Izbrišite to i siđite sa Instagrama: Procurile dramatične poruke beloruskoj atletičarki

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 15:27

"Izbrišite to i 'siđite' sa Instagrama": Procurile dramatične poruke beloruskoj atletičarki

Kristina Timanovskaja je glavna tema Olimpijskih igara iz negativnih razloga.

Nešto što se isprva činilo kao uobičajeno opterećenje prezaposlenog sportiste sa trenerima i zahtevnim "reprezentativnim birokratama", pretvorilo se u veliku političku i ljudsku dramu.

Mlada 24-godišnja beloruska sprinterka Kristina Timanovskaja, umesto da se takmiči na Olimpijskim igrama i trči za kvalifikacije u "svojoj" disciplini na 200 metara je završila u poljskoj ambasadi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tamo su joj poljske diplomate sredile vizu, transfer u Varšavu, politički i sportski azil.

U isto vreme, prema ruskoj nezavisnoj radio stanici Eho iz Moskve, njen suprug i dete, čim je u Tokiju bilo gužve, otišli ​​su u susednu Ukrajinu, u Kijev, pod zaštitom policije, čekajući ishod pravog političko-sportskog trilera neviđen u najdramatičnijim trenucima Hladnog rata.

Za Belorusiju, kojom od 1994. vlada Aleksandar Lukašenko, može se reći da je "poslednja evropska diktatura".

Pečat Olimpijskih igara Kristina Timanovskaja rođena je 1996. godine i ne seća se nikog drugog na vlasti. Ali "normalna" svađa sa trenerom koja se završila pokazuje suštinu i suštinu vladavine terora kakva danas vlada u Belorusiji.

Strah koji proizlazi iz njenih postupaka, kao i reakcije rukovodstva Beloruskog olimpijskog komiteta, koje je sada u panici zbog onoga što ih čeka po povratku u domovinu, najbolje oslikava stanje u Lukašenkovoj državi.

Ali, ukratko, šta je izazvalo aferu koja će sigurno ostati kao jedan od pečata ovih Olimpijskih igara?

Naime, Lukašenkovi poverenici pokušali su da uguraju Timanovsku u taj psihološki voz gde su svrstavali Simon Bajls i Novaka Đokovića, pravdajući svoje probleme u glavi, što je ona odbacila, tvrdeći da je nisu pregledali lekari i da su menadžeri vršili pritisak na nju, što se vidi iz snimka razgovora procurelog na beloruske opozicione portale.

Tako se pobunila mlada nada beloruskog sprinta da su je treneri u tesnom programu gurnuli u štafetu 4 puta 400 metara (što uopšte nije njena disciplina). Napisala je ovo na svom Instagramu, optužujući trenere za nepromišljenost i neprofesionalnost, čime su joj umanjene šanse za uspeh u prirodnoj disciplini.

Nakon toga, sve se uskomešalo, a čelnici olimpijskog tima Belorusije odlučili su da brzo pošalju Timanovsku kući (zanimljivo je da su je zamolili i da joj vrati unapred isplaćene dnevnice od 350 dolara).

"Zbog svoje gluposti igrate se sa sudbinama ljudi. Zbog vaše gluposti ljudi mogu izgubiti posao. A svi mi imamo porodice. Izbrišite to i siđite sa Instagrama. Idite kući, umuknite i nemojte ništa pisati ili govoriti, a ja zaklinjem vas svojom decom, da vam se ništa neće dogoditi i da ćemo izgladiti ovaj incident. Pazite, ovakve stvari mogu završiti samoubistvom"

Ovo je deo snimljenog razgovora Timanovske sa trenerom Jurijem Miosevičem i članom beloruske delegacije koji je doneo portal euroradio.fm. Moisević joj kaže da odluka o njenom ekspresnom povratku nije doneta u atletskom savezu, pa čak ni u Ministarstvu sporta, već, kako kaže, "na najvišem nivou".

Može se pretpostaviti da je Lukašenko, veliki ljubitelj sporta, čiji je stariji sin Viktor predsednik Beloruskog olimpijskog komiteta, lično umešan u sve.Nakon ovih pretnji i ubeđivanja, rekla je, nasilno su je odvezli na aerodrom u Tokiju avionom za Istanbul da se vrati kući.

Utočište Prava drama na aerodromu - Timanovskaja je kidnapovana i traži zaštitu japanske policije jer tvrdi da je oteta i da žele da je prisile natrag u Minsk, a ona ne želi da se vrati tamo jer će njena bezbednost biti ugrožena.

Policija joj daje zaštitu i smešta je u aerodromski hotel, a sa njom razgovara delegacija Međunarodnog olimpijskog komiteta. Istovremeno, nekoliko zemalja, Austrija, Nemačka, Slovenija, Češka i Poljska, nudi joj utočište.

Opoziciona Beloruska asocijacija sportske solidarnosti zatražila je od MOK -a da doživotno diskvalifikuje Dmitrija Dovgljonoka, šefa beloruskih olimpijaca u Tokiju, i trenere i zvaničnike Jurija Mioseviča, Artura Šumaka i Vasilija Jurčika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.