IZ FК MLADOST U DONJOJ LIVADICI SE ŽALILI ALEKSANDRU VUČIĆU:  Tvrde da ih opština Velika Plana diskriminiše

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021, 10:18

IZ FК MLADOST U DONJOJ LIVADICI SE ŽALILI ALEKSANDRU VUČIĆU: Tvrde da ih opština Velika Plana diskriminiše

Nisu zadovoljni tretmanom.

U poslednja tri i po meseca iz fudbalskog kluba „Mladost 1948“ iz Donje Livadice kod Velike Plane na različite adrese upućena su četiri pisma u kojima funkcioneri tog kluba tvrde da ih Opština diskriminiše. I to ne samo njih već i celo selo. Jer im ne daje dovoljno para. A, po njihovom mišljenju, diskriminisani su zbog toga što su jedino selo koje se nalazi „sa druge strane Velike Morave“.

Da stvar bude još zanimljivija i problematičnija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prilikom raspodele budžetskih sredstava sportskim klubovima za ovu godinu upravo je FК „Mladost 1948“ dobila najviše opštinskog novca. Skoro 50 odsto više nego drugi klubovi koji se takmiče u istom rangu takmičenja.

Jedno od tih pisama upućeno je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu koje je 26. marta zaprimljeno u Generalnom sekretarijatu predsednika republike, između ostalog piše da ih opština tretira kao „izrode“.

Mančester Junajted je obezbedio plasman u Ligu šampiona, ali večeras (21.15) ima priliku da okonča nade najvećeg rivala Liverpula da će sledeće sezone igrati elitno takmičenje. Kvota na keca na Old Trafordu je 2,80, iks je 3,35, dvojka 2,50, a GG3+ 1,87. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Junajted - Liverpul.

- Gospodine predsedniče, ovom molbom vam se obraćam u ime FК „Mladost 1948“ i u ime sela Donja Livadica da nam pomognete. Naime „Mladost 1948“ je uputila zahtev za pomoć za sređivanje fudbalskog terena u Donjoj Livadici....a mesna zajednica ima praznu kasu, jer nam Opština Velika Plana daje novčanu pomoć „na kašičicu“ zato što smo mi jedino selo u Opštini sa druge strane Velike Morave, pa nas verovatno tretiraju kao „izrode“...- piše Nebojša Milošević, član Izvršnog odbora kluba, koji se potpisao „u ime Mesne zajednice iz Donje Livadice i FК „Mladost 1948“.

Iz nastavka pisma se vidi da se ovo sa „izrodima“ nije omaklo. Naime, jedna od kasnijih rečenica počinje ovako:

-Da nas tretiraju kao „izrode“ govori nam i činjenica da je Fudbalski savez Podunavskog regiona Smederevo zabranio da igramo u Žabarima...

Iz čega proizilazi da autor pisma i oni uz čije znanje i saglasnost ga je pisao ne smatraju da su diskriminisani samo od strane opštine Velika Plana, nego i od regionalnog fudbalskog saveza.

A da nije u pitanju samo izdvojeno mišljenje pomenutog klupskog funkcionera, pokazuju i slična pisma koja su sa desne obale Velike Morave upućena i na druge adrese, u kojima su ponovljene optužbe protiv lokalne samouprave za diskriminaciju a ispod kojih stoje potpisi predsednika kluba, ali i predsednika Saveta MZ Donja Livadica.

-Pošto se nalazimo kao jedino mesto sa druge strane velike Morave u sklopu opštine Velika Plana, pa nam opština izdvaja manje sredstava od ostalih mesta u opštini Velikoa Plana – piše u pismu koje je 1. februara upućeno Fudbalskom savezu Srbije, a koje su osim Miloševića potpisali predsednik FК „Mladost 1948“ Milan Vujčić i predsednik Saveta Mesne zajednice Milan Matić. (Ovaj deo pisma citirali smo bez ispravljanja slovnih i pravopisnih grešaka. Da ne bi bili optuženi za diskriminaciju.)

Istog dana, pisma sa sličnim sadržajem i istim potpisnicima upućena su i Fudbalskom savezu Podunavskog okruga i Fudbalskom savezu Regiona Zapadne Srbije. U pismima se moli za finansijsku pomoć radi sređivanja terena na fudbalskom igralištu.

Na kraju sva tri pisma naveden je žiro račun na koji primaoci, ako to žele, mogu da uplate novac ali i upozorenje da ga ni slučajno slučajno ne uplaćuju na račun Opštine, jer postoji mogućnost da, narodski rečeno, novac omrkne a ne osvane. Odnosno da opština te pare prisvoji i dodeli klubovima „sa druge strane Morave“.

-Ako nam šaljete pomoć molimo vas da nam šaljete na račun fudbalskog kluba, jer ako šaljete na račun opštine Velika Plana postoji mogućnost da tu pomoć ne dobijemo već je opština razdeli „FК Morava“ iz V. Plane ili fudbalskim klubovima u opštini Velika Plana koji su sa njihove strane Velike Morave – stoji u pismima koje su potpisali i pečatom overili predsednik kluba ali i predsednik MZ.

FК „Mladost 1948“ se takmiči u Okružnoj podunavskoj ligi. U istom rangu takmiči se još pet klubova sa teritorije opštine Velika Plana: FК „Bresje Superior“ iz Bresja, FК „Mladi borac“ iz Velikog Orašja , FК „Sloga“ iz Miloševca, FК „Obilić“ iz Starog Sela i FК „Polet“ iz Trnovča.

Svi pomenuti klubovi su za ovu godinu iz opštinskog budžeta dobili po 700.000 dinara. Jedino je „diskriminisani“ FК „Mladost“ dobio 1.000.000 dinara.

Na rukovodstvu opštine je da pronađe odgovor na dva pitanja: zašto je FК „Mladost“ dobio značajno više sredstava nego ostali klubovi u istom rangu takmičenja a kad ih je već dobio kako je moguće da iz kluba u kabinet predsednika države i na druge adrese bude upućeno pismo sa ovakvim sadržajem?

Кao što smo već pisali, na spisku igrača koji je klub „Mladost 1948“ dostavio Opštinskom sportskom savezu na prvih jedanaest mesta nalaze se fudbaleri koji uopšte nisu iz opštine Velika Plana. Sedmorica su iz Beograda, četvorica iz Mladenovca. Razlog za uzbunu i upozorenje opštinskom rukovodstvu da se pozabavi i pitanjem da li u samom klubu „sa druge strane Velike Morave“ postoji diskriminacija igrača koji su iz Donje Livadice i Velike Plane.

Jer, koja je svrha i kako može da se opravda da se iz budžeta opštine izdvoji milion dinara za jedan seoski klub koji se takmiči u nižerazrednoj ligi, u petom rangu takmičenja, ako u tom klubu ne igraju fudbaleri iz tog sela, pa čak ni iz te opštine?

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.