika zvezda, nema sada igrača kao što su bili Karlos Valderama i Radamel Falkao. Kao lider generacije nametnuo se Hames Rodrigez, ali ofanzivac Evertona će da propusti Kopa Ameriku. I to odlukom selektora Ruede. Njegova procena je bila da mu Rodrigez ne treba, obrazložio je to njegovom slabom fizičkom spremom.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE KOLUMBIJA DA OSVOJI KOPA AMERIKU JE 8.00

Sada je lidersku palica pripala, potpuno neočekivano, Gustavu Kueljaru. Ovaj 28-godišnji defanzivni vezista je igrač na kojeg Ruede kocka svoju reputaciju. Na fudbalskom ruletu selektor Kolumbije ne gađa crveno ili crno, već broj Kueljarovog dresa.

Vezista Al Hilala koji nikada nije ni primirisao Evropi (pre Saudijske Arabije je igrao za Flamengo, Deportivo Kali i Junior) pre smene selektora nije uopšte igrao neku značajniju ulogu u Trikolorima i sakupio je tek pet nastupa. Međutim, krajem prošle godine je Kolumbija doživela debakl u Ekvadoru (6:1), Karlos Keiroz je dobio otkaz, a na njegovo mesto došao je Rueda. Prvi potez bio mu je čišćenje tima, a ključ sredine je dao u ruke upravo Kueljaru. To mu je donelo rezultat, pobedio je u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru Peru sa 3:0, a zatim je odigrao sa Argentinom 2:2.

Zbog svega toga Kolumbija je na ovogodišnjoj Kopa Americi prava mačka u džaku. Možda podivlja i potuče rivale, a možda je i oni lako pripitome. Na poslednja četiri turnira lako su prolazili grupnu fazu, ali su osvojili samo jednom medalju, 2016. su podigli bronzu. Sada je grupa malo lakša, samo jedan tim ne prolazi dalje. Četvrtfinale je obaveza za Trikolore.

SASTAV

Golmani: David Ospina, Kamilo Vargas, Aldair Kintana

Odbrana: Davinson Sančez, Jeri Mina, Džon Lusumi, Karlos Kuesta, Vilijam Tesiljo, Oskar Muriljo, Jairo Moreno, Huan Kvadrado, Danijel Munjoz, Stefan Medina

Sredina: Mateus Uribe, Vilmar Barios, Gustavo Kueljar, Baldomero Perlaza, Sebastijan Perez, Luis Dijaz, Edvin Kardona, Haminton Kampaz

Napad: Jimi Čara, Duvan Zapata, Luis Mjuriel, Santos Bore, Alfredo Morelos, Migel Borha

Po tradiciji, formi, ali i trenutnom sastavu Venecuela predstavlja jednog od najvećih autsajdera na turniru. Neće nikako da bude iznenađenje ukoliko baš La Vinotinto bude poslednji na tabeli u grupi B.

Selektor Žoze Pezeiro je uvrstio na spisak igrača za Kopa Ameriku samo 10 fudbalera koji nastupaju u Evropi. Pritom mnogo njih ne igra čak ni u najvišem rangu. Pored Serhija Kordove (Armenija Bilefeld), Džona Murilja (Tondela), Nahuela Feraresija (Moreirense), Mikela Viljanueve (Santa Klara), Rafaela Roma (Luven), Vikera Farinesa (Lans) i Jangela Erere (Granada), ostali "Evropljani" nastupaju u drugom rangu. Džon Kanseljor je štoper Breše, Roberto Rosales desni bek Leganesa, a Aleksander Gonzalez defanzivac Malage.

Nema na spisku Salomona Rondona, rekordera po broju golova za Venecuelu. Doskorašnji centarfor CSKA Moskve sam se povukao iz tima jer se ne oseća dovoljno spremno, posle nekoliko povreda koje su ga mučile prošle godine dok je igrao u Kini.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE VENECUELA DA OSVOJI KOPA AMERIKU JE 65.0

U odsustvu strelca 31 gola za reprezentaciju praktično sva ofanzivna kreativnost biće prepuštena Hosefu Martinezu. Napadač Atlanta Junajteda vratio se u tim posle dužeg odsustva uzrokovanog učestalim povredama. Jedan od najboljih igrača MLS je prošle sezone doživeo tešku povredu kolena, oporavak je dugo trajao, a golgetersku formu još uvek nije našao. Na 11 mečeva u MLS i Ligi šampiona postigao je zbirno tek dva gola.

Najveći uspeh na Kopa Americi Venecuela je ostvarila 2011. godine, kada je dogurala do polufinala. Tada je u finale prošao Paragvaj, pošto je bio bolji posle jedanaesteraca. Čini se da je sada La Vinotinto daleko od takvog uspeha, mada u ovom izmenjanom sistemu takmičenja zaista je sve moguće. Ne mora čak ni da se pobeđuje nešto mnogo da bi se igralo četvrtfinale.

Venecuela za sada ne blista u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru i posle šest kola ima samo četiri osvojena boda. Savladala je Čile i remizirala sa Urugvajem, dok je ostale mečeve izgubila. Samo još Peru ima ovako loše rezultate.

SASTAV

Golmani: Vilker Farinez, Džoel Graterol, Rafael Romo

Odbrana: Mikel Viljanueva, Nahuel Feraresi, Džon Kanseljor, Luis del Pino Mago, Adrijan Martinez, Johan Kumana, Roberto Rosales, Aleksander Gonzalez, Ronald Eernandez

Sredina: Žunior Moreno, Hoze Andres Martinez, Bernaldo Manzano, Jangel Erera, Kristijan Kaseres Junior, Edson Kastiljo, Romulo Otero

Napad: Jeferson Soteldo, Ričard Selis, Džeferson Savarino, Džon Muriljo, Hosef Martinez, Džonder Kadiz, Fernando Aristegujeta, Serhio Kordova

Igrale su Inke na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, a potom su umalo priredili prvoklasnu senzaciju na Kopa Americi godinu dana kasnije. Dogurali su do finala, gde ih je zaustavio Brazil sa 3:1.

Tada je doduše imao u svojim redovima Paola Gerera, kapitena i najboljeg strelca u istoriji Perua. Sada 37-godišnji napadač Internasionala nije dobio poziv od selektora Rikarda Gareke. On je rešio da rizikuje, procenio je da mu Gerero nije potreban. Uprkos tome što je iskusni golgeter doputovao u Limu na okupljanje, samo se pozdravio sa doskorašnjim saigračima, poželeo im sreću na turniru i vratio se u Porto Alegre.

Slično je prošao i 30-godišnji napadač Sijetl Saundersa, Raul Ruidijaz, kojeg je Gareka takođe precrtao. Nije mu promenilo mišljenje ni to što je Ruidijaz postigao šest golova u MLS na osam mečeva ove sezone.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE PERU DA OSVOJI KOPA AMERIKU JE 40.0

Napad Inki zato će da predvode Andre Kariljo iz Al Hilala i Đanluka Lapadula, iskusni ofanzivac Beneventa. Videćemo kako će da se snađu u liderskoj ulozi, pošto su do sada bili gotovo uvek u Gererovoj senci.

Svojim iskustvom trebalo bi da im pomogne vezista Al Fateha koji je svojevremeno bio velika želja Crvene zvezde, Kristijan Kueva. Nekadašnji plejmejker Rajo Valjekana, Sao Paula, Krasnodara, Santosa, Pačuke i Jeni Malatije odigrao je do sada 67 mečeva za reprezentaciju Perua i biće ključna karika u igri Inki. Među iskusnije igrače u belo-crvenom dresu spada i Migel Arauho, jedini Peruanac koji je zapravo do sada i zaigrao za Beograđane.

Peru je do sada dva puta bio prvak Južne Amerike, 1939. i 1975. godine. Bila bi prava senzacija kada bi sada u Brazilu lupio treću recku. Ponajviše zbog rezultata u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, gde se Garekini izabranici nisu proslavili. U prvom kolu su remizirali sa Paragvajem (2:2), naredna četiri meča su izgubili, od Brazila, Čilea, Argentine i Kolumbije, da bi napokon prošlog utorka zabeležili prvu pobedu na gostovanju Ekvadoru (2:1). Pravovremeno da se Kopa Amerika dočeka u boljem raspoloženju.

SASTAV

Golmani: Pedro Galjese, Karlos Kaseda, Hoze Karvaljo

Odbrana: Luis Abram, Aleksander Kaljens, Anderson Santamarija, Migel Arauho, Renzo Garses, Kristijan Ramos, Migel Trauko, Markos Lopez, Aldo Korzo, Džilmar Lora

Sredina: Renato Tapija, Vilder Kartagena, Jošimar Jotun, Aleksis Arijas, Marvin Tavara, Kristijan Kueva, Serhio Penja, Razijel Garsija

Napad: Andre Kariljo, Santijago Ormenjo, Đanluka Lapadula, Aleks Valera, Luis Iberiko

Nikada do sada Ekvador nije uspeo da osvoji Kopa Ameriku, samo je dva puta igrao u polufnalu (1959. i 1993. godine). Pod palicom nekadašnjeg trenera Boke Juniors, Gustavom Alfarom, traže istorijski uspeh.

U Brazil nisu otputovali sa velikim najavama, ali jesu sa velikim snovima. Ako uspeju da preskoče bare jednu ekipu, a realno je da budu ispred Venecuele, Trikolori će igrati u četvrtfinalu. Tako bi već nadmašili svoj rezultat sa prošle Kopa Amerike, na kojoj nisu ostvarili nijednu pobedu i završili su takmičenje u grupnoj fazi.

Od sedam šampionata Južne Amerike u 21. veku, Ekvador je prošao grupnu fazu samo jednom, 2016. godine. Rezultati daleko od zadovoljavajućih.

KVOTA U MOZZARTU NA TO DA ĆE EKVADOR DA OSVOJI KOPA AMERIKU JE 40.0

Od kako je počela pandemija koronavirusa Trikolori su odigrali sedam mečeva, a ostvarili su četiri pobede. Kada se tako kaže, deluje da u dobrom raspoloženju dolaze u Brazil. Međutim...

Oba meča kvalifikacija za Mundijal, koje su odigrali u junu, završena su porazima. Brazilci su lako slavili sa 2:0, a potom je i Peru u Kitu rutinski stigao do bodova, sa 2:1. Ta dva neuspeha kao da su vratili na zemlju ekipu koja je poletela posle trijumfa nad Kolumbijom sa 6:1 u novembru prošle godine.

Bez ikakve dileme najveća zvezda Ekvadora je Ener Valensija. Napadač Fenerbahčea je ubedljivo najbolji strelac u istoriji svoje reprezentacije, sa impozantnim učinkom od 31 gola na 57 mečeva. Nekadašnji špic Vest Hema i Evertona je najzaslužniji za to što su Trikolori igrali na Mundijalu 2014. godine. Tamo je postigao sva tri gola Ekvadoraca u grupnoj fazi.

SASTAV

Golmani: Pedro Ortiz, Aleksander Domingez, Ernan Galindez

Odbrana: Pijero Insapie, Feliks Tores, Robert Arboleda, Fernando Leon, Ksavijer Areaga, Pervis Estupinjan, Dijego Palasios, Mario Pineida, Anhelo Presijado, Hoze Urtado

Sredina: Džegson Mendez, Dikson Arojo, Mojzes Saisedo, Alan Franko, Kristijan Noboa, Hoze Karabali, Damijan Diaz

Napad: Fidel Martinez, Ajrton Presijado, Gonzalo Plata, Anhel Mena, Ener Valensija, Mihael Estrada, Leonardo Kampana, Žordi Saisedo

KOPA AMERIKA (BRAZIL) – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

23.00: (1,75) Argentina (3,50) Čile (5,10)

Utorak

02.00: (1,47) Paragvaj (4,10) Bolivija (7,75)

GRUPA B

Nedelja

23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Ponedeljak

02.00: (1,95) Kolumbija (3,40) Ekvador (4,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Strahinja MILIĆEVIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.