Izvor: MozzartSport.com, 30.Sep.2021, 10:50

Jedna dilema u sastavu Ludogoreca: Dominik Jankov bi mogao da bude iznenađenje za Zvezdinu odbranu

Valdas Dambrauskas bira između mladog ofanzivnog veziste i znatno iskusnijeg Kloda Gonkalvesa

Analizirajući situaciju u igračkom kadru Ludogoreca vrlo lako se može zaključiti da Valdas Dambrauskas na raspolaganju ima prilično širok igrački kadar, iz kog u zavisnosti od potrebe i stila protivnika, mogu da se izvuku prava rešenja. Crvena zvezda je u Razgrad otišla bez četvorice izuzetno važnih prvotimaca, stubova odbrane i glavne opasnosti po protivnički >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << gol, ali ni situacija u taboru domaćina nije idealna, pošto Litvanac ne može da računa na Iginija Marina, Vandersona i Kaulija.

Ipak, Dambrauskas već ima razrađeni sistem i bez ove trojice igrača, tako da to neće previše menjati sliku o načinu igre šampiona Bugarske, u odnosu na neke prethodne utakmice, iako se radi o nenadoknadivim gubicima. Iginio Marin već dve sezone muči muke sa povredama, tako da praktično nije ni stigao da donese značajan doprinos ekipi, iako je po samom dolasku postigao četiri gola na osam utakmica, posle čega je ušao u problem. Kapiten Vanderson je početkom septembra doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenata, zbog čega ga neće biti u timu do aprila, pa se polemisalo o tome da je njegova karijera u klubu praktično završena.

Jedini gubitak koji deluje nenadoknadivo od trenutka kada se desila povreda, jeste izostanak Brazilca Kaulija. Nekadašnji igrač Duizburga i Paderborna još krajem avgusta je doživeo prelom potkolenice, zbog kojeg će biti odsutan do pred kraj ove godine, pa Dambrauskas od tada traži adekvatnu alternativu na poziciji tog centralnog ofanzivnog veziste. Bugarski tim je pokušavao sa različitim sistemima, igrao sa Aleksom Santanom i Klodom Gonsalvešom ispred neprikosnovenog Stefana Bađija, ali bi protiv Crvene zvezde mogao da zaigra za nijansu ofanzivnije i u prvi plan ubaci supretalentovanog Dominika Jankova (21).

Mladi ofanzivni vezista rođen je u Torontu, gde je napravio prve fudbalske korake, a sa 13 godina otišao je u engleski Sanderlend. Na Ostrvu on i njegova porodica imali su problem sa radnim dozvolama, tako da se odlučio za odlazak u Bugarsku sa 16 godina, gde je bez problema prošao probu i počeo svoju epizodu u najdominatnijem tamošnjem klubu.

(2,60) Ludogorec (3,20) Crvena zvezda (3,00)

Jankov je standardni deo prvog tima postao još prošle sezone, u kojoj je zabeležio 39 nastupa u svim takmičenjima i postigao pet golova, ali je svima jasno da bi ove mogao da napravi dodantni iskorak. Šansu mu je dodatno otvorila povrada upravo Kaulija, mada Dambrauskas, nekako okleva da ga izbaci u prvi plan. Ove sezone je samo jednom bio starter u Evropi, i to u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Mure. Tada je igrao zajedno sa Kaulijem, ali na mestu desnog krila, gde se nije najbolje snašao. Upravo je Kaulija zamenio 24. avgusta u Razgradu protiv Mure, kada je Brazilac doživeo još uvek aktuelnu povredu, pa je sat vremena igrao na svojoj poziciji. Vrlo dobre mečeve na svom prirodnom mestu u timu ove sezone je bio najbolji u pobedama nad ekipama CSKA1948 (3:0) i Lokomotie iz Sofije (5:0).

Ukoliko se Dambrauskas odluči za Jankova, krilna mesta u timu će zauzeti Kiril Despodov i Bernard Tekpetej, dok je mesto u samom špicu napada zauzeti Kipranin Pjeros Sotiriju. Ako mladog ofanzivnog verziste ne bude u startnoj postavi, to će značiti da se Litvanac odlučio za nešto oprezniju i iskusniju formaciju, odnosno sistem 4-1-4-1, pa će u prvih 11 biti Klod Gonsalveš.

Ludogorecov tim bi trebalo da izgleda ovako: Kahlina - Ikoko, Plastun, Sa, Nedjalkov - Bađi, Santana - Tekpetej, Despodov, Ivakov - Sotiriju.

A post shared by Mozzart Bet (@mozzartbet)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.