Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2020, 17:47

Jedna od glupljih procena u istoriji fudbala: Umesto Mareza, uzeli su današnjeg napadača Kluža

Alžirac je mislio da mu se san ostvario...

Pogoci i promašaji su sastavni deo fudbala. Kada bi svi umeli da iskoriste šansu, onda bi bili dosadno. Tako nastaju i legendarne priče o dobrim i lošim procenama u istoriji fudbala. Neki su imali sreće da otkriju talente koji su kasnije postali zvezde, neki nisu umeli da ih prepoznaju kada su im bili ispred nosa.

Jednu takvu priču je doživeo alžirski as Rijad Marez. Današnji ofanzivac Mančester Sitija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je klasičan primer bajkovite karijere. Prošao je put od trnja do zvezda. A sve bi možda bilo drugačije da mu se 2009. ostvario san da potpiše za Olimpik iz Marselja.

Marez je imao samo 18 godina i bio je član niželigaša Kimpea.

„Otišao sam na probu u Marselj i bio sam presrećan jer je to bio klub za koji navijam. Voleo sam i PSŽ jer je Pariz moj grad, ali Marselj je nešto posbeno. Baš sam žarko želeo da zaigram tamo...“, otkrio je Marez francuskim medijima.

Čak je ostavio i dobar utisak na probi.

„Došao sam tamo, trenirao i sećam sam da je tada trener bio Frank Pasi. Tadašnji sportski direktor Žoze Anigo je sišao na teren posle treninga i poveo me u njegovu kancelariju. Rekao mi je: ’Iskreno, želim da te potpišem’. U mojoj glavi je počeo da se odvija film... Imao sam samo 18 godina i bio na pragu ostvarenja sna. Osam meseci ranije sam bio u niželigašu Sarseju koji okuplja descu iz siromašnih predgrađa Pariza“.

Sve je išlo u smeru kojem sam se Marez nadao.

„Anigo me je pitao kako sam doputovao do Marselja i rekao sam mu da sam došao vozom. Odmah je izdao naređenje sekretarici da mi kupi avionsku karztu za Pariz. Dao mi je i nekoliko dresova Marselja. Vratio sam se presrećan u Pariz misleći ’to je to’ i da samo treba da potpišem ugovor“.

Taj potpis ipak nikada nije došao...

„Nikad nisam saznao šta se desilo, ali nekoliko dana kasnije je Anigo pozvao mog menadžera i rekao mu da imaju igrača sličnog kvaliteta i da su se odlučili da forsiraju njega. Rekao je i da ne žele da mi stoje na putu u daljoj karijeri. Taj igrač za kojeg su se odlučili je bio Bilel Omrani, današnji napadač rumunskog Kluža“.

Iako mu je srce tada verovatno bilo slomljeno, ispostavilo se da je za Mareza bolje što nije otišao u Marselj. Posle toga je prešao u Avr, nadaleko poznat klub po radu sa mladim igračima. Tri godine je proveo u B timu, a tri u prvom timu.

Jednom prilikom je na utakmicu francuskog drugoligaša došao Lesterov skaut Stiv Volš da pogleda krilnog napadača Rajana Mendeša. Umesto Mendeša, slučajno ga je oduševio Marez i Lester je za tričavih 500.000 evra doveo tada anonimnog Alžirca.

Ostalo je legenda... Marez je postao jedan od ključnih igrača Lestera u senzacionalnom osvajanju titule u Premijer ligi 2016. godine. Potom je u transferu teškom 67.800.000 evra prešao u Mančester Siti gde danas zarađuje ogorman novac.

A Marselj?

Angažovali su Bilela Omranija koji je za tri godine u klubu odigrao 10 utakmica i postigao jedan gol. Napustio je Velodrom na mala vrata i od 2016. je član Kluža u kojem je na 129 utakmica dao 37 golova.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.