Jednosmenski rad u osnovnim školama daje dobre rezultate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednosmenski rad u osnovnim školama daje dobre rezultate

Jednosmenski rad u osnovnim školama, novi projekat Ministarstva prosvete, dao je dobre rezultate u ustanovama u kojima je počeo da se sprovodi od ove školske godine. Škole koje su ponudile sadržajniji boravak imaju posećenije vannastavne aktivnosti, deca su angažovanija, pa se u ostalim školama Severnobanatskog okruga nadaju da će se projekat spovesti što pre i u drugim obrazovnim ustanovama.

Pilot projekat Ministarstva prosvete ''Jednosmenska nastava'' od početka školske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine u ustanovama u kojima se sprovodi dao je dobre rezultate. U Novom Kneževcu je projekat sproveden u obližnjem selu Srpski Krstur. Za sada je primetan veći broj dece u vannastavnim aktivnostima, učenici ostaju na boravku, u školi rade domaći, a otvorena su i nova radna mesta.

''Mislim da je prednost u tome što su deca angažovana u vreme dok su roditelji zauzeti. Nisu deca na ulici, već u školi pod nadzorom učitelja, nastavnika i svih koji paze na njih'', rekla je Aleksandra Ranković, članica Opštinskog veća u Novom Kneževcu.

Na području Severnobanatskog okruga u projekat ''Jednosmenske nastave'' uključeno je devet osnovnih škola. Najveći broj škola je iz seoskih sredina jer gradske ustanove imaju veći broj dece i prinuđene su da pronađu drugačije rešenje. Međutim, na osnovu pozitivnih rezultata, mnoge su zainteresovane za uključivanje u projekat.

''U velikom broju škola smo naišli na primer da je obuhvaćeno mnogo više dece nego što je bilo planirano, pogotovo u manjim sredinama gde nemamo puno različitih ponuda kao što su sport, jezici i druge aktivnosti'', saopštila je Snežana Vlačić Oluški, načelnica Školske uprave Zrenjanin.

Dobri rezultati pilot projekta bili su tema Severnobanatskog upravnog okruga na kom je izneto i da je neophodno što pre razmotriti proširenje kapaciteta vrtića kako bi se nove predškolske ustanove otvorile pogotovo u seoskim sredinama.

''To je neminovna potrebe, a i cilj vaspitanja i obrazovanja dece u tom uzartu je veoma bitna tako da bi lokalne samozuprave treba da izrade planove koji će biti spojeni sa finansijskim budzetima u narednom periodu'', kazao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Prema ranijim najavama resornog ministarstva, predviđeno da se nova strategija ‘’Jednosmenske nastave’’ uvede u sve škole u Srbiji do 2030. godine, prvo u osnovne, a potom i u srednje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.